Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avfolkningen fortsätter i småorter – planera för det

HAGFORS. På nionde plats i kommunkrymparlistan för det gångna decenniet. 1961 stod man på topp, 21 079 invånare. Senaste räkningen stannade på 11 613.Foto: LISA MATTISSON
MONICA ZETTERLUND. En av alla som lämnat Hagfors.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO/BMP

Många svenska kommuner har i åratal förgäves satsat på att invånarna ska bli fler. Det är dags att göra tvärtom - planera för fortsatt avfolkning.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De senaste tio åren har vi blivit nästan en miljon fler invånare i Sverige, främst på grund av invandring. Ändå har var femte kommun fortsatt tappa befolkning. Få föds där, fler dör.

Krymplistan, som sammanställts av TT, toppas av Övertorneå i Norrbotten. Där försvann var åttonde granne. Sista november var de 4 308 personer kvar i kommunen. När den bildades 1969 fanns där 7 997 själar.

Dorotea krympte näst mest

Ingenting talar för att utvecklingen ska vända i Sveriges första självutnämnda Ekokommun. Inte ens om det privata projektet att bygga lyxhotell med 400 bäddar vid skidberget Pullinki vid Svanstein går i lås. 200 miljoner kronor ska investeras, varav Tillväxtverket - det vill säga skattebetalarna - ska stå för 13.

”Tillväxt och attraktivitet” är ett av målen i Övertorneås ”vision 2020”.  För att nå dit ska man bland annat utveckla friluftsliv och rekreation. Sålunda delar man kostnaden för gratisbuss till Pullinki med Haparanda kommun. Bussen går varje dag under skolloven, annars på lördagar.

Näst mesta krymparen Dorotea - 12,1 procent - ligger i Västerbottens län. Där antog politikerna härom året sin vision för år 2040. Första meningen lyder så här: Dorotea är en brusande tillväxtkommun i Saepmie.

Denna tillkämpade optimism finns i så gott som hela Avfolkningssverige. Genom åren har man satsat på hemvändarresor och bjudningar i Stockholm för att locka tillbaka folk. Ett tag var det väldigt populärt att åka till emigrationsmässan i Utrecht i Nederländerna, år 2011 deltog 108 svenska kommuner.

förteckningen för 2020 finns bara Strömsund med som egen kommun. Men ett antal kommuner på bekvämt bilavstånd från Gnosjö har gemensam monter. Regionerna Dalarna Jämtland, Jönköping, Sörmland och Västra Götaland reser också.

Det lär inte heller vända trenden. 

Nu brådskar det att anpassa planerna efter verkligheten, att invånarna blir färre.

Dassiga och överdimensionerade VA-nät 

VA-näten är i halvdant skick också i de växande städerna. Men det krävs helt annan planering när det kan bli aktuellt att stänga av ledningar i stället för att renovera eller byta. Hur samlar man bäst ihop de allt färre skolbarnen för att utnyttja resurserna effektivt och överhuvudtaget kunna rekrytera behöriga lärare? Hur klarar man äldreomsorgen smartast?

Josefina Syssner, vid Centrum för kommunstrategiska studier i Linköping, har konstaterat de snabbt minskande småkommunerna har sämst möjlighet att planera, deras anställda har fullt upp med att mångsysslande laga efter läge.

Här borde staten kunna ställa upp med expertis, hyra in och betala personer som biträder kommunerna med att göra planer för den oundvikliga befolkningsminskningen. 

Höjda statsbidrag i all ära, men det blir nästan alltid dyrare att vidta akuta åtgärder än att avveckla i god ordning. Det är dags sluta drömma om tillväxt i hela Sverige. 

Se senaste avsnittet av Ledarsnack här:

Anna Dahlberg och Tomas Nordenskiöld gästar Ledarsnack för att prata om ödesåret för Januari-gänget. Intervjuare: Patrik Kronqvist.