Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Både kulturvänstern och högern hycklar om Israel

Se det senaste avsnittet al Ledarsnack här!
Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN

Både vänstern och högern trampar snett i debatten om Israel. Verklighetens Israel förtjänar både beundran och kritik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Sverige måste säga nej till Eurovision i Israel.” Så löd rubriken när 171 artister och kulturarbetare i förra veckan uppmanade till bojkott av Eurovision i Tel Aviv den 14-18 maj (AB 2/4). Så länge Israel vägrar att respektera palestiniernas grundläggande mänskliga rättigheter måste allt kulturutbyte stoppas, hävdade undertecknarna.

Kulturvänstern förnekar sig inte. Det spelar ingen roll vilka ohyggliga dåd som begås runtom i världen. Det enda som verkligen räknas är Israels övertramp (och USA:s). År 2011 var Azerbajdzjan värd för Eurovision. Då hördes inga rop på bojkott från vänstern, trots att landet styrs med järnhand av familjedynastin Aliyev.

Denna del av vänstern tycks också komplett ointresserad av det förtryck som palestinierna utsätts för - av sina egna. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch använder både Hamas och Fatah tortyr mot oliktänkande. När senast hördes någon protest mot dessa brott mot palestiniernas mänskliga rättigheter?

De demokratiska normerna har hamnat under press i Israel

Högerdebattörer brukar vara snabba att kritisera vänsterns selektiva upprördhet. Men även inom borgerligheten har många en enögd syn på Israel. 

Israel må vara Mellanösterns enda stabila demokrati och ett land där bögar och flator kan dansa i Pridetåg varje sommar. Det är ett land som imponerar med sin innovationskultur, sitt välstånd och säkerhetstänkande. Men Israel är också en ockupationsmakt och ett land där de demokratiska normerna har hamnat under press. 

Tisdagens nyval innebär en chans till bättring när premiärminister Benjamin Netanyahu utmanas av uppstickaren och mittenkandidaten Benny Gantz. Men mycket talar trots allt för att ”Kung Bibi” räddar sig kvar ännu en gång.

Det borde oroa även Israels mest lojala försvarare i debatten. Netanyahu jagas inte bara av korruptionsåtal; han har drivit på polariseringen mellan olika grupper och undergrävt förtroendet för landets institutioner. 

Den fria pressen är en av Bibis främsta måltavlor liksom rättsväsendet och etablissemanget i största allmänhet. Med tanke på att Likud har styrt Israel under 30 av de senaste 41 åren krävs det en rejäl dos skamlös högerpopulism för att komma undan med det konststycket.

Netanyahu hyllar Ungerns Orbán som en ”sann vän till Israel”

Det internationella sällskapet förskräcker också. Netanyahu hyllar exempelvis den auktoritäre Viktor Orbán som ”en sann vann av Israel” och lovsjunger relationerna mellan Israel och Ungern. Den israeliska tidningen Haaretz förklarar denna ”bromance” med att de båda premiärministrarna har mycket gemensamt, såsom att attackera medier och ogilla människorättsorganisationer, i synnerhet om de är finansierade av George Soros.

Andra världsledare som Netanyahu odlar vänskaper med är Trump, Brasiliens Bolsonaro och Italiens Salvini. Det säger något om den oroväckande högergir som Israel har tagit.

Måtte de israeliska väljarna ta chansen att sätta punkt för Netanyahu-eran. Det vägvalet lär dock inte påverka uppfattningarna det minsta - vare sig hos den Israelfientliga kulturvänstern eller den Israelvurmande delen av borgerligheten.

 

Läs också: L och KD har tappat fotfästet och Israel 

Margot Wallström måste höja rösten mot Palestinas ledare