Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Snälla USA-väljare, täpp igen truten på Trump

Man kan tycka att amerikansk inrikespolitik spelar liten roll ur svensk horisont, men då missar man de oundvikliga kopplingarna.Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN

Presidentdebatten var ett sorgligt spektakel. USA – och världen – förtjänar bättre. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nattens debatt mellan Donald Trump och Joe Biden inför valet om en månad var en fars – ”det värsta jag upplevt i min karriär”, sammanfattade en känd kommentator – men förlöpte ungefär som väntat. 

Nio av tio amerikaner har redan bestämt hur de kommer att rösta. Eftersom kvinnor och minoriteter föredrar Biden i högre utsträckning än vita män föredrar Trump, leder Demokraterna rätt stort i nationella mätningar. 

Därmed behöver Biden egentligen inte omvända väljare – bara försäkra dem om att han är pigg nog att leda landet, trots att han fyller 79 nästa år.

Trump måste göra tvärtom, alltså försöka locka tillbaka väljare som röstade på republikanerna för fyra år sedan men som tröttnat och bytt sida – framför allt i avgörande stater som Florida, Pennsylvania, och Michigan. 

Det gjorde han under nattens debatt genom att avbryta, överrösta och håna sin motpart mer eller mindre utan avbrott under 90 minuter. 

”Om en debattör betett sig som Donald Trump i ett av mina program hade jag bett kontrollrummet stänga av dennes mikrofon”, konstaterade Expressen TV:s programledare Niklas Svensson efteråt i sociala medier. 

Det gick inte att få klarhet i någonting. 

Vad Trump tjänar på att sabotera en debatt som han måste vinna är det få som begriper, men så går presidenten också utanpå allt. 

Får han fyra år till kommer han att offentliggöra sina deklarationer och bygga en mur mot Mexiko.

Att lyssna till honom är magiskt. Han har byggt världshistoriens bästa ekonomi. (I själva verket skapades fler jobb under Obamas tre sista år än Trumps tre första.) Han har gjort mer för svarta amerikaner än alla andra presidenter inklusive Abraham Lincoln. (I själva verket vägrar han ta avstånd från vit makt-grupperingar.) Och vore det inte för hans insatser så hade coronan vid det här laget tagit två miljoner amerikanska liv i stället för 200 000. 

Får han fyra år till kommer han att offentliggöra sina deklarationer och bygga en mur mot Mexiko.

Mest illavarslande är att han ännu en gång vägrade gå med på att erkänna en eventuell valförlust. 

Han vill inte ens förbinda sig att uppmana till lugn om Biden vinner och de egna anhängarna tar till våld. I stället anser han att de bör bevaka vallokaler så att Demokraterna inte fuskar. 

Det säger egentligen allt som behöver sägas. Trump måste bort, och det kommer an på Biden. 

Han var ganska tam i nattens debatt, men stabil när han fick en syl i vädret och försökte åtminstone prata sakfrågor. Coronan har röjt stora brister i det amerikanska samhällsbygget: den federala regeringen och delstaterna har i princip konkurrerat med varandra om skyddsutrustning. Sjukvårdssektorn är ett illa dyrt moras och kongressen har skickat kontanter direkt till folket, i praktiken därför att det sociala skyddsnätet inte räcker till. 

Det finns kort sagt massor att göra. 

Demokraterna gör åtminstone en ansats. 

Man kan tycka att det spelar liten roll ur svensk horisont, men då missar man de oundvikliga kopplingarna. 

Går ekonomin dåligt där, går den dåligt här. Trasslar amerikanerna in sig i identitetspolitik och larmar om fake news, gör vi det snart också. Och sluter sig USA, träder Kina in i deras ställe.

Amerikanernas sak är vår, vare sig vi vill det eller inte.