Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arvid Åhlund

SVT Agendas uppehåll är pinsamt långt

SVT:s Camilla Kvartoft och Anders Holmberg har långledigt från programledarjobbet på ”Agenda”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL
Sommarstängt. I vart fall när det gäller ”Agenda”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD/IBL

Sverige befinner sig i kris på flera fronter – då tar landets finaste nyhetsmagasin ledigt i över två månader. Det duger inte.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ringer man SVT en vardagsförmiddag i juni för att ta reda på när nyhetsprogrammet Agenda börjar igen efter sommaruppehållet, kopplas man till tittarservice som är stängt. Varför eller hur länge framgår inte. Talsvararen önskar välkommen åter och lägger på.

Samma sak om man besöker hemsidan. Ingen information någonstans. Agendaredaktionen visar sig vara veckomagasinens svar på Guns'N'Roses-sångaren Axl Rose: stor publik, mycket pengar och omöjlig att nå.

Det sista programmet innan sommaruppehållet sändes den 14 juni, alltså ungefär samtidigt som lågstadiebarnen går på sommarlov. Agenda är tillbaka igen i augusti, berättade programledaren Nike Nylander då. Det blir sju veckor minst, i värsta fall elva.

Detta alltså under en sommar då Sverige befinner sig i kris på flera fronter samtidigt. Över 5000 svenskar har dött i coronan sedan i mars, nästan 50 av dem under veckan som gick. Arbetslösheten börjar närma sig 10 procent, Finland vägrar släppa svenskar över gränsen, utrikesministern svamlar i tysk TV och enligt New York Times har Sverige numera paria-status

I EU hotar regeringen att sänka ett historiskt räddningspaket. Man kan tycka vad man vill om det, men det är ingen liten sak. Den förtjänar att bevakas, fördjupas och debatteras i Sveriges största nyhetsmagasin, oavsett om det är badväder eller inte.

DN och Expressen slutar inte gå i tryck bara för att det är rötmånad och radions Godmorgon, världen! kör för fullt hela sommaren.

Visst, ett flaggskeppsprogram som Agenda bör hålla en viss nivå. Public services fixstjärnor måste också kunna ta semester, och det går inte att bara lämpa över allt ansvar på vikarier. 

Men det gäller egentligen alla redaktioner. Dagens Nyheter och Expressen slutar inte gå i tryck bara för att det är rötmånad. Och radions veckomagasin Godmorgon, världen! – för att ta ett närliggande exempel – kör för fullt hela sommaren. 

Att Agenda under ungefär samma förutsättningar försvinner i två månader eller mer duger helt enkelt inte. Det rör sig trots allt om skattefinansierad verksamhet. 

I grunden är det ett institutionellt problem. SVT är en trögrörlig organisation. Myndighetskulturen sitter i väggarna. Men fina nyhetsprogram kan inte ta industrisemester 2020 bara för att det var norm 1993 eller 1977. Informationsflödet då var en rännil jämfört med i dag. Konkurrensen var i princip obefintlig och nyhetscykeln jämförelsevis långsam. 

Att man inte greppar dessa saker på egen hand röjer en större tondövhet, som gör sig påmind med jämna mellanrum. Om SVT inte blir bättre på att se sig själva utifrån och anpassa sig, kommer man förr eller senare att bli irrelevanta och dra undan mattan för sig själva. 

Det borde bekymra SVT-chefen Hanna Stjärne, men också alla dem som inser vikten av proffsig public service för svenskt samhällsliv. Den som tror att det blir bättre utan kan studera medieklimatet i USA. Där finns gott om regim-tv. 

Agenda börjar för övrigt igen den 23 augusti. Replik från SVT: https://www.expressen.se/ledare/blogg/opinionsbloggen/2020/06/svt-ahlund-kletar-gamla-och-billiga-epitet-pa-svt/