Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Äntligen lite realism i tiggerifrågan

Publicerad

Socialdemokraternas realism vann över Miljöpartiets idealism i tiggarfrågan. Det är välkommet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I en MP-motion från 2013, undertecknad av bland andra nuvarande bostadsministern Mehmet Kaplan, nämns att partiet "vill ha en lagstiftning som ger kommunerna ansvaret att erbjuda alla som lever i hemlöshet en fast bostad." Här skulle EU-migranter inkluderas.

Det var ett svindlande orealistiskt förslag, inte minst i en tid av akut bostadsbrist och högt asylmottagande. Men av sådant drömmeri fanns inga spår när regeringen på onsdagen presenterade åtgärder kring tiggeriet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) siktade in sig på tre problem: utnyttjande av tiggare, spontana bosättningar och trakasserier.

Enligt regeringens samordnare förekommer utnyttjande, vilket inte borde förvåna någon. Människors vilja att tjäna en hacka på andras utsatthet är reell. Desperat fattigdom försvagar knappast sådana drivkrafter.

Det kan handla om att tiggare anvisas en trottoarplats och sedan krävs på "hyra". Eller att de utnyttjas efter att ha satt sig i skuld, exempelvis för att bekosta resan hit. I dag är det inte förbjudet att tjäna pengar på andras tiggeri. Det vill regeringen ändra på och det är förstås utmärkt.


Man vill också komma tillrätta med de spontana bosättningar - i dagsläget runt 300 - som vuxit upp i Sverige. Det ska bli lättare att avhysa människor från privat mark. I dag är det extremt krångligt. Bland annat måste en markägare kunna identifiera alla som slår sig ner på hans mark för att kunna få dem avhysta. Detta har lett till absurda konsekvenser. Förra veckan upphävdes exempelvis förbudet mot bosättningen i Sorgenfri i Malmö. Men trots att ägaren saknade kontroll över sin makt hotades han med ett vite på 50 000 kronor för att han inte åtgärdat nedskräpningen.

Sådan surrealism kränker det allmänna rättsmedvetandet och undergräver den sociala tilliten.

Dessutom vill regeringen kartlägga de trakasserier och attentat mot tiggare som förekommer och som vedervärdigt nog ökar. Mycket bra. Det vore en nåd att stilla bedja om att de brutala människor som ligger bakom övergreppen grips och ställs till svars.

Regeringen har identifierat rätt problem, men mer behöver göras. Exempelvis; när polisen avhyser människor från boplatser på offentlig plats kan de slå sig ner en bit bort. Det är en ohållbar ordning.


Samtidigt som åtgärder vidtas på hemmaplan kommer regeringen att stödja Rumänien i bekämpandet av romernas enorma utanförskap, fattigdom och diskriminering i hemlandet. Det är ett bra initiativ.

Men låt oss vara realistiska: en svensk regering kan inte lösa inrikesproblem i andra länder. Och den har tillräckligt med praktikaliteter att tampas med på hemmaplan.


 

Läs också:

 

Vidrigt våld mot tiggare

 

Migranter måste kunna vräkas

 

Löfven måste sluta tiga om tiggeriet

 

 

Följ ledarsidan på Facebook för fler tips om ledare och krönikor

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag