Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Trumps republikaner försöker stjäla valet

Donald Trump med familj. De leder i praktiken en sekt.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Republikanska partiet 2020 kämpar inte för röster. De kämpar mot dem.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

2004 röstade nästan varannan spansktalande amerikan på George Bush, men 2012 röstade över 70 procent av dem på Barack Obama. Eftersom minoriteter är på väg att bli majoritet i USA, drev tunga republikaner på för att bredda partiets tilltal. Men starka krafter sparkade bakut och 2016 vann Donald Trump framgång genom att göra precis tvärtom. 

Det fungerade mot alla odds. Ena skälet var att vanliga republikaner – höginkomsttagare, kvinnor i förstäderna, pensionärer – förblev partiet troget. Det andra var att Trump slog an något hos vita arbetarväljare i distrikt som traditionellt röstat på Demokraterna. 

Mycket pekar på att han kommer att lyckas ännu bättre på de platserna i år. 

Men det spelar egentligen ingen roll. Trump blöder väljare i nästan alla andra grupper. Höginkomsttagarna glider fort mot Demokraterna. Kvinnorna i förstäderna avskyr översittarfasonerna. Och pensionärerna ratar hanteringen av coronan

På sätt och vis accelererar det en utveckling som pågått under längre tid. Republikanerna blir ständigt färre. Endast omkring 25 procent av väljarna identifierar sig numera med partiet. Tack vare det indirekta valsystemet som ger övervikt åt mindre delstater, lyckas man hanka sig fram ändå. Republikanerna har bara vunnit flest röster i ett av de senaste sju presidentvalen – George Bush 2004 – men har ändå betat av lika många mandatperioder som Demokraterna, totalt fyra stycken. 

I Texas har guvernören beslutat att förtidsröster ska lämnas i en brevlåda per distrikt. Vissa av dem har över fyra miljoner invånare.

Man kan invända att regler är regler, men också inse att de börjar bli ohållbara. Befolkningen är i dag så koncentrerad till kusterna och storstäderna att en röst i Kalifornien eller New York är värd ungefär 25 procent av en i Wyoming eller North Dakota. Vore det inte för sådana skevheter hade republikanerna varit avhängda eller, mera troligt, anpassat sig till verkligheten för länge sedan.   

Kruxet i år är att det strukturella övertaget som valsystemet innebär sannolikt inte räcker till. Därför försöker man förbättra oddsen på andra sätt – främst genom att göra det svårare för folk att rösta, oftast med hänvisning till systematiskt valfusk som ingen bevisat. 

Sådana metoder är inte nya, tvärtom är de amerikansk nationalsport, men de har sällan varit så systematiska som nu. Trump-administrationen har skurit ned på anslagen till USA:s postverk mitt i pandemin, vilket i praktiken innebär att poströster kommer att försenas och därmed ogiltigförklaras i enlighet med lagen. 

I stater som Georgia och Texas, där Biden går bättre än väntat, har guvernören beslutat att förtidsröster ska lämnas i en brevlåda per distrikt. Det är lättare i glesbygd där befolkningen uppgår till några tusen än i storstäder som Houston, där vissa distrikt har över 4 miljoner invånare. 

Samtidigt lägger Vita huset stor kraft på att mobilisera frivilliga lojalister – ”Army for Trump” – med uppdrag att övervaka vallokaler, alltså i praktiken att skrämmas.

Fram tonar bilden av ett parti som 2020 förefaller mer intresserat av att kämpa mot röster än att kämpa för dem.

”Vi vill att folk ska ha det bra. Primitiv demokrati kan leda till motsatsen,” som en senator uttryckte det häromdagen

Det är flagrant och tragiskt, men framför allt mycket talande.