Arvid Åhlund

Lär av Tysklands kärnkraftsfiasko

Har man inte tillräckligt med pålitlig el får man förlita sig på rysk gas.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Tysklands avveckling av kärnkraften har ökat utsläppen och spelar Putin i händerna. Sverige borde lära läxan innan det är för sent.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den tyska regeringen beslutade att stänga ner sina kärnkraftsreaktorer efter Fukushima-olyckan 2011. Minnena från Tjernobyl hängde fortfarande som radioaktiva moln över opinionen och haveriet i Japan blev droppen. Sedan dess har elva kraftverk avvecklats. Sex återstår men ska enligt plan tas ur drift senast nästa år. 

Miljörörelsen hyllar Merkel-regeringen som ett föredöme, men i själva verket har avvecklingen blivit ett fiasko. Tyskarna har visserligen gjort stora och sunda investeringar i förnybart, mest i form av vindparker på slätterna i Sachsen-Anhalt och Brandenburg som numera står för en femtedel av landets elproduktion. Men inte ens tyska ingenjörer kontrollerar vädret, varför snurrorna hjälper föga när det inte blåser. 

Det är ett skäl till att de tyska elpriserna numera är högst i Europa. 

Och ifjol fann en studie vid Berkeley-universitetet i USA att den tyska omställningen i själva verket ökade utsläppen med 5 procent eftersom kärnkraften främst ersattes av kolkraft. Skälet är enkelt: Tyskland har 80 miljoner invånare samt en enorm tillverkningsindustri som fortfarande är i behov av pålitlig el. Det går inte ihop med mindre än att någon återkommande eldar brunkol, hur mycket miljöpartisterna än drömmer. 

Det rimligaste vore därför att tänka om kring kärnkraften helt. 

Merkels beslut efter den japanska härdsmältan var märkligt impulsivt. Häromåret slog IEA fast att en avveckling av den existerande kärnkraften gör de globala klimatmålen omöjliga att nå. Tyskarna borde lyssna på dem, återstarta sina reaktorer samt helst bygga nya.

Det är energipolitisk dårskap. Det är också förbluffande lättsinnigt ur säkerhetssynpunkt.

Parallellt borde Merkel och Co skrota Nordstream II i Östersjön som är tänkt att avhjälpa problemen genom att importera mer gas från Ryssland. Det är en geopolitiskt vansinnig lösning som ger Putin ökad kontroll över den europeiska energiförsörjningen, göder den ryska regimen ekonomiskt samt belönar Kremls skurkfasoner på samma gång. 

Faktum är ju att det är precis mot denna sammansatta bakgrund som ryssarnas allt mer aggressiva beteende bör förstås, inklusive mordförsöket på Aleksej Navalnyj i höstas. 

Visst kan och bör man införa ytterligare sanktioner, som EU står i begrepp att göra. Men de hjälper föga om man samtidigt ger Putin mer makt över den europeiska elen och därigenom ekonomin och politiken.

Nordstream II är snudd på färdigställd, men möjligheterna att stoppa ledningen har rimligen aldrig varit större. Turerna kring Navalnyj har skakat om den tyska regeringen i grunden, det hörs på tonläget, och har även gjort avtryck i opinionen. Amerikanerna trycker på stenhårt eftersom man anser att ledningen hotar den europeiska säkerhetsordningen och Nato. Trump hotade med sanktioner mot samtliga inblandade företag. Biden tycker likadant.

Och i EU driver flera länder på för att skrota projektet helt – mest de östeuropeiska som vet vad det innebär att sitta i knät på Putin, men också fransmännen. Sverige bör göra likadant. Vi har Östersjöns längsta kustlinje, ledningen går genom den svenska ekonomiska zonen och Europas säkerhet är vår. 

Därefter bör vi lära av den tyska erfarenheten om kärnkraften. 

Precis som tyskarna har vi en stor och stolt exportindustri i behov av förutsebara elflöden. Och precis som tyskarna har vi fattat det överilade beslutet att avveckla kärnkraften samtidigt som omställningen till fossilfritt kräver mer elproduktion än någonsin. I veckan importerade vi tysk brunkolsel delvis som en konsekvens. I framtiden kan det vara rysk gas, om än indirekt. Det är energipolitisk dårskap. Det är också förbluffande lättsinnigt ur säkerhetssynpunkt. 


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.