Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Varför indoktrineras USA:s rikaste barn i vänsterideologi?

Wokekulturen är ingen mystisk smitta. Precis som populismen har den logiska förklaringar.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

De som försöker besvärja bort identitetspolitiken borde fundera mer över vad de nya strömningarna faktiskt beror på. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vill man bli riktigt rik i USA, gör man klokt i att utbilda sig vid ett av de mytomspunna elituniversiteten. Vill man komma in på ett av de mytomspunna elituniversiteten, hjälper det att gå på en av de lika mytomspunna privatskolorna, oftast i New York eller Los Angeles. Och vill man gå på privatskolorna, är det bra med riktigt rika föräldrar. Grundavgiften för ett läsår motsvarar knappt två årslöner för en vanlig amerikan. 

Privatskolorna är intressanta för att de tenderar att vara världsledande – barnen jobbar häcken av sig, precis som föräldrarna – och fullständigt världsfrånvända på samma gång. De har murar, helikopterplattor, interiörer av ek från varsamt nedtagna lador i New England-stil, bra mat samt socialt mycket inkännande läroplaner.

Som SvD:s USA-korrespondent Malin Ekman beskrev i ett djuplodande reportage häromveckan, ägnar eleverna på Manhattans finaste skolor för närvarande mycket tid åt att gradera sin nedärvda rasism och rollspela polisskjutningar. Och på den hyperexklusiva Harvard-Westlake-skolan i Beverly Hills har man gjort stor sak av att campus ligger på stulen indianmark, men samtidigt köpt mer och anlagt tennisbanor.

Man kan reta sig på den exempellösa skitnödigheten eller raljera över det rätt skamlösa hyckleriet, men också fundera över vad det är som drar. 

Varför har ”wokekulturen” – det som i Sverige brukar kallas för identitetspolitik – så mycket av sitt centrum i de allra rikaste kvarteren? Hur kommer det sig att skolor i områden som blivit synonyma med New Yorks societet paradoxalt nog skapar rubriker för att ”indoktrinera barn i vänsterideologi”, som Ekman skriver?

När eliten förskansar sig i enklaver där ingen annan har råd att bo, sätts tendenserna på speed. Kalla det radikaliserade parallellsamhällen.

En rimlig förklaring är förstås skuldkänslor över de egna privilegierna och USA:s bråddjupa sociala klyftor. Man försöker helt enkelt kompensera genom ”godhetssignalering” – alltså rätt meningslösa symbolhandlingar för att stilla det egna samvetet.

Men tänk om det i själva verket går djupare? Och tänk om det inte alls är paradoxalt, utan snarare helt naturligt?

Forskarna bakom ansedda World Values Survey – världens största mätning av kulturella, politiska och ekonomiska värderingar – har visat att ökat välstånd generellt leder till mer progressiva åsikter över tid. Högutbildade personer har dessutom för vana att tycka saker som avviker ganska kraftigt från mittfåran. Och intressant forskning indikerar att när elitfolket förskansar sig i små enklaver där nästan ingen annan har råd att bo, så sätts dessa tendenser i praktiken på speed. Kalla dem radikaliserade parallellsamhällen.

När högerpopulismen bröt igenom på allvar 2016 delade liberaler upp sig i två läger. Det ena såg de nya strömningarna som ett slags virus som måste hållas stången. Det andra letade bakomliggande förklaringar och idkade rentav viss självkritik. 

Likadant är det med identitetspolitiken, fastän rollerna i stort är ombytta. De som försöker besvärja bort den gör klokt i att fundera mer över vad de nya strömningarna faktiskt beror på. ”Wokekulturen” är ingen mystisk smitta. Precis som populismen har den logiska förklaringar.

Mycket talar för att ”indoktrineringen i vänsterideologi” i själva verket är frukten av den amerikanska kapitalismen på steroider.