På fredagen petades Beatrice Ask av Anna Kinberg Batra som rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
På fredagen petades Beatrice Ask av Anna Kinberg Batra som rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att peta Beatrice Ask kommer inte att räcka

Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra förklarade på fredagen att hon ska förändra sig själv, och partiet. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur det blir med förändringen av Kinberg Batra själv får vi se. Första beskedet om partiet var att partisekreterare Tomas Tobé får byta jobb. Han ska i stället bli rättspolitisk talesman.

Det är ingen petning, som det har beskrivits som. Tobé slipper det obekväma ordningsmannaarbetet och blir i stället Moderaternas ansikte utåt i en av M:s centrala valfrågor - trygghet och ordning. Offret i ommöbleringen är veteranen Beatrice Ask, skolminister i regeringen Bildt 1991-94 och justitieminister alla åtta år i regeringen Reinfeldt. 

Ask är toppen på att tala allmänpolitik i personliga möten. Men som justitieminister lyckades hon inte driva fram förslag för att hejda de problem som var på farlig tillväxt: polisbristen, gängkriminaliteten, hederskulturen, tiggeriet.

Moderaterna är i opposition och vill ta makten. Då måste man kritisera regeringen hårt. Det är svårt att göra för den som själv varit ansvarig i åtta år då just inget hände.

Beatrice Ask blev AKB:s första offer i kampen för att säkra makten i partiet. Ett klokt drag. Men det krävs många fler för att Moderaterna ska kunna koncentrera fokus på sakfrågor i stället för internintriger.

 

Läs också:

M borde sluta flörta med "hö hö-högern"

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag