Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Auktoritäre Orbán ska inte ha ett öre

Sätt hårt mot hårt mot hycklaren Viktor Orbán.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Att auktoritära ledare kan ta resten av oss som gisslan är absurt. EU bör runda Ungerns och Polens veto mot coronapaketet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan greps Viktor Orbáns partikamrat och EU-parlamentarikern József Szájer under ett sexparty med 20 män i Bryssel (de bröt mot coronareglerna för folksamlingar). 

Internationella tidningar gjorde stora uppslag – Szájer är en profilerad motståndare mot gayrättigheter. Men ungerska folket fick inget veta eftersom Orbán kontrollerar 80 procent av landets medier

I praktiken kontrollerar hans parti Fidesz även domstolarna samt politiken helt och fullt. I våras infördes en undantagslag som gav premiärministern rätt att styra genom dekret och bara kunde upphävas av det egna partiet. EU höll mun när lagen antogs i mars, mest för att inte stöta sig med Orbán inför förhandlingarna om ekonomiska krisåtgärder i spåren av corona under sommaren.  

I oktober tackade Ungern mycket förutsägbart för det genom att, tillsammans Polen, lägga veto mot både krispaketet och EU:s budget. 

Bakgrunden är det nya kravet att medlemsländer måste respektera rättsstatliga principer för att få del av utbetalningarna. 

Betydelsen av vetot kan knappast överdrivas. Både budgeten (motsvarande 18 000 miljarder kronor över sju år) och krispaketet (7500 miljarder kronor) är unikt stora eftersom Europas nedstängda ekonomier går på knäna. 

Deadline är i dag, måndag, och det mesta tyder på att EU kommer att misslyckas med att enas om en gemensam budget för första gången på 30 år. 

I stället för en historiskt stor, träder då ett slags reservbudget i kraft som i stället stramar åt. Dessutom slopas Sveriges rabatter.

En överenskommelse mellan 25 medlemmar vore bäst, men 20 är fullgott.

Med krispaketet är det lite annorlunda. Det kan ”lyftas ur” den ordinarie politiska processen och göras om till ett ”fördjupat samarbete”, en sorts speciallösning där frivilliga medlemsländer kringgår vetot. 

Man gjorde under eurokrisen 2012 när britterna blockerade stabilitetsfonden ESM, som hjälpte till att rädda euron – och man bör göra det nu. 

Det digitala toppmötet mellan EU:s regeringschefer som inleds på torsdag är ett ypperligt tillfälle, inte minst då tunga Tysklands ordförandeskap löper ut vid nyår. 

En del regeringar kommer förmodligen att muttra om okloka prejudikat, men de stora kommer inte att vika en tum och givetvis inte heller Sverige. Vi drev rättstatskravet mycket hårt. 

En överenskommelse mellan 25 medlemmar vore bäst, men runt 20 är fullt acceptabelt. 

Alternativet liknar oroväckande mycket det som den amerikanske statsvetaren Daniel Keleman kallar för EU:s ”auktoritära ekvilibrium”, ett slags jämviktsläge som den stora majoriteten av medlemmarna inte vill ha men ändå finner sig i.  

Det håller inte. Att auktoritära regimer som tar emot mest pengar i EU – Polen är största bidragstagare och Ungern fyra – kan ta resten av oss som gisslan är absurt. 

Sätt hårt mot hårt. Det är det enda språk som hycklaren Orbán förstår.