Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetstillstånd får
inte vara till salu

Foto: Robin Aron

Cirkus Scott vilseledde Migrationsverket och fackförbunden genom att teckna dubbla kontrakt med latinamerikanska dansare. I stället för 25 200 kronor blev deras verkliga månadslön 8 800 kronor, avslöjade Expressen på torsdagen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fallet Circus Scott är speciellt, till exempel rör det tillfälligt arbetande artister som ska betala en lägre artistskatt. Men kreativa upplägg för att runda reglerna är dessvärre inte ovanliga på arbetsmarknaden.

År 2008 drev alliansen och Miljöpartiet igenom västvärldens mest liberala regler för arbetskraftsinvandring. En reform var nödvändig. De tidigare stelbenta reglerna - där fackförbunden närmast hade veto - kunde ge absurda effekter. Restauranger hotades av konkurs när specialistkockar nekades visum, facket menade ju att det fanns lediga gatukökskockar att anställa.

Mycket har således blivit bättre med de nya reglerna. I grunden signalerar de att Sverige behöver arbetskraftsinvandring. Ifjol var dataspecialister och IT-arkitekter sammantaget den största gruppen som beviljades arbetstillstånd.

Men det finns också en baksida. Dagens Nyheter har med sin artikelserie "De Osynliga" satt ljuset på en skuggvärld där skrupelfria arbetsgivare utnyttjar arbetskraftsinvandrare maximalt.

Arbetstagarna har mycket lite att sätta emot. Ofta har de lånat stora summor för att köpa arbetstillstånd svart och de behöver jobbet för att kunna betala tillbaka sina skulder. Dessutom är arbetstillståndet knutet till anställningen. Den som klagar riskerar att få lämna landet.

Häromveckan aviserade regeringen skärpningar av reglerna för arbetskraftsinvandring. Löneerbjudanden ska nu göras juridiskt bindande. I likhet med tidigare skärpningar av alliansregeringen ser man dock enbart ut att skrapa på ytan. DN:s artikelserie visade hur arbetsgivare lurar myndigheterna genom att sätta in avtalsenlig lön på arbetstagarens konto - för att sedan plocka ut pengarna igen med hjälp av fullmakter.

En bredare översyn är därför nödvändig. Målet bör vara fortsatt liberala regler. Men samtidigt behöver frågan ändå ställas om en delförklaring till problemen är att Sverige har fri arbetskraftsinvandring även till enklare jobb. Är det verkligen efterfrågan på arbetskraft som gör att 192 personer i kategorin "snabbmatspersonal" fick arbetstillstånd under perioden januari till april i år? Eller finns det andra bevekelsegrunder?

Viktigast är dock att självkritiskt granska vad dagens regler skapar för incitament. Det nuvarande systemet där arbetstagare har rätt till permanent uppehållstillstånd efter 48 månader bidrar säkert till att samvetslösa arbetsgivare kan förmå folk att slita som slavar i åratal. I kombination med svartförsäljningen av anställningskontrakt gör det att det faktiskt går att köpa sig permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Det var aldrig tanken med lagstiftningen.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.