Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Valet handlar inte om abort och gatubråk, dumbom

Donald Trump och Joe Biden under nattens debatt i Nashville.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

För Sverige står större saker än kulturkrig på spel i valet om elva dagar. Nattens debatt handlade för lite om utrikespolitiken men för egenintresserade svenskar framstår valet ändå som glasklart. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

2016 slöt Barack Obama ett handelsavtal med elva länder för att begränsa Kinas inflytande runt Stilla havet. Året därpå rev Donald Trump upp det och reste tullar. Tanken var att skapa fler tillverkningsjobb och krympa handelsunderskottet. I stället har underskottet rakat i höjden. 

Något annat och intressantare har också hänt. I takt med att partierna blivit mer protektionistiska har väljarna börjat tycka tvärtom. Nästan 80 procent ser numera frihandel som något bra – långt fler än för 10 år sedan. 

Man glömmer det lätt men opinioner kan svänga kraftigt, ibland oväntat och fort. För inte så länge sedan var antipatierna mot USA i Europa mycket starka, mest på grund av Irakkriget. Sedan bröt Barack Obama igenom och uppfattningarna ändrades över natt. Det kan vara värt att hålla i minnet nu när relationerna är ännu mer ansträngda och den transatlantiska länken pekas ut som dödsdömd.

Det är deterministiskt nonsens, mycket hänger på vem som vinner valet. 

Trump har destruktiva reflexer, vilket han visade på nytt i nattens debatt om än inte lika högljutt som i den första. Utrikespolitiken fick inte tillräckligt stort utrymme och presidentens argument kokade i huvudsak ner till att han har haft otur med coronan och behandlas illa av pressen. Vaccin är på väg den här månaden också – han har sagt samma sak sedan i april – och privata bankkonton i Kina är inget att bråka om, han har dem ”lite varstans”. Joe Biden är den verkligt fula fisken. 

I den riktiga världen varnar tidigare säkerhetsrådgivare att Trump kan lämna Nato om han får fyra år till, varför i princip samtliga vägrar rösta på honom. Tyskarna avskyr honom, kineserna anser att han skyndar på USA:s oundvikliga förfall och ryssarna tycker att han är toppen, liksom KD som gillar hans Mellanösternpolitik.

Privata bankkonton i Kina är inget att bråka om, Trump har dem ”lite varstans” och Joe Biden är den verkligt fula fisken.

Joe Bidens instinkter är mer konventionella. Han vill binda USA till Parisavtalet, reparera relationen med Merkel och kärnavtalet med Iran, värna Nato och hålla fronten mot Kina. 

Det är de verkligt viktiga skälen till att egenintresserade svenskar bör hoppas på honom nästa tisdag – inte aborträtten, identitetspolitik, högsta domstolen eller ifall borgmästaren i Portland är vänsterextremist. 

Visst, man kan invända att goda föresatser inte är samma sak som utfall, att Trump har skickat Nato-trupper till Polen, att underliggande krafter styr och att Obama flyttade fokus från Europa till Asien redan 2010. 

Men då glömmer man de senaste årens centrala geopolitiska förveckling, nämligen det breda och djupa skiftet i synen på Kina. Etablissemangen på båda sidor om Atlanten har omvärderat sina relationer till Peking samtidigt som Kinas anseende rasat kraftigt i opinionen. 

Den omsvängningen följer ingen ryckig konjunktur som i fallet med USA, men speglar ett slags tillnyktring inför kinesernas ambitioner och metoder. Peking säljer broar och batterier men saknar i allt väsentligt det som brukar kallas för mjuk makt. Nämn en kinesisk författare, en konstnär som inte är dissident eller landets motsvarighet till Bruce Springsteen.

Europas och USA:s band är tvärtom starka, vackert trassliga och går djupt. Ett alltmer aggressivt Kina kan i själva verket stärka dem ytterligare. Men då krävs en president som faktiskt tror på dem och arbetar för det. 

För den som tvekat om vem det är skingrade nattens debatt förhoppningsvis de sista tvivlen.