USA:s ambassadflytt är en av flera tunga bakslag för palestinierna. Israel behöver ge palestinierna hopp om en bättre framtid. Foto: ZOOM 77 / AP
USA:s ambassadflytt är en av flera tunga bakslag för palestinierna. Israel behöver ge palestinierna hopp om en bättre framtid.  Foto: ZOOM 77 / AP

Att knäcka palestinierna gynnar inte Israels sak

Publicerad

USA och Israel behöver ge palestinierna hopp om en bättre framtid. Annars riskerar konflikten att blossa upp på allvar igen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På papperet går det mesta Israels väg just nu, vilket underströks av lördagens seger i Eurovision Song Contest. I förra veckan drog sig USA ur avtalet om Irans kärnenergiprogram, något som Israels regering har lobbat för under lång tid.

Under måndagen inviger USA sin ambassad i Jerusalem. Att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem är ett ytterst kontroversiellt beslut, eftersom det föregriper fredsförhandlingar om den heliga stadens status. Men sådana invändningar väger lätt för den amerikanska presidenten. I Donald Trump har Israel fått en supporter av ett slag som landet tidigare bara har kunnat drömma om.

Lagom till Israels 70-årsdag har även regionen genomgått ett paradigmskifte. Förr var arabländerna Israels huvudfiender, som önskade den judiska statens utplåning. I dag har Israel bättre relationer än någonsin med Egypten under al-Sisi och har rentav upprättat direkta kanaler med Saudiarabien. Israel har dessutom ett långtgående säkerhetssamarbete med den palestinska myndigheten på Västbanken.

Varningen för "May Madness" visar på riskerna

Men det relativa lugnet är bedrägligt. Iran har seglat upp som det nya, existentiella hotet. I spåren av Syrienkriget har Iran flyttat fram sina positioner med följden att Israel har fått den islamistiska regimen som granne. Denna nya front är explosiv, och följderna skulle bli oöverblickbara om någon av dagens militära operationer skulle gå snett.

I skuggan av konfrontationen med Iran ökar också oroligheterna i Gaza. I regionen talas det om "May Madness" - galenskapens maj. Uttrycket syftar på en rad viktiga händelser som inträffar just under maj månad: dramatiken kring Iran-avtalet, ambassadflytten till Jerusalem, Nakba-dagen den 15 maj - "den stora katastrofen" som påminner om 1948 års krig då runt 700 000 palestinier flydde från sina hem i samband med att staten Israel bildades – samt muslimernas fastemånad Ramadan som inleds i veckan.

Palestinierna har snart ingenting kvar att förlora

Massdemonstrationer väntas under måndagen och tisdagen med stora risker för våldsamheter och blodspillan. Palestinierna har snart ingenting kvar att förlora. Det handlar dels om den interna utvecklingen där den 83-årige presidenten Abbas är på fallrepet samtidigt som försoningsprocessen mellan Fatah och Hamas har havererat.

Men det handlar också om trycket utifrån med fortsatt bosättningsexpansion, blockad av Gaza, ambassadflytt och frysta amerikanska bidrag till UNRWA. Gaza är på väg mot en akut humanitär kris, och när FN:s kassa sinar efter sommaren riskerar mängder av Gazabor att stå utan det mest basala som skola och hälsovård. 

Det kan inte ligga i Israels intresse att på detta sätt driva palestinierna in i en återvändsgränd, där barnen blir hänvisade till Hamasstyrda skolor. Det måste finnas ett ljus i tunneln någonstans. 

Israels vänner behöver påminna landet om att säkerhet i längden bara kan byggas genom ett slut på ockupationen.

 

Läs också: Sverige måste höja rösten mot Palestinas ledare 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag