Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asylinvandringen har tagits på springnota

I praktiken har ebo-lagen varit en förutsättning för det exceptionellt stora flyktingmottagandet i Sverige. Om inte nyanlända hade trängt ihop sig bland sina landsmän i utanförskapsområdena skulle bostadsbristen tvingat fram en omläggning av migrationspolitiken för länge sedan.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard presenterade under tisdagen nyheten att partiet vill avskaffa Ebo-lagen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att välja eget boende, har lett till social misär och segregation. Det är bra att både M och KD nu vill avskaffa den, men det räcker inte.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I decennier har S-märkta kommunalråd skrikit sig hesa om Ebo-lagens skadliga effekter. Ilmar Reepalu, följd av Katrin Stjernfeldt Jammeh, har larmat om Malmös pressade läge och från Södertälje har Boel Godner vittnat om trångboddhet, madrassboenden och barn som far illa.

Men länge var det ingen som ville lyssna. Ebo - lagen om eget boende - infördes av Bildtregeringen 1994 och ansågs ha stora fördelar. Den gav asylsökande stor individuell frihet och underlättade flyttar till städernas heta arbetsmarknader. 

I praktiken har den också varit en förutsättning för det exceptionellt stora flyktingmottagandet i Sverige under senare decennier. Om inte nyanlända hade trängt ihop sig bland sina landsmän i utanförskapsområdena skulle bostadsbristen tvingat fram en omläggning av migrationspolitiken för länge sedan. 

Sverige tog en springnota, kan man säga. Ebo-lagen möjliggjorde en historiskt snabb befolkningsökning till en mycket låg initial kostnad. Det är i hög grad denna nota vi nu tvingas betala i efterskott i form av skolmisslyckanden, parallellsamhällen och kriminalitet. 

Ebo-lagen är begränsad till tiden som asylsökande

Därför är det utmärkt att både Kristdemokraterna och Moderaterna nu kräver att Ebo-lagen avskaffas. Det är ett senkommet uppvaknande, men bättre sent än aldrig. Partierna går dessutom längre än regeringen, som tidigare i höstas presenterade ett mer begränsat förslag om att förhindra eget boende i områden med socioekonomiska utmaningar i 32 kommuner.

Samtidigt ska man inte överdriva effekterna av en avskaffad Ebo-lag. För det första: Den enda sanktion som hittills har presenterats är att dagersättningen ryker. Den ligger redan på en mycket låg nivå i Sverige. För en ensamstående handlar det om 71 kronor om dagen. För en familj med två vuxna och två barn rör det sig om 6 000 kronor i månaden som dras in.

För det andra: Ebo-lagen är begränsad till tiden som asylsökande. För personer som har fått ett uppehållstillstånd är det fortfarande fritt fram att bosätta sig på egen hand. För att vara konkret: under nästa år ska 7 100 nyanlända anvisas enligt lag till kommunerna, varav merparten - 5 000 - kommer att vara kvotflyktingar. Resten, mer än två tredjedelar av det totala kommunmottagandet under nästa år, kommer att bestå av självbosättning.

Moderaterna borde vara ärliga med att segregationen fortsätter

Det säger sig självt att dessa personer i de flesta fall inte har möjlighet att ordna ett förstahandskontrakt eller köpa en bostadsrätt. I stället handlar det ofta om en desperat jakt på en folkbokföringsadress (sann eller falsk) och ett osäkert boende i andra hand eller som inneboende. 

En avskaffad Ebo-lag löser alltså inte grundproblemet, utan skjuter bara upp det. Vill man på allvar skapa ordning och reda i mottagandet måste man också ta tag i frågan om vilka effekter självbosättningen efter uppehållstillståndet ger upphov till. 

I väntan på det kommer segregationen, trångboddheten och förslumningen att fortsätta öka. Det borde Moderaterna vara ärliga med.