Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äntligen tar Sverige det kinesiska hotet på allvar

Kinas president Xi Jinpings mål är världsdominans.Foto: NG HAN GUAN / AP

Beslutet att bannlysa Huawei från det svenska 5G-nätet är välkommet och befriande rakt. Är Sverige på väg att nyktra till?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I december 2017 lade USA om sin Kinastrategi och pekade för första gången ut landet som ett direkt hot mot ekonomiska och militära intressen, men också värderingar. 

Omsvängningen var inte oväntad men påfallande skarp. Under flera decennier var målbilden att göra Kina mer som väst genom frihandel, och bara något år innan påtalade Barack Obama att USA eftersträvade ett starkt Kina, inte ett svagt. 

Pekings svar var i grova drag att pressa valutan, stjäla andras patent och rusta upp militärt. 

Sedan amerikanerna tänkt om har saker gått ganska fort. 

Trump-administrationen har rest tullar på nästan all import, försvårat för kinesiska bolag att investera i amerikanska och bannlyst telekomjättarna Huawei och ZTE, med mera.  

Man har satt press på européerna som gjort snarlika analyser men släpat fötterna efter sig av handelspolitiska skäl. Tyskland kom till skott och stängde mer eller mindre ute kineserna från sitt 5G-nät i september. Britterna tvekade länge men gjorde samma sak i juli. 

Australien – som handlar mer med Kina än Sverige gör med Tyskland och Norge – tog steget redan 2018. Sedan dess är relationerna bottenfrusna och Peking kallar Canberra för ett ”tuggummi under skon”.  

Det är mot den bakgrunden som Post- och Telestyrelsen på tisdagen beslutade att bannlysa användningen av Huaweis och ZTE:s utrustning i det senfärdiga svenska 5G-nätet, efter tunga bedömningar av Försvarsmakten och Säpo.

Rent praktiskt innebär det att kineserna inte får delta i upphandlingen av antenner och basstationer som äger rum i november, samt att all befintlig kinesisk utrustning ska plockas bort inom fem år. 

Lyssna på australierna, de har betydligt större ekonomiska värden på spel.

Beslutet är glasklart och mycket viktigt. Huawei och ZTE är inga vanliga företag utan i realiteten kommunistregimens förlängda arm. 

I Kina finns ingen skarp gräns mellan offentligt och privat och sedan 2017 är både medborgarna och företagen skyldiga enligt lag att stödja statens underrättelsearbete vid behov. 

Kineserna utgör numera ett av de största hoten mot Sverige, konstaterade Säpo-chefen Klas Friberg på tisdagen. Att ge dem direkt tillträde till ett mega-wifi dit alltifrån självkörande bilar till systemviktig infrastruktur och statsförvaltningen kommer att kopplas upp, vore så klart vettlöst.

Visst, man kan inskjuta att kostnader hade pressats, eller att svenska företag kommer att få lida i gengäld, eller att kineserna kommer kunna ta sig in ändå. Men de invändningarna är varken nya eller unika för Sverige. 

Lyssna på australierna, de har betydligt större ekonomiska värden på spel och går i själva verket längre. 

Det kommer Sverige också att behöva göra. De systematiska företagsförvärven inom strategiskt viktiga områden som elektronik, bioteknologi och fordonsindustrin måste granskas kontinuerligt och på djupet. Ett nationellt screeningsystem för utländska investeringar träder utmärkt nog i kraft den 1 november. EU-lagstiftningen är på plats sedan ett par veckor.

På samma sätt måste strategisk infrastruktur skyddas. Turerna kring hamnen i Lysekil 2018, där regeringens strategi kokade ned till att tala envisa kommunalråd till rätta, var ett bottennapp. 

Nu rör det äntligen på sig. Kanske är även Sverige på väg att nyktra till?