Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

Än kan Republikanerna rädda sig undan idiotin

Donald Trump är här för att stanna.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett mindre sällskap för våldsbejakande foliefattar.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Republikanerna är Trumps parti efter onsdagen också. De kan rädda sig själva genom att dra rätt lärdom av det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Strax efter attacken på Kapitolium fick Republikanerna i Arizona nog. De kallade till möte, tog tjuren vid hornen och fördömde Cindy McCain, änka till delstatens förre senator John McCain samt uttalad Trumpkritiker. 

Mönstret är samma överallt. I Michigan petades en partimedlem efter att ha fastställt Joe Bidens seger. I Wyoming svamlar partiordföranden i radio om utträde ur unionen. Och i representanthuset sitter gruppledaren löst efter sin riksrättsröst mot presidenten. 

Sådant är läget när Trump lämnar över makten på onsdagen. Vart han tar vägen härnäst vet ingen. Han kan dömas i riksrätt, åtalas för mutbrott i New York, buras in, starta eget Twitter och/eller bli president igen om fyra år. 

Man kan, som vissa gör, inskärpa att USA nu äntligen vänder blad efter fyra svåra år. Eller intala sig, som DN:s kulturchef, att ”det amerikanska folket formellt bestämde sig för att lämna Donald Trump” redan efter upproret häromveckan (6/1). 

Men det är struntprat. De kommande veckorna och månaderna kommer Trump att vara överallt. Han driver fortfarande trafik som ingen annan, vilket inte minst DN vet. Och han dominerar fortfarande sitt parti helt och fullt tack vare stödet bland gräsrötterna. (Gruppledaren i senaten Mitch McConnell är förvisso mästare i parlamentariskt ränkspel, men inspirerar vanligt folk ungefär lika effektivt som ett svenskt regionråd.)

Fakta är att över hälften av republikanerna i representanthuset slöt upp bakom Trump efter stormningen, 70 procent av partiets väljare tror att Biden vann genom fusk, och över 70 miljoner röstade på presidenten trots de ständiga skandalerna. Många hade gjort det igen.

Alternativet är att partiet blir ett mindre sällskap för våldsbejakande foliefattar.

Trump är ingen mörk parentes och han kommer inte att försvinna. Tvärtom kommer han att forma det Republikanska partiet under lång tid – antingen direkt eller som ett slags kungamakare och i vilket fall genom den ganska spretiga ideologin som bär hans namn. 

Det är en rätt dyster prognos, men det finns ljusglipor. 

En intressant studie fann nyligen att en majoritet av republikanska väljare i själva verket trängtar efter en ledare som delar Trumps värderingar och driver ungefär samma politik – begränsad invandring, protektionism, skattesänkningar – men respekterar demokratins gränsmärken. 

Trumps politik kan man ha synpunkter på, men misshagliga reformförslag inom ramen för den demokratiska processen är inte samma sak som att försöka välta den demokratiska processen över ända. Det är motsatsen.

En annan ljuspunkt är att amerikanska val trots allt tal om polarisering fortfarande avgörs i mitten. Statistiken visar tydligt att Trump förlorade valet i USA:s vidsträckta förstäder där barnfamiljerna bor, kvinnorna skyr presidenten som pesten och folk har förnuft nog att titta på baseball i stället för Fox och CNN.

En sansad republikan kan rimligen vinna tillbaka de väljarna. I grunden är det utmärkt. Republikanerna har enorma problem och förtjänar massiv kritik men partiet kommer inte att försvinna. Alla utom Vladimir Putin och möjligen America Vera Zavala vinner på att de besinnar sig. 

Alternativet är vägen man för närvarande slagit in på: ett mindre sällskap för våldsbejakande foliefattar som förlitar sig på att rita om valdistrikt och ogiltigförklara röster i stället för att appellera till den breda massan, åtminstone i tillräcklig utsträckning.

Lyssna på rätt Trump-väljare.