Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är ren dumhet att skrota reaktorerna

Vattenfalls beslut att snabbavveckla Ringhals 1 och 2 kan möjligen ha framstått som rationellt när det togs 2015, men inte 2019.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
M och KD lämnade i veckan energiöverenskommelsen från 2016. Det är logiskt med tanke på att partierna inte längre behöver anpassa sig efter vad Centerpartiet tycker.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Varför ska en riksdagsmajoritet anpassa sig efter Centerpartiets och Miljöpartiets fobier kring kärnkraft? Det är rätt att tänka nytt och fritt om kärnkraftens framtid.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kritiken har varit hård efter att Moderaterna och Kristdemokraterna i veckan hoppade av energiöverenskommelsen från 2016. Högerpartierna ägnar sig åt ett ovärdigt politiskt spel, har det hetat. I stället för att ta ansvar låter de energipolitiken falla offer för politisk taktik.

Självfallet finns sådana överväganden med i kalkylen. Liberalerna och Sverigedemokraterna står redan utanför uppgörelsen och att hitta en populär fråga att driva för oppositionen är förstås mumma. I synnerhet som den knyter Liberalerna till det tilltänka regeringsalternativet.

Men det går faktiskt att vända på perspektivet. I decennier har en riksdagsmajoritet låtit Centerpartiet definiera handlingsutrymmet inom energipolitiken. Ungefär som med migrationen har det inte spelat någon roll vad vare sig väljarna eller riksdagsmajoriteten tycker. Det är ytterst C och MP som avgör.

Det var dessa spelregler som Moderaterna hade att förhålla sig till både 2009, när alliansen enades om kärnkraftens framtid, och 2016 när den blocköverskridande energiuppgörelsen ingicks. I dag behöver inte längre M och KD förhålla sig till vad Annie Lööf tycker. Därför är det inte konstigt att partierna väljer att kasta loss och bedriva sin egen politik på energiområdet.

En förtida avveckling av Ringhals 1 och 2 ökar utsläppen inom EU

I sak är oppositionens linje dessutom klok. Den svenska kärnkraften har lagt grunden till ett av världens renaste system för elproduktion. Till skillnad från sol och el tillför kärnkraften dessutom stabilitet till elförsörjningen. Den går att lita på - även när det är mörkt, kallt och vindstilla. Både för klimatets och konkurrenskraftens skull finns därför alla skäl att värna kärnkraften.

Statliga Konjunkturinstitutet varnade i somras för att en förtida stängning av Ringhals 1 och 2 kan öka EU:s totala utsläpp av växthusgaser med flera miljoner ton. Skälet är att Sverige väntas minska sin export av fossilfri el och i stället i ökad utsträckning importera el från våra grannländer, som Danmark och Tyskland.

Beslutet att snabbavveckla dessa reaktorer kan möjligen ha framstått som rationellt när det fattades under våren 2015. Då var elpriset lågt och en särskild straffskatt bidrog till att göra kärnkraften olönsam.

I dag har elpriset närmast fördubblats och effektskatten är borttagen. Lönsamheten för R1 och R2 är robust. Enligt Staffan Qvist, författare till Klimatnyckeln, föreligger det inte ens några större investeringsbehov för fortsatt drift.

Till det ska läggas att behovet av el kommer att öka dramatiskt när Sverige ska förverkliga visionen om att bli världens första fossilfria välfärdsland. Att i det läget gå vidare med nedläggningsplanerna framstår som vettlöst - ja, som ren kapitalförstörelse.