Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är det något du försöker dölja, Margot Wallström?

Wallström, vad döljer du för oss, i dina mörka diarieskrymslen? Utrikesministern menar att avsikten var "transparent". Det duger inte.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Foto: MARCO GOVEL

Margot Wallström borde se till att få ordning på sitt eget slutna departement innan hon mästrar omvärlden om öppenhet. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Margot Wallström borde se till att få ordning på eget slutna departement innan hon mästrar omvärlden om öppenhet.  i fjol för en plats i FN:s säkerhetsråd skickade utrikesminister Margot Wallström (S) ut ett foto på Twitter. Det domineras av en näpen flaska Ramlösa som har ett litet kort fastbundet kring halsen. På kortet står det: "Sweden is transparent", Sverige är transparent.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/747849289162985472

Flaskan ingick i en påse med PR-godis som Utrikesdepartementet delade ut under sin kampanj.

"Transparent! Konstruktivt! Lyssnande!" - det var de tre honnörsord som Sverige byggde sin FN-kampanj kring. Sådana svenska kvaliteter ville regeringen sprida över världen.

Det är alltid lite pinsamt när regeringar ska ut på frälsarstråt. Men Margot Wallström kan ha satt ett nytt rekord. UD:s hantering av FN-kampanjen frilägger nämligen ett departement som tycks leva på tvärs mot sina honnörsord. 

UD kritiserades av KU och JO

Expressens ledarsida kritiserade UD:s kampanj för demokratiskt "slirande" i februari 2016. DN grävde i samma fåra och försökte i samband med detta få ut olika handlingar och e-mejl, knutna till kampanjstaben.

Det gick inte så bra. 

Ett flertal handlingar hade inte diarieförts av departementet och då går det inte att få ut dem. DN klagade hos JO, Justitieombudsmannen, som i oktober i år kom fram till att UD hade misskött diarieföringen. Dessutom hade UD inte lämnat ut e-postloggar på ett sätt som uppfyller "tryckfrihetsförordningens krav på skyndsamhet", påtalade JO. 

Även konstitutionsutskottet, KU, kritiserade Margot Wallströms departement för dess undermåliga diarieföring. 

I måndagens Dagens Nyheter fortsätter historien. Trots JO-kritiken väntar DN fortfarande - nitton månader efter att ha begärt ut dem - på 11 mejlloggar. 

DN skriver också att UD och Sveriges representation i New York hade gemensamt forum på UD:s intranät. Först efter att DN fått reda på att materialet fanns och kontaktade UD - och ett år efter att kampanjen avslutats - registrerades materialet, enligt tidningen. 

Men handlingarna - 900 sidor - har fortfarande inte lämnats ut. Enligt UD pågår en sekretessprövning.

Samtidigt granskas UD återigen av KU, efter misstankar om att departementet missbrukar sekretessmarkeringar för handlingar som faktiskt inte berörs av sekretess. 

"Öppenhet - när vi orkar"

Även under Carl Bildt (M) brast UD i öppenhet. 2013 kom kritik från riksdagen och KU för att det sedan fyra år varit omöjligt för allmänhet och journalister att se alla inkommande och utgående handlingar. Bildts kabinettssekreterare erkände problem med diariet.

Till DN säger nu Margot Wallström att det är fel att UD skulle ha undanhållit information. "Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts." 

Men hur ska någon kunna veta vad "avsikten" verkligen var?

Och vad är det egentligen för transparens Wallström vill sprida över världen? "Fläckvis transparens"? "Transparens i teorin", "Transparens när vi orkar"?

Margot Wallström borde se till att få ordning på sitt eget slutna departement innan hon mästrar omvärlden om öppenhet. 

 

Läs också:

Hur smutsig är den svenska FN-kampanjen?

Margot Wallström är naiv om kärnvapen

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!