Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn som sprängs ihjäl är barbari

En åttaårig pojke dog i en kraftig lägenhetsexplosion i Göteborg, natten mot måndagen.Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

När barn sprängs till döds i Sverige måste samhället gå till motoffensiv. Låt detta fasansfulla dåd bli ett uppvaknande kring hur allvarlig situationen är i våra utanförskapsområden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var många som drog en lättnadens suck när domarna föll nyligen efter krogmassakern på Vårväderstorget i Göteborg. Rättvisa hade skipats och de skyldiga plockats bort från gatan för lång tid framöver.

Med så många tongivande kriminella bakom lås och bom från båda sidor i gängkriget i Biskopsgården talades det om en ny era. "Vi har inga skjutningar och mord i den omfattningen alls längre. Det är mycket, mycket lugnare", konstaterade Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i Göteborg, i somras.

Men som så ofta tidigare visade det sig att optimismen var förhastad. Natten mot måndagen kastades en handgranat in i en lägenhet på Dimvädersgatan i Biskopsgården. En 8-årig pojke sprängdes till döds i vardagsrummet.

Det är en fullständigt makaber händelse som visar att alla spärrar har släppt i detta gängkrig. Och det är inte ens det första barnet som har dödats på detta sätt. I juni förra året sprängdes fyraåriga Luna i luften då en bomb utlöstes i bilen som hon färdades i på Hisingen.

Gärningsmännen är uppenbarligen helt likgiltiga inför möjligheten att små barn offras som en del i gängkriget. Det är barbari och inget annat.

Det visar hur bråttom det är att samhället tar tillbaka terrängen från den organiserade brottsligheten. Våra utanförskapsområden har alltför länge lämnats åt sitt öde. I det vakuum som har uppstått har kriminella flyttat fram sina positioner.

I Biskopsgården har visserligen det arbetet redan inletts. Området har fått särskilda närpoliser och fler stadsdelsvärdar rör sig på gator och torg. Det är en närvaro som uppskattas av många boende.

Men den fortsatta våldspiralen visar att de insatserna inte räcker. Efter bilbränderna runtom i Sverige under sommaren och den fortsatta hämndspiralen i Biskopsgården måste regeringen ta ett samlat grepp om situationen i våra mest utsatta förorter.

Några positiva besked har redan kommit, såsom att regeringen vill se över möjligheten att införa jourdomstolar och att låta kriminella ungdomar bära fotboja. Men mycket tar alldeles för lång tid – exempelvis utredningen om fler övervakningskameror som ska presenteras först i vår.

Regeringen måste också ta tag i den akuta poliskrisen så att fler områdespoliser verkligen kommer ut på gator och torg och fler yrkeskriminella kan lagföras. Det krävs en plan för hur tystnadskulturen ska brytas i dessa områden och bidragsbrotten måste beivras för att pressa tillbaka skuggsamhället.

Även möjligheterna måste bli fler. Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) måste snart ha något att säga om hur de enkla jobben ska bli fler, skolresultaten vända och trångboddheten hanteras i utanförskapsområdena.

För när barn sprängs till döds har något verkligen gått sönder i Sverige.

 

Läs också: Vi måste ta tillbaka förorten från gängen

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.