Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen får vi en migrationsdebatt

Foto: Anna-Karin Nilsson

Kommunpolitiker larmar om brist på bostäder, jobb, lärare, tandläkare och så vidare i migrationens spår. Men de etablerade riksdagspartierna har inte gett några svar. För många svenskar har det framstått som både märkligt och oroande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mot den bakgrunden är det välkommet att KD-ledaren Göran Hägglund nu tar tag i frågan i en artikel på DN Debatt. Han erkänner sin och andras "handfallenhet" inför migrationens och integrationens utmaningar. Och han har några förslag.

För det första ska migranternas drivkrafter till jobb skärpas, i god alliansanda – även om vårdnadsbidraget förstås får vara kvar.

Göran Hägglund vill dra ner på etableringsersättningen, som är dryga 6 000 kronor i månaden. Det är ett tänkvärt förslag. Men ratar verkligen nyanlända jobberbjudanden för att de lever gott på bidrag? Är det inte snarare så att höga ingångslöner gör arbetsmarknaden svårintaglig?

Om Hägglund snålar här, är han mer generös i ett annat avseende: Under sina första fem år i Sverige ska "nyanlända" kunna tjäna upp till 500 000 kronor skattefritt. Här finns dock ett rättviseproblem: andra svaga grupper skulle självklart också vilja få en skatterabatt.

Dessutom betraktas det i vår kultur som ytterst viktigt att alla bidrar till välfärden via skatten. Allt som liknar skattesmitande ses som illegitimt - även när det är lagligt. Så denna "gräddfil" skulle kunna provocera på ett onödigt sätt.

För det andra vill Göran Hägglund göra treåriga uppehållstillstånd till norm. Det är i princip rätt tänkt. Att Sverige ger permanenta uppehållstillstånd när andra länder ger tillfälliga, medverkar till att Sverige får mycket större tillströmning än andra EU-länder. Men Hägglund vill göra flera undantag. Bland annat permanentas uppehållstillståndet efter tre år, om migranten har ett jobb.

Risken med det upplägget är att människor drivs att köpa falska arbetsintyg på samma sätt som arbetskraftsinvandrare i dag köper svenska arbetstillstånd för höga, ofta lånade, summor.

Med tanke på att "drivkrafter" är ett av allianspartiernas favoritord, är de påfallande blinda för hur de uppstår även där lagstiftaren inte önskar det.

För det tredje vill KD-ledaren att Sverige, liksom andra länder, kortar ansökningstiden för asylsökanden från så kallade säkra länder, som Serbien, Bosnien och Albanien. 8 000 sådana ärenden väntas nästa år.

I Norge får ansökningsprocesser av det slaget ta max 48 timmar. Den ordningen skulle vara till stor hjälp för Migrationsverket, som under torsdagen aviserade att man behöver 1 000 nya handläggare för att klara jobbet.

Men Göran Hägglund tar två steg framåt och ett steg bakåt även här: "Varje asylansökan ska granskas individuellt med bevarad rättssäkerhet", skriver han. Det innebär rimligen rätt till överklagan, och då är det är svårt att se hur tiderna skulle kortas särskilt mycket.

Frågan är vilken skillnad Hägglunds försiktiga förslag skulle göra. Men han har ändå vågat ta i svåra, laddade problem. Och han har tre förslag mer än något av de andra sex etablerade partierna.