Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är något ruttet i staten Sverige?

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige anses vara ett land med relativt lite korruption. Anses; det ligger i sakens natur att allt inte upptäcks. Men ibland upptäcks det. På senare år har korruption uppdagats inom kriminalvården, Systembolaget, försäkringskassan, Göteborgs och Solna stad. I går skrev DN att mutbrottshärvan på migrationsverket kommer att växa. De tre som misstänks i dagsläget lär bli fler, enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Nu ska migrationsverket tillsätta en arbetsgrupp mot korruption. "Ett unikt beslut", säger Schultz.

Statsåklagarens ord illustrerar svenska myndigheters beredskap för korruption: Den är dålig. Detta konstaterar riksrevisionen i en ny rapport, "Statliga myndigheters skydd mot korruption".

 

RRV har undersökt 65 myndigheter. Har de analyserat korruptionsriskerna? Har de förebyggande åtgärder på plats? Har de rutiner för att rapportera om korruption?

Det kostar ju på för en individ att "visselblåsa" - hur får man människor att våga tala?

Utfallet av studien är oroande. Inte ens hälften av myndigheterna har analyserat risken för korruption inom hela sin verksamhet. Och hur förebygger man korruption om man inte har tänkt igenom och undersökt hur, och i vilka led, organisationen är sårbar?

Visserligen finns det riktlinjer och kontrollåtgärder hos de flesta myndigheterna, skriver RRV - men de är oftast generella, alltså inte anpassade till den särskilda verksamheten. Dessutom saknar de flesta myndigheter rutiner för hur man hanterar misstankar. Ett uselt facit, alltså.

 

Det allra mest oroande är att RRV larmade om bristande korruptionsskydd inom staten redan 2005-2006. Studien ledde till att man då efterlyste systematiska riskanalyser. Riskanalyser som alltså inte har genomförts ordentligt, sju år senare.

Regeringen har infört flera förordningar ämnade att minska riskerna för korruption sedan larmet 2006.

Men, skriver RRV, "regeringen har dock inte undersökt betydelsen av dessa förordningar".

Regeringen skjuter lite från höften, tycks det, och låter inte utvärdera om förordningarna leder till avsett syfte.

 

Dessutom lägger regeringen allt ansvar för arbetet mot korruption på myndighets- cheferna, utan att begära in rapporter om hur arbetet framskrider. RRV är också kritisk till att regeringen hävdar att revisioner - bland annat RRV:s egna - är ett högeffektivt vapen mot korruption. RRV håller faktiskt inte med.

Regeringen tycks ha varit ineffektiv i sitt arbete mot korruptionen. Nu måste nya tag tas. RRV föreslår att ett enda departement får huvudansvaret för korruptionsfrågan. I dag är flera inblandade. Det låter som en bra idé.

Uppenbarligen är korruptionsbekämpning en fråga som ingen riktigt vill ta i. Då måste någon tvingas att göra det.

 

Staten ska vara objektiv och saklig. Den ska behandla människor rättvist och rättssäkert. Statlig korruption eroderar medborgarnas förtroende. Priset, politiskt, socialt och ekonomiskt, är skyhögt.

Denna fråga får inte försummas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!