Äntligen lite realism i tiggerifrågan

Foto: Sara Strandlund

Socialdemokraternas realism vann över Miljöpartiets idealism i tiggarfrågan. Det är välkommet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en MP-motion från 2013, undertecknad av bland andra nuvarande bostadsministern Mehmet Kaplan, nämns att partiet "vill ha en lagstiftning som ger kommunerna ansvaret att erbjuda alla som lever i hemlöshet en fast bostad." Här skulle EU-migranter inkluderas.

Det var ett svindlande orealistiskt förslag, inte minst i en tid av akut bostadsbrist och högt asylmottagande. Men av sådant drömmeri fanns inga spår när regeringen på onsdagen presenterade åtgärder kring tiggeriet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) siktade in sig på tre problem: utnyttjande av tiggare, spontana bosättningar och trakasserier.

Enligt regeringens samordnare förekommer utnyttjande, vilket inte borde förvåna någon. Människors vilja att tjäna en hacka på andras utsatthet är reell. Desperat fattigdom försvagar knappast sådana drivkrafter.

Det kan handla om att tiggare anvisas en trottoarplats och sedan krävs på "hyra". Eller att de utnyttjas efter att ha satt sig i skuld, exempelvis för att bekosta resan hit. I dag är det inte förbjudet att tjäna pengar på andras tiggeri. Det vill regeringen ändra på och det är förstås utmärkt.


Man vill också komma tillrätta med de spontana bosättningar - i dagsläget runt 300 - som vuxit upp i Sverige. Det ska bli lättare att avhysa människor från privat mark. I dag är det extremt krångligt. Bland annat måste en markägare kunna identifiera alla som slår sig ner på hans mark för att kunna få dem avhysta. Detta har lett till absurda konsekvenser. Förra veckan upphävdes exempelvis förbudet mot bosättningen i Sorgenfri i Malmö. Men trots att ägaren saknade kontroll över sin makt hotades han med ett vite på 50 000 kronor för att han inte åtgärdat nedskräpningen.

Sådan surrealism kränker det allmänna rättsmedvetandet och undergräver den sociala tilliten. 

Dessutom vill regeringen kartlägga de trakasserier och attentat mot tiggare som förekommer och som vedervärdigt nog ökar. Mycket bra. Det vore en nåd att stilla bedja om att de brutala människor som ligger bakom övergreppen grips och ställs till svars.

Regeringen har identifierat rätt problem, men mer behöver göras. Exempelvis; när polisen avhyser människor från boplatser på offentlig plats kan de slå sig ner en bit bort. Det är en ohållbar ordning.


Samtidigt som åtgärder vidtas på hemmaplan kommer regeringen att stödja Rumänien i bekämpandet av romernas enorma utanförskap, fattigdom och diskriminering i hemlandet. Det är ett bra initiativ.

Men låt oss vara realistiska: en svensk regering kan inte lösa inrikesproblem i andra länder. Och den har tillräckligt med praktikaliteter att tampas med på hemmaplan.Läs också:


Vidrigt våld mot tiggare


Migranter måste kunna vräkas


Löfven måste sluta tiga om tiggerietFölj ledarsidan på Facebook för fler tips om ledare och krönikor