Att dra in barnbidraget för rika är en usel idé

Foto: LUCA BRUNO / AP
Generösa flerbarnstillägg. I dag ligger barnbidraget på 1 250 kronor per månad, men redan för barn nummer två ges ett tillägg om 150 kronor och för det fjärde hela 1 740 kronor.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Det är obegripligt att borgerliga politiker vill gillra en ny fattigdomsfälla.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Whac-a-mole heter det populära tivolispel som går ut på att klubba ner mullvadar som slumpmässigt sticker upp sina huvuden ur olika hål.

Den svenska politiska debattens motsvarighet borde kallas “behovsprövat barnbidrag”. För med ojämna mellanrum - dock påfallande ofta i samband med storhelger - brukar politiker, inte sällan från ungdomsförbund, titta upp och yrvaket ifrågasätta att även miljonärer får bidrag för sina barn.

I år kom den debatten redan 2 januari när riksdagsledamöterna Joar Forsell och Magnus Ek, ordförande i Liberala Ungdomsförbundet respektive Centerpartiets ungdomsförbund, i Sveriges Radio krävde att barnbidragen ska inkomstprövas.

- Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, sa Joar Forsell till Ekot.

Behovspröva inte barnbidragen

Det kan låta övertygande, speciellt som barnbidragen kostar statskassan hela 33 miljarder kronor under 2019. Men synar man argumenten blir det snabbt uppenbart att nackdelarna med behovsprövade barnbidrag överväger fördelarna.

För det första skulle det krävas en stor administration för att kontrollera vilka som har rätt till barnbidraget. Den familjepolitiska utredningen konstaterade för snart 20 år sedan att en utbetalning av det behovsprövade bostadsbidraget i snitt kostade 140 kronor, jämfört med blott 8 kronor för barnbidraget. En hel del av de tänkta besparingarna riskerar således att ätas upp av svällande byråkrati. 

Det främsta skälet mot att göra barnbidraget behovsprövat är dock de marginaleffekter som skulle uppstå. Sverige lider redan i dag av att det inte är tillräckligt lönsamt att gå från bidrag till arbete för stora grupper. En bärande tanke med alliansens jobbskatteavdrag har varit just att mildra de effekterna.

I det läget vill alltså två borgerliga politiker ändra reglerna för barnbidrag så att ännu fler ska fastna i den hopplösa fattigdomsfälla där höjda inkomster automatiskt straffas med sänkta bidrag.   

Det är symptomatisk för den svenska whac-a-mole-debatten att varken Joar Forsell eller Magnus Ek ens bemödar sig om att bemöta det argumentet i sina riksdagsmotioner

Se över flerbarnstilläggen

Däremot kan det finnas anledning att se över de generösa flerbarnstilläggen, vilket moderaten Jan Ericson har motionerat om. I dag ligger barnbidraget på 1 250 kronor per månad, men redan för barn nummer två ges ett tillägg om 150 kronor och med fyra barn ges totalt hela 1 740 kronor i flerbarnstillägg.

Såväl de borgerliga som de rödgröna har höjt tilläggen. Båda gångerna har det skett med en påfallande kortfattad argumentation om att flerbarnsfamiljerna skulle utgöra en “förhållandevis stor andel” av hushållen med ekonomisk standard.

I en utvärdering av familjepolitiken konstaterar Försäkringskassan dock att det i första hand är hushåll med förhållandevis höga inkomster som får fler än två barn.

Se där en debatt som gärna skulle få poppa upp lite oftare.


Rättelse: 

Summan för flerbarnstillägg i och med det fjärde barnet har korrigerats.


Läs också:

Staten ska inte skapa fler hemmafruar i förorten