Wallström, vad döljer du för oss, i dina mörka diarieskrymslen? Utrikesministern menar att avsikten var "transparent". Det duger inte.Wallström, vad döljer du för oss, i dina mörka diarieskrymslen? Utrikesministern menar att avsikten var "transparent". Det duger inte.
Wallström, vad döljer du för oss, i dina mörka diarieskrymslen? Utrikesministern menar att avsikten var "transparent". Det duger inte.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPFoto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
 Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Foto: MARCO GOVELFoto: MARCO GOVEL
 Foto: MARCO GOVEL

Är det något du försöker dölja, Margot Wallström?

Publicerad

Margot Wallström borde se till att få ordning på sitt eget slutna departement innan hon mästrar omvärlden om öppenhet. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Margot Wallström borde se till att få ordning på eget slutna departement innan hon mästrar omvärlden om öppenhet.  i fjol för en plats i FN:s säkerhetsråd skickade utrikesminister Margot Wallström (S) ut ett foto på Twitter. Det domineras av en näpen flaska Ramlösa som har ett litet kort fastbundet kring halsen. På kortet står det: "Sweden is transparent", Sverige är transparent.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/747849289162985472

Flaskan ingick i en påse med PR-godis som Utrikesdepartementet delade ut under sin kampanj.

"Transparent! Konstruktivt! Lyssnande!" - det var de tre honnörsord som Sverige byggde sin FN-kampanj kring. Sådana svenska kvaliteter ville regeringen sprida över världen.

Det är alltid lite pinsamt när regeringar ska ut på frälsarstråt. Men Margot Wallström kan ha satt ett nytt rekord. UD:s hantering av FN-kampanjen frilägger nämligen ett departement som tycks leva på tvärs mot sina honnörsord. 

UD kritiserades av KU och JO

Expressens ledarsida kritiserade UD:s kampanj för demokratiskt "slirande" i februari 2016. DN grävde i samma fåra och försökte i samband med detta få ut olika handlingar och e-mejl, knutna till kampanjstaben.

Det gick inte så bra. 

Ett flertal handlingar hade inte diarieförts av departementet och då går det inte att få ut dem. DN klagade hos JO, Justitieombudsmannen, som i oktober i år kom fram till att UD hade misskött diarieföringen. Dessutom hade UD inte lämnat ut e-postloggar på ett sätt som uppfyller "tryckfrihetsförordningens krav på skyndsamhet", påtalade JO. 

Även konstitutionsutskottet, KU, kritiserade Margot Wallströms departement för dess undermåliga diarieföring. 

I måndagens Dagens Nyheter fortsätter historien. Trots JO-kritiken väntar DN fortfarande - nitton månader efter att ha begärt ut dem - på 11 mejlloggar. 

DN skriver också att UD och Sveriges representation i New York hade gemensamt forum på UD:s intranät. Först efter att DN fått reda på att materialet fanns och kontaktade UD - och ett år efter att kampanjen avslutats - registrerades materialet, enligt tidningen. 

Men handlingarna - 900 sidor - har fortfarande inte lämnats ut. Enligt UD pågår en sekretessprövning.

Samtidigt granskas UD återigen av KU, efter misstankar om att departementet missbrukar sekretessmarkeringar för handlingar som faktiskt inte berörs av sekretess. 

"Öppenhet - när vi orkar"

Även under Carl Bildt (M) brast UD i öppenhet. 2013 kom kritik från riksdagen och KU för att det sedan fyra år varit omöjligt för allmänhet och journalister att se alla inkommande och utgående handlingar. Bildts kabinettssekreterare erkände problem med diariet.

Till DN säger nu Margot Wallström att det är fel att UD skulle ha undanhållit information. "Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts." 

Men hur ska någon kunna veta vad "avsikten" verkligen var?

Och vad är det egentligen för transparens Wallström vill sprida över världen? "Fläckvis transparens"? "Transparens i teorin", "Transparens när vi orkar"?

Margot Wallström borde se till att få ordning på sitt eget slutna departement innan hon mästrar omvärlden om öppenhet. 

 

Läs också:

Hur smutsig är den svenska FN-kampanjen?

Margot Wallström är naiv om kärnvapen

 

 

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag