Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Att kräva tysta bibliotek är inte främlingsfientligt

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) smetar rasism och snobbism på folk som vill ha lugn och ro på bibliotek.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT SHUTTERSTOCK.COM
Prisbelönta Kista bibliotek erbjuder mycket häng och några böcker.

Idé till installation. Staty av kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholm placeras i skamvrå på grund av våldsamt ful debatt. Verket turnerar mellan stadens folkbibliotek. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tron att allt den ideologiska motståndaren påstår och föreslår är fel har lett många politiker vida vilse. 

När Fremskrittspartiets invandringsminister Sylvi Listhaug besökte Rinkeby i augusti var det förstås för att visa upp ett avskräckande exempel i den norska valrörelsen. Något svenska politiker borde ryckt på axlarna åt.

Men förre moderatledaren Carl Bildt sa så här i NRK: "Sverige är ett välfungerande samhälle och vi har haft framgång i vår invandringspolitik." Stockholms stads högsta politiker, Karin Wanngård (S), krävde en ursäkt.

"Man åker inte till en av våra fina stadsdelar i Stockholm, där det sjuder av livskraft och energi, och säger att här går det inte bra", fördömde Wanngård i Aktuellt. 

Klart att människor reagerade. Inte mot Listhaug, utan mot de problemförringande svenska politikerna. 

Nu kräver Wanngård mer polis

Några mordförsök senare i Rinkeby och andra stadsdelar har Wanngård krävt att polisen måste göra mer för att bekämpa den allt grövre gängkriminaliteten. Statsminister Stefan Löfven har just besökt Östberga efter Expressens reportage om hur brottslingar styr och ställer 7,5 kilometer på cykel från riksdagen.

Socialdemokraterna lägger nu kraft på att visa att de ser problemen med parallellsamhällen, att S minsann ska garantera trygghet. Men det verkar kulturborgarrådet Roger Mogert i Stockholm ha missat. 

I en artikel i SvD invänder Mogert mot alla som i likhet med Expressen hävdar att normen på biblioteken ska vara tystnad och lågmält samtal.

"Ofta är kraven på det tysta biblioteket kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt. Stöket på biblioteket blir på så vis mest ett slagträ mot Den Andre", skriver Mogert.

Detta att smeta rasism och snobbism på icke namngivna personer är ett otyg. 

Trångbodda barn drabbas värst

Rent sakligt är han också snett ute. Det är just trångbodda grundskoleelever och studenter som har störst behov av att biblioteket är en lugn plats där man kan läsa sig till en vidare värld och ljusare framtid. Precis som det är eleverna från socioekonomiskt svaga familjer som drar störst nytta av en strukturerad undervisning med studiero i skolan.

Roger Mogert framhåller det prisade biblioteket i Kista galleria som ett föredöme: "det är dock knappast knäpptyst". Så sant. Men det märkliga är att det knappt finns böcker heller, bildgoogla får ni se. Det är en bibbla som mer är samlingspunkt än kunskapstempel. Den som vill ha det lugnt får boka ett av 20 avskilda rum.

Folksamlingen har blivit huvudsaken i stället för kunskapssamlingen. Men där finns gott om plats att ställa en jätteskulptur av Roger Mogert i skamvrån. 

Tyvärr är Mogert inte den ende kulturpolitikern i landet som betonar biblioteket som umgängesplats. Så länge politikerna inte står upp för tystnadsnormen - lika länge kommer bibliotekarierna möta mer hot, stök och våld. Och så är det dessvärre på många ställen runtom i landet. 


Läs också: 

Ta tag i biblioteksstöket, Alice Bah Kuhnke 

Sätt åt dem som sabbar biblioteken 

0