Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Svensk höger måste sluta relativisera Republikanerna

Ted Cruz, postmodern hycklare.

Demokraternas problem är ett dammkorn i universum jämfört med Republikanernas, oavsett vad namnkunniga delar av den svenska högern har fått för sig. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det mest intressanta i kongressen på onsdagen skedde innan upprorsmakarna bröt sig in – när Texassenatorn Ted Cruz förklarade varför ett dussin republikaner inte accepterar utgången i presidentvalet. I sammandrag: många väljare tror inte att valet gick rätt till. Därför borde vi visa dem respekt genom att inte godkänna resultatet

Om någonting någonsin varit ”postmodernt” – ett slitet begrepp, men ungefär att fakta inte finns och att alla därför själva får bestämma vad som stämmer – har ni det där. 

Valet var inte ens nära. Flera delstater har räknat om rösterna upprepade gånger. USA:s inrikesminister har beskrivit det som det säkraste i modern tid. Det är fakta, resten är luft.

Eller för att låna från Utah-senatorn Mitt Romney: ”Det mest ansvarsfulla vi kan göra för väljare som inte tror att valet gick rätt till är att berätta sanningen.”

Att det ens behöver påpekas – eller att Romney sedan lång tid tillbaka är den enda republikanen som har haft vett och mod att faktiskt inskärpa det – säger egentligen allt. 

Republikanerna är på nationell nivå numera ett mycket dekadent parti och onsdagens stormning av kongressen var ingen chock utan den logiska slutpunkten. 

Republikanerna på nationell nivå är ett mycket dekadent parti.

Alla som följt amerikansk politik sedan 2015 men särskilt sedan valet i november vet det. En del har varnat, andra har trivialiserat och relativiserat på ett ganska slappt sätt.

Fredrik Reinfeldt skrev en bok om den antidemokratiska amerikanska högern – KD:s policychef Johan Ingerö raljerade att resonemanget var ”direkt gymnasialt”. 

Fokus politiska redaktör Johan Hakelius menade i en text på onsdagen (före stormningen) att ”det bästa för USA vore att Republikanerna behöll kontrollen över senaten”, mest på grund av ”vansinnesidéer” från Black Lives Matter. 

Och Ivar Arpi på högersajten Bulletin – som nyligen anklagade svenska liberaler för att flörta med våld – fattade inte hur man kan få för sig att kalla ”arga 20-åriga killar” för kuppmakare i en tweet som han sedan tog bort. Moderaten Hanif Bali var inne på samma spår. 

Det är obegripligt. Lek med tanken att upprorsmakarna tillhört den autonoma vänstern. Eller att de ersatt USA-flaggan i kongressen med en BLM-flagga. Vad hade Arpi och Bali sagt då?

Och vad hade Hakelius tyckt i en parallell verklighet där Demokraterna agerat som Republikanerna under de senaste nio veckorna? Tycker KD:s policychef fortfarande att Reinfeldt resonerar gymnasialt? Det hade varit intressant att veta. 

Tycker KD:s policychef fortfarande att Reinfeldt resonerar gymnasialt?

Visst, alla har varit tydliga med att stormningen är förkastlig. Och ja, Demokraterna har problem. Men de är ett dammkorn i universum jämfört med Republikanernas. Över hundra av dem i kongressen vägrar fortfarande att acceptera valresultatet. Och preliminära siffror visar att nästan hälften av partiets väljare anser att stormningen av kongressen var legitim. 

Det är – återigen – fakta och det är välkommet om fler på den svenska högerkanten faktiskt börjar greppa det. 

Som moderaten och USA-kännaren Fredrik Hultman (håll koll på honom) skriver

”Högerskribenter behöver börja anstränga sig när de skriver om amerikansk politik... Republikanernas förfall har pågått i ett decennium. Korruption, trixande med demokratiska spelregler, spridande av fake news, blint lojala medieorganisationer. 

Ja, vissa sådana tendenser finns på den amerikanska vänsterkanten. Men det är inte alls lika utbrett, och har inte pågått lika länge.”

Det är bra att kalla en spade för en spade. Även när det tar emot.