Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ardalan Shekarabi lär bli dyr i drift

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Familjevecka, pensionärspopulism och stigande sjuktal. Den nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) kommer att ge den ansvarslösa S-politiken ett ansikte.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Statsminister Stefan Löfven valde att spela säkert när Annika Strandhäll skulle ersättas som socialförsäkringsminister. Tidigare civilminister Ardalan Shekarabi får byta ministerpost och lämnar i sin tur över den gamla portföljen till partiveteranen Lena Micko (S). 

Det går att läsa in flera politiska signaler i detta läggpussel. Till att börja med vill statsministern satsa på Shekarabi, som allt oftare nämns i diskussionerna som en möjlig efterträdare till Löfven. 

Det är extra intressant med tanke på att Shekarabi nyligen gick ut med en slags programförklaring på Facebook, där han bland annat efterlyste en stram invandringspolitik.

En annan signal är att S redan har börjat tänka på valrörelsen 2022. Partiet har betalat dyrt för makten och kritiken växer från såväl de egna kommunalråden som den fackliga rörelsen. Hur kan en S-ledd regering sänka skatten för höginkomsttagarna samtidigt som landets kommuner går på knäna?

Shekarabi borde inse att familjeveckan är en absurd prioritering

S behöver hitta ett svar på den frågan. Möjligheterna att bedriva vänsterpolitik är begränsade, men att fria till landets pensionärer är en möjlighet som bjuds liksom att bedriva symbolpolitik riktad mot landsbygden, såsom att öppna statliga servicekontor.

Mycket talar för att Ardalan Shekarabi kommer att bli dyr i drift. Han ska bland annat påbörja införandet av den så kallade familjeveckan. Det är en absurd prioritering i ett läge där kommuner har flaggat för idéer som att sänka innetemperaturen på äldreboenden och servera kall mat till de gamla. 

Dessutom ska han se till att kväsa debatten om sjukskrivningarna i god tid inför valrörelsen, får man anta. Det var uppenbart det önskemålet som fick hans företrädare Annika Strandhäll att sparka den erkänt skickliga generaldirektören Ann-Marie Begler inför valet 2018. 

Nu har Nils Öberg tagit över Försäkringskassan och det omstridda målet om 9,0 sjukdagar i snitt har tagits bort. Det talar för att sjuktalen kan börja dra iväg igen. Det lär i så fall bli en dyr historia för skattebetalarna. Minns hösten 2015 när de skenande sjuktalen beskrevs som en tickande utgiftsbomb.

Höjda pensioner är ett grundskott mot pensionssystemet

Sist men inte minst har vi pensionerna. I Januariavtalet finns flera olyckliga löften på detta område. Ett är att helt utjämna klyftan i beskattning mellan löntagare och pensionärer, trots att arbetslinjen gynnar alla. 

Men den verkligt besvärliga punkten är löftet att höja pensionerna för ”vanliga löntagare” år 2021. Vad det handlar om är ett slags pensionstillägg som ska riktas till de breda LO-grupperna. Pengarna ska tas direkt från statsbudgeten.   

Det är ett flagrant avsteg från det svenska pensionssystemet. Själva idén bakom pensionssystemet är ju att storleken på din pension beror på vad du har betalat in under ditt arbetsliv. Med löftet om höjda pensioner till utvalda grupper undergrävs den principen och ersätts av rent godtycke.

Det är synd att en talangfull politiker som Ardalan Shekarabi ska torgföra så mycket ansvarslös S-politik.

Shekarabi: ”En stor ära att få ansvaret”.