Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Äntligen får vi en migrationsdebatt

Publicerad

Kommunpolitiker larmar om brist på bostäder, jobb, lärare, tandläkare och så vidare i migrationens spår. Men de etablerade riksdagspartierna har inte gett några svar. För många svenskar har det framstått som både märkligt och oroande.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mot den bakgrunden är det välkommet att KD-ledaren Göran Hägglund nu tar tag i frågan i en artikel på DN Debatt. Han erkänner sin och andras "handfallenhet" inför migrationens och integrationens utmaningar. Och han har några förslag.

För det första ska migranternas drivkrafter till jobb skärpas, i god alliansanda – även om vårdnadsbidraget förstås får vara kvar.

Göran Hägglund vill dra ner på etableringsersättningen, som är dryga 6 000 kronor i månaden. Det är ett tänkvärt förslag. Men ratar verkligen nyanlända jobberbjudanden för att de lever gott på bidrag? Är det inte snarare så att höga ingångslöner gör arbetsmarknaden svårintaglig?

Om Hägglund snålar här, är han mer generös i ett annat avseende: Under sina första fem år i Sverige ska "nyanlända" kunna tjäna upp till 500 000 kronor skattefritt. Här finns dock ett rättviseproblem: andra svaga grupper skulle självklart också vilja få en skatterabatt.

Dessutom betraktas det i vår kultur som ytterst viktigt att alla bidrar till välfärden via skatten. Allt som liknar skattesmitande ses som illegitimt - även när det är lagligt. Så denna "gräddfil" skulle kunna provocera på ett onödigt sätt.

För det andra vill Göran Hägglund göra treåriga uppehållstillstånd till norm. Det är i princip rätt tänkt. Att Sverige ger permanenta uppehållstillstånd när andra länder ger tillfälliga, medverkar till att Sverige får mycket större tillströmning än andra EU-länder. Men Hägglund vill göra flera undantag. Bland annat permanentas uppehållstillståndet efter tre år, om migranten har ett jobb.

Risken med det upplägget är att människor drivs att köpa falska arbetsintyg på samma sätt som arbetskraftsinvandrare i dag köper svenska arbetstillstånd för höga, ofta lånade, summor.

Med tanke på att "drivkrafter" är ett av allianspartiernas favoritord, är de påfallande blinda för hur de uppstår även där lagstiftaren inte önskar det.

För det tredje vill KD-ledaren att Sverige, liksom andra länder, kortar ansökningstiden för asylsökanden från så kallade säkra länder, som Serbien, Bosnien och Albanien. 8 000 sådana ärenden väntas nästa år.

I Norge får ansökningsprocesser av det slaget ta max 48 timmar. Den ordningen skulle vara till stor hjälp för Migrationsverket, som under torsdagen aviserade att man behöver 1 000 nya handläggare för att klara jobbet.

Men Göran Hägglund tar två steg framåt och ett steg bakåt även här: "Varje asylansökan ska granskas individuellt med bevarad rättssäkerhet", skriver han. Det innebär rimligen rätt till överklagan, och då är det är svårt att se hur tiderna skulle kortas särskilt mycket.

Frågan är vilken skillnad Hägglunds försiktiga förslag skulle göra. Men han har ändå vågat ta i svåra, laddade problem. Och han har tre förslag mer än något av de andra sex etablerade partierna.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag