Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Ge vip-status åt alla som vaccinerar sig

Solidaritet med landsmän är en dygd, varför alla som tagit sprutan bör pallra sig i väg på bio, gymmet och krogen så fort de utvecklat immunitet.

Ta sprutan. Gå sedan ut och lev livet mycket eftertryckligt. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen föreslog en ledamot av Tysklands medicinsk-etiska råd att den som inte tar sprutan mot covid borde tvingas bära runt på en lapp med detta budskap: 

”Jag vill inte vaccinera mig. Jag vill överlåta till andra att skydda sig mot sjukdomen. Om jag blir sjuk vill jag att andra ska få min intensivvårdsplats och min respirator.”

Utspelet var främst ett slags brandfackla, det kommer inte att genomföras i praktiken. Tyskarna har inte vaccinationsplikt och att hänga ut avvikare mycket handgripligt är för övrigt en rätt obehaglig idé, inte minst i Tyskland. Alla som avstår vaccin tror inte på mystiska sammansvärjningar, en del har fobi för nålar eller svår allergi. 

Men förslaget väckte stor debatt, rapporterar DN, eftersom avsändaren är en auktoritet och resonemanget ganska logiskt. 

Mera snillrikt vore att vända på det. Britterna har till exempel diskuterat att införa ett slags vaccinintyg eller ”pass”. Det skulle göra det möjligt för dem som fått sina vaccindoser att knalla raka vägen till puben eller kanske till och med till jobbet. Storbritannien måste vaccinera drygt 60 miljoner personer, har stängt ner ekonomin i omgångar och kommer lida ytterligare i sviterna av brexit. Givetvis vill och bör man återgå till normalitet så fort som möjligt. 

I Schweiz tänker man i liknande banor. En ganska stor majoritet av folket stöder idén om ett särskilt coronapass, enligt en mätning vid universitetssjukhuset i Genève. Restaurang- och butiksägare är mest entusiastiska. 

Den egna immuniteten skulle kunna styrkas med en särskild lapp eller app.

Tyskarna tänker som vanligt mindre fritt. Merkel och co överväger att förbjuda företag från att ”diskriminera” mot de som inte vaccinerar sig samt motsätter sig ”särskilda rättigheter” för de som gör det. 

”Många väntar solidariskt på vaccinet för att andra ska få det först,” underströk hälsoministern Jens Spahn i dagarna. Det vore helt enkelt fel att sätta i sig en Schweinehaxe eller sänka en Tegernseer Hell på lokal när andra fortfarande måste rulla tummarna hemma.

Man förstår hur de tänker, men de har det bakvänt. Solidaritet med landsmän är förvisso en dygd, särskilt i tuffa tider, varför alla som vaccinerat sig snarare bör gå på bio, gymmet och krogen så fort de utvecklat immunitet. Det vore att göra en insats för näringsidkarna som går på knäna, skattebetalarna som håller dem under armarna och 70-plussarna som längtar efter att få krama barnbarnen. Samhället i stort kort sagt. Kalla det upplyst solidaritet. 

Exakt hur saker ska lösas i detalj i Sverige kan diskuteras, men passmodellen är inget orimligt alternativ. Överväg den och döp om till vip-kort i stället, det låter mindre byråkratiskt. Regionerna för noggrann statistik över vaccinationerna, den egna immuniteten skulle kunna styrkas med en särskild lapp eller app, och restauranger med mera skulle kunna återgå till normala öppettider. Att häcka hemma som en förment solidarisk tysk kommer inte att göra någon glad, inte ens de längst bak i kön.

Att ta den andra vaccindosen borde i stället vara lite som i TV4:s utmärkta gamla underhållningsprogram Sikta mot Stjärnorna med Agneta Sjödin. 

Man går in genom en dörr och kommer ut ur en annan, redo att ta världen med storm.