Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är alliansen en dålig förlorare?

Fyrtal förlorare? Om regeringen förlorar valet är det rimligt att alliansen så småningom upplöses. Foto: Jens L'Estrade

Det är inte lätt att förutspå denna valrörelse. Under Almedalsveckan verkade det som om Gudrun Schyman (Fi) skulle stjäla all strålglans. Sedan kom semestern, och Feministiskt initiativ syns knappt till längre - låt vara att Schyman gjorde comeback i Agenda på söndagskvällen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Moderaterna har fått valrörelsen dit de vill. Genom att skicka ut svårtolkade signaler om regeringsfrågan har all energi gått till att försöka skingra dimmorna. Målet är givetvis att rikta fokus mot det uppenbara: att en S-ledd regering troligen kommer att behöva söka stöd hos Vänsterpartiet för sin budget.

Även från vänsterhåll finns intresse av att hålla liv i debatten. Regeringsfrågan öppnar möjligheten att kleta ner Moderaterna i allmänhet och Fredrik Reinfeldt i synnerhet med Sverigedemokraterna. Då spelar dementier och sannolikheter ingen roll.

I grunden är dock regeringsfrågan rätt klar. Om de rödgröna partierna vinner valet kommer alliansregeringen att avgå, även om de förra saknar egen majoritet i riksdagen. Det mest sannolika är då att Socialdemokraterna bildar en koalitionsregering tillsammans med Miljöpartiet som i sin tur gör upp med Vänsterpartiet om budgeten om det krävs för att bli större än alliansen.

En sådan minoritetsregering kommer att klara såväl statsministeromröstningen som att få igenom budgeten. Så vad handlar bråket om?

Det är inte alldeles lätt att begripa. Borde alliansen släppa fram en S-MP-regering som till varje pris vill slippa att befatta sig med Vänsterpartiet? Tja, men då skulle ju denna rödgröna regerings budget förlora mot alliansbudgeten i oktober om inte S och MP ensamma är större än alliansen.

Vänsterpartiet har synbarligen samma syn på regeringsfrågan som alliansen. Jonas Sjöstedt (V) kan tänka sig att släppa fram en S-MP-regering, men vill då bli försäkrad om att V får förhandla om budgeten.

Eller är kanske problemet att alliansen avser att lägga fram en gemensam budget, vilket skulle hota en tilltänkt S-MP-regering? Då kan det vara värt att minnas att de rödgröna presenterade en gemensam skuggbudget efter sitt förlustval 2010.

Att allianspartierna direkt efter valdagen skulle skicka sin framförhandlade budget till makulatur för att förenkla tillvaron för Löfven är mycket begärt.

Apropå Sahlin kan det vara värt att påminna om att hon - till skillnad från Stefan Löfven - godtog principen om att släppa fram det största blocket. Det är besynnerligt att dagens socialdemokrater inte ställer upp på samma självklara princip.

Sverige har styrts av minoritetsregeringar under drygt 32 av de snart 40 åren. Med SD:s växande röstandel är det viktigare än någonsin att göra det möjligt att regera Sverige. Om regeringen förlorar valet är det rimligt att alliansen så småningom upplöses, vilket skulle underlätta bildandet av hoppande majoriteter i riksdagen.

Men att Folkpartiet och Centern skulle stå redo att ställa upp för Socialdemokraterna redan dagen efter valet är inget rimligt anspråk.