Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna. Första framträdandet efter sjukskrivningen blir en intervju i SVT:s "Skavlan" på fredag. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson återvänder som partiledare för Sverigedemokraterna. Första framträdandet efter sjukskrivningen blir en intervju i SVT:s "Skavlan" på fredag.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Bästa sättet att stoppa Jimmie Åkesson

Publicerad

Så kom beskedet många spänt har väntat på. Jimmie Åkesson återvänder till rollen som partiledare för Sverigedemokraterna, avslöjade Expressen på måndagen. Efter en fem månader lång sjukskrivning för utbrändhet gör Åkesson comeback i SVT:s Skavlan på fredag kväll.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en skicklig iscensättning av partiet. I stället för att peppras med kritiska frågor från den församlade presskåren får Åkesson chansen att berätta om sin frånvaro direkt inför tv-tittarna mitt i fredagsmyset. Så kan bilden av en mänsklig småbarnsfar som knäcktes av en orimlig arbetsbörda förmedlas.

För Sverigedemokraterna är återkomsten givetvis ett styrkebesked. Jimmie Åkesson är vida mer populär än sitt parti och hans person har varit avgörande för partiets strategi att tvätta bort rasismen från varumärket.

Samtidigt har det visat sig att SD:s framgångar inte är så avhängiga Åkessons person som man tidigare har trott. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson har fyllt tomrummet på ett sätt som har förvånat de flesta. Under hans mer offensiva ledarskap - som bland annat utlöste regeringskrisen i december - har Sverigedemokraterna fortsatt att växa.

I den senaste sammanvägda opinionsmätningen från den 20 mars får SD 15,2 procent av rösterna (Dagens Samhälle). Sverigedemokraterna är inte bara Sveriges tredje största parti med bred marginal, utan mer är tre gånger så stora som exempelvis Folkpartiet och Kristdemokraterna. Det är nästan svårt att ta in denna dramatiska scenförändring i väljaropinionen. Särskilt när man betänker att opinionsmätningar har en tendens att underskatta SD:s verkliga väljarunderlag.

Med Decemberöverenskommelsen har de övriga partierna säkrat möjligheten att fortsätta regera Sverige utan att ge inflytande till SD. Partiet har fråntagits sin vågmästarställning i budgetfrågor. Det är ett riktigt vägval.

Men i sak måste de övriga partierna möta den oro som alltfler väljare känner inför den förda migrations- och integrationspolitiken. Flera mätningar på sistone har visat att dessa frågor har seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna för väljarna.

Under lång tid fick SD stå ensamt om en avvikande uppfattning mot rådande konsensus. På sistone har det förändrats i och med att Kristdemokraterna och Folkpartiet har gjort egna utspel på området.

Det är en välkommen utveckling. Väljarna ser att den förda politiken inte svarar mot de problem som uppkommer i flyktingmottagandets spår, såsom växande segregation, akut bostadsbrist och ökande långtidsarbetslöshet. Vill man hejda SD:s framgångar i väljaropinionen måste de övriga partierna leverera bättre svar än hittills.

Mycket talar för att SD växer trots främlingsfientligheten snarare än på grund av den. Då räcker det inte att varna för Åkesson. De övriga partierna måste övertyga SD:s väljare om att det finns betydligt bättre och anständiga alternativ att rösta på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag