Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äntligen tar M fusket inom jobbinvandringen på allvar

Sedan alliansreformen 2008 har Sverige haft världens mest generösa system för arbetskratsinvandring. F
Foto: MARISCAL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna vill införa ett golv i nivå med medianlönen på 31 700 kronor per månad för arbetskraftsinvandrare.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna har gjort sin hemläxa och föreslår nu konkreta åtgärder för att komma till rätta med missbruket inom arbetskraftsinvandringen. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan alliansreformen 2008 har Sverige haft världens mest generösa system för arbetskraftsinvandring. Företag har i princip fritt kunnat rekrytera arbetskraft från hela världen, även till lågkvalificerade jobb. I praktiken har det inneburit ett slags privatisering av migrationspolitiken, där en del arbetsgivare har satt i system att sälja arbetstillstånd.

Även för den enskilde på jakt efter ett bättre liv har jobbspåret erbjudit en rad fördelar. I stället för att ta sig till Sverige på en ranglig båt över Medelhavet kan man flyga hit lagligt och ta med sig familjen utan något försörjningskrav. I extremfallet kan alltså en deltidsanställd pizzabagare flytta till Sverige med fru och en hel skara barn.

Det märkliga är inte att denna naiva reform har missbrukats, utan att systemet inte har kollapsat. 

Denna ledarsida har i flera års tid krävt skarpa åtgärder för att komma till rätta med problemen. Bland annat har vi lyft problemet med så kallad brukarimport inom assistansen, där föräldrar med funktionshindrade barn tas till Sverige.

Nu finns för första gången en bred politisk majoritet för att ta itu med problemen. Moderaterna presenterade under tisdagen en rad förslag som skulle göra stor skillnad. Det handlar dels om redan kända åtgärder som att slopa möjligheten till spårbyte, blockera personliga assistenter från tredje land och införa ett försörjningskrav för arbetstagare som vill ta hit sin familj.

Dels ansluter sig M nu till KD:s förslag om ett lönegolv för att förhindra invandring av lågkvalificerad arbetskraft som köksbiträden och städare. Förslagen skiljer sig åt på marginalen; M vill införa ett golv i nivå med medianlönen på 31 700 kronor per månad och inte ha någon arbetsmarknadsprövning alls medan KD har föreslagit ett lönegolv på 35 000 kronor med en näringsprövning under det beloppet. 

Det visar hus snurrig politiken har blivit av Januariavtalet.

Den exakta utformningen kan alltid diskuteras. Det viktiga är att Migrationsverket får i uppdrag att göra rimlighetsbedömningar av ansökningarna så att inte skrupelfria företag börjar anställa diskare till fantasilöner på papperet som sedan betalas tillbaka på lönedagen. Det är också viktigt att ta hänsyn till speciella behov hos näringslivet, såsom att göra undantag för säsongsarbetande bärplockare.

Socialdemokraterna borde rimligen applådera Moderaternas omsvängning. S har ju angripit M gång på gång för dess ”tokliberala arbetskraftsinvandring”. Problemet för S är att man samtidigt har lovat att värna ”dagens regler för arbetskraftsinvandring” inom ramen för Januariavtalet. Den utredning som regeringen har tillsatt – som lämnar ett delbetänkande under tisdagen – är följaktligen otillräcklig för att lösa de problem som S helt korrekt har pekat på. 

Det visar hur snurrig politiken har blivit av Januariavtalet. I värsta fall slutar allt med att S nobbar M:s utsträckta hand medan M svarar med att attackera S för dess ”tokliberala arbetskraftsinvandring”. 

Arma väljare.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.