Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Företagen måste sluta smussla med utsläppen

Stockholm ser ut att få ännu en grön – eller grå – jul.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Näringslivet sminkar sina koldioxidutsläpp. Det är en deprimerande kortsiktig strategi.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige som helhet har inte haft en vit jul sedan 2012, årets blir grön överallt utom i Norrland och december ser ut att slå temperaturrekord igen, precis som 2020 i stort. 

Det märks överallt. I Kungsträdgården i Stockholm blommar körsbärsträden. På nordöstra Gotland slog gullvivorna ut redan i november. Och i Umeå kan man inte ens vinterbada i vak eftersom isen inte lagt sig.

Klimatkrisen är vår tids stora ödesfråga, det är ingen underdrift, tvärtom. Temperaturökningarna måste hållas tillbaka till 2 eller helst 1,5 grader om havsnivåerna inte ska fortsätta stiga och väderförhållanden och ekosystem påverkas ännu mer.

Då krävs radikalt minskade utsläpp i linje med Parisavtalets åtaganden – framför allt från näringslivets sida.

Svenska företag ligger delvis i framkant. Jättar som Volvo Cars driver på för förbud mot bensinbilar. Bransch efter bransch har tagit fram gemensamma ”färdplaner” för att minska sina klimatavtryck. Och nio av tio svenska börsbolag redovisar numera sina koldioxidrelaterade utsläpp i någon form. 

Problemet är att rapporteringen fortfarande är för tunn, liksom alldeles för ofta ambitionerna.

Tendenserna är deprimerande kortsiktiga och kommer förr eller senare att straffa sig.

Av de 100 största svenska börsbolagen har till exempel bara 23 åtagit sig att minska utsläppen i den omfattning som krävs för att Parisavtalet 1,5-gradersmål ska nås, enligt en rapport från miljökonsultfirman 2050. Bara 19 av dem redovisar sina klimatrisker i enlighet med internationella rekommendationer.

Och blott 64 av 209 stora och mellanstora svenska börsbolag rapporterar in sina ”osynliga” indirekta utsläpp, alltså de som sker hos storföretagens underleverantörer och kunder, enligt Dagens industris klimatindex

Det är inga marginalsiffror, i till exempel energibranschen är indirekta utsläpp sex gånger högre än direkta.

Tendenserna är deprimerande kortsiktiga. De kommer förr eller senare att straffa sig. Världens största fondförvaltare Blackrock – storägare också på Stockholmsbörsen – har börjat sälja av sina innehav i bolag som inte ställer om tillräckligt snabbt. De kommer nämligen att konkurreras ut av dem som gör det. Norges gigantiska oljefond resonerar likadant.

Och i Sverige konstaterade nyligen Alecta, som förvaltar tjänstepensioner åt 2,5 miljoner svenskar och har 1000 miljarder investerade i framför allt svenska företag, att värdet på det egna innehavet sjunker med hälften i ett läge där priset på koldioxidutsläpp ökar så mycket som krävs för att 1,5-gradersmålet ska nås.

Slutsatsen är kristallklar: ”Stora mängder kapital kommer förflyttas i jakten på att hitta bra avkastning i omställningen till en lågkoldioxid-ekonomi.”

Svenska företag måste vakna och sluta skönmåla sina utsläppssiffror.