Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äntligen slutar LO att dra rasistkortet

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson presenterar förslaget "Utbildningsjobb för stärkt etablering".Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

LO erkänner nu att höga ingångslöner bidrar till den höga arbetslösheten bland nyanlända. Tyvärr drar man inte rätt slutsatser av den insikten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Centerpartiet för drygt ett år sedan föreslog ingångsjobb för nyanlända med lägre lön tog LO snabbt fram storsläggan.

"Vi vägrar teckna avtal som baseras på etnicitet", dundrade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LO-ägda Arbetet skruvade upp tonläget ännu högre.

"Centern tar till apartheid för att sänka LO-anslutnas löner," skrev tidningens politiska redaktör, Martin Klepke. 

Därför kan LO-förslaget om utbildningsjobb som presenterades på måndagen inte betecknas som annat än en helomvändning. Plötsligt accepterar LO sänkta löner för nyanlända. Formellt ska utbildningsjobben visserligen stå öppna för alla grupper, men det är uppenbart att nyanlända är den huvudsakliga målgruppen.

Förslaget går ut på att arbetslösa som saknar gymnasieexamen ska kunna få jobb till lägre lön än i kollektivavtalet. Parallellt med arbetet ska arbetstagaren vidareutbilda sig och få studiestöd. När personen har uppnått formell kompetens ska lönen så höjas.

Förslaget har flera förtjänster, till exempel att utbildningen inte ska ske på företagen utan på reguljära utbildningar som komvux. Det allra viktigaste är dock själva inriktningen. Att LO nu släpper rasistanklagelserna och faktiskt erkänner att höga ingångslöner är ett stort hinder för dem med lägre produktivitet.

Utbildningsjobb ingen lösning

Med de begränsningar och krav som LO sätter upp kan utbildningsjobben dock inte bli annat än en marginell lösning på arbetslöshetsproblemen för nyanlända.

Jobben ska till exempel enbart vara öppna för arbetslösa som har en grundskoleutbildning. Därmed utestängs den tredjedel av alla nyanlända som inte har gått klart grundskolan och som skulle ha störst nytta av låglönejobb. 

LO kräver också att det införs obligatorisk grundskola för alla nyanlända under 40 år. Med dagens stora lärarbrist innebär det kravet att utbildningsjobben kan bli aktuella först långt in i framtiden.

Det är också besynnerligt att LO enbart vill teckna tillfälliga avtal. Man motiverar det med att ökningen av personer med svaga kunskaper enbart är tillfällig. Men LO:s egen rapport visar att andelen utrikes födda bland de långtidsarbetslösa ökade stadigt under åren fram till flyktingkrisens 2015. Även efter den skärpta asyllagstiftningen har Sverige haft ett högt asylmottagande och därtill hög anhöriginvandring. 

Att försöka tackla ett permanent problem med tillfälliga lösningar är knappast en god idé. För varför allt plötsligt skulle återgå till det gamla vanliga, förklarar inte LO.

Att försöka tackla ett permanent problem med tillfälliga lösningar är knappast en god idé.

Någon större tilltro bör därför inte sättas till utbildningsjobben som sådana. Men kanske kan förslaget i alla fall leda till en rimligare debatt kring behovet av enkla jobb och lägre löner.

 

Läs också:

Fackets ansvar för arbetslösheten

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.