Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bästa sättet att stoppa Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna. Första framträdandet efter sjukskrivningen blir en intervju i SVT:s "Skavlan" på fredag.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Så kom beskedet många spänt har väntat på. Jimmie Åkesson återvänder till rollen som partiledare för Sverigedemokraterna, avslöjade Expressen på måndagen. Efter en fem månader lång sjukskrivning för utbrändhet gör Åkesson comeback i SVT:s Skavlan på fredag kväll.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en skicklig iscensättning av partiet. I stället för att peppras med kritiska frågor från den församlade presskåren får Åkesson chansen att berätta om sin frånvaro direkt inför tv-tittarna mitt i fredagsmyset. Så kan bilden av en mänsklig småbarnsfar som knäcktes av en orimlig arbetsbörda förmedlas.

För Sverigedemokraterna är återkomsten givetvis ett styrkebesked. Jimmie Åkesson är vida mer populär än sitt parti och hans person har varit avgörande för partiets strategi att tvätta bort rasismen från varumärket.

Samtidigt har det visat sig att SD:s framgångar inte är så avhängiga Åkessons person som man tidigare har trott. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson har fyllt tomrummet på ett sätt som har förvånat de flesta. Under hans mer offensiva ledarskap - som bland annat utlöste regeringskrisen i december - har Sverigedemokraterna fortsatt att växa.

I den senaste sammanvägda opinionsmätningen från den 20 mars får SD 15,2 procent av rösterna (Dagens Samhälle). Sverigedemokraterna är inte bara Sveriges tredje största parti med bred marginal, utan mer är tre gånger så stora som exempelvis Folkpartiet och Kristdemokraterna. Det är nästan svårt att ta in denna dramatiska scenförändring i väljaropinionen. Särskilt när man betänker att opinionsmätningar har en tendens att underskatta SD:s verkliga väljarunderlag.

Med Decemberöverenskommelsen har de övriga partierna säkrat möjligheten att fortsätta regera Sverige utan att ge inflytande till SD. Partiet har fråntagits sin vågmästarställning i budgetfrågor. Det är ett riktigt vägval.

Men i sak måste de övriga partierna möta den oro som alltfler väljare känner inför den förda migrations- och integrationspolitiken. Flera mätningar på sistone har visat att dessa frågor har seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna för väljarna.

Under lång tid fick SD stå ensamt om en avvikande uppfattning mot rådande konsensus. På sistone har det förändrats i och med att Kristdemokraterna och Folkpartiet har gjort egna utspel på området.

Det är en välkommen utveckling. Väljarna ser att den förda politiken inte svarar mot de problem som uppkommer i flyktingmottagandets spår, såsom växande segregation, akut bostadsbrist och ökande långtidsarbetslöshet. Vill man hejda SD:s framgångar i väljaropinionen måste de övriga partierna leverera bättre svar än hittills.

Mycket talar för att SD växer trots främlingsfientligheten snarare än på grund av den. Då räcker det inte att varna för Åkesson. De övriga partierna måste övertyga SD:s väljare om att det finns betydligt bättre och anständiga alternativ att rösta på.