Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arbetarepartiet S väljer bidragslinjen

I veckan meddelade finansminister Magdalena Andersson nyheten att regeringen vill sänka skatten för dem som får sin inkomst från sjuk- och aktivitetsersättning.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna fortsätter att göra det mindre lönsamt att gå från bidrag till jobb. Det kommer att stå Sverige dyrt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Shukri Mohamed Hassan, 34, från Somalia röjer skog utanför Åmål. Hennes slit fem dagar i veckan på ett skattesubventionerat arbete ger henne dock inte mer pengar i plånboken. Nettot är detsamma som innan hon började arbeta, rapporterade Expressen i förra veckan.

Sverige har plågats av sådana missförhållanden länge. Men under alliansregeringens tid fördes åtminstone en politik för att försöka mildra orättvisan. Jobbskatteavdragen gjorde det både mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och mer attraktivt att ta låglönejobb. Effekten var särskilt stor för dem över 65 år och som fortsatte att jobba – de fick dubbla avdrag.

Under snart sju år vid makten har arbetarepartiet Socialdemokraterna i stället gjort sitt bästa för att montera ned arbetslinjen. När statsminister Stefan Löfven i Svenska Dagbladet nyligen skulle förklara varför gängkriminaliteten ökar hävdade han rentav att det var alliansens skattesänkningar tio år tidigare som var orsaken.

När den rödgröna regeringen har sänkt skatten har det ofta handlat om att ge mer till dem som inte arbetar – och sluta den påstått orättvisa ”skatteklyfta” som jobbskatteavdragen skapade. Regeringen har sänkt skatten för pensionärer – men tvärtom höjt den för de äldre som valt att streta kvar på jobbet efter 65. I veckan meddelade finansminister Magdalena Andersson nyheten att regeringen även vill sänka skatten för dem som får sin inkomst från sjuk- och aktivitetsersättning.

Socialdemokraterna har tyvärr inte visat sig vara uppgiften mogen.

Ett annat avsteg från arbetslinjen är det pensionstillägg över budgeten som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi drivit igenom. Därigenom frångås principen att det är livsinkomsten som ska avgöra hur stor pensionen blir. Räkna med att Socialdemokraterna kommer att locka med att höja tilläggen i kommande valrörelser – notan skickas såklart vidare till dem som arbetar.

När Socialdemokraterna väl har sänkt skatten för människor som arbetar har det skett på sätt som inte ger några större incitament att faktiskt jobba. Nästa år kommer exempelvis många svenskar att få en retroaktiv ersättning för ”ökande arbetskostnader under pandemin”. Klumpsumman landar som av en händelse hos svenskarna ett par månader före valet.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att han ska utvärderas på hur han har klarat jobbfrågan. Men det är sannerligen inget som har väglett honom i skatte- och bidragspolitiken. 

Fram till 2070 kommer andelen äldre i Sverige att öka kraftigt samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder minskar. Färre ska försörja allt fler. Det är en allvarlig situation som kräver mogna politiker som vågar argumentera för varför hela samhället tjänar på en politik som belönar arbete. 

Socialdemokraterna har tyvärr inte visat sig vara uppgiften mogen.