Ansvarsflykten börjar nästan bli komisk

Socialminister Lena Hallengren pressades i SVT:s Agenda om coronatestningen.
Stefan Löfven anmärker på coronakommissionens ordval och tycker att regeringen har agerat skyndsamt.
Foto: OLI SCARFF/AFP/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S) är en mästare på att skylla ifrån sig och lägga över ansvaret på andra.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tänka sig, det finns ingenting som den S-ledda regeringen har misslyckats med. Om något trots det går fel är det antingen alliansregeringen eller det borgerligt styrda Stockholm som ska klandras.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Frågan är om man ska skratta eller gråta åt S-ministrarnas krumbuktande. För även om ämnet är allvarligt börjar det faktiskt bli rent parodiskt. Den S-ledda regeringen duckar i fråga efter fråga och har upphöjt ansvarsflykten till konst.

Lite bakgrund först: Den rödgröna regeringen har suttit vid makten sedan hösten 2014, och är således inne på sitt åttonde år i Rosenbad. Under denna tid har Sverige drabbats av en serie både inre och yttre kriser, däribland flyktingvågen, eskalerande dödsskjutningar utan motsvarighet i övriga Europa och coronapandemin med i dagsläget över 15 000 döda svenskar.

Många tar nog för givet att regeringen var ytterst ansvarig under dessa kriser, men ingenting kan tydligen vara mer fel. 

Efter den svidande kritiken från coronakommissionen i fredags har såväl Stefan Löfven som socialminister Lena Hallengren vägrat att medge ett enda misstag. Löfven anmärker på kommissionens ordval – ”Haveri är att ta i” – och låter hälsa i ett Facebook-inlägg att regeringen hela tiden har agerat skyndsamt. 

Hallengren tar det ett steg längre. Hon ifrågasätter inte bara kritiken, utan slår fast: ”Jag är lika förbannad som alla andra över att det har dröjt” (om testhaveriet). 

Det är en ynkedom att regeringen inte kan visa större respekt och ödmjukhet inför den statligt tillsatta coronakommissionen. 

En regering som är så ovillig att axla politiskt ansvar borde fråntas det av väljarna.

Men ingen borde bli förvånad eftersom denna regering har satt ansvarsflykten i system. Migrationskrisen hösten 2015 är som bekant alliansregeringens ansvar, trots att det var Stefan Löfven som öppnade famnen på Medborgarplatsen i september samma år med orden ”Mitt Europa bygger inte murar”.

Än mer häpnadsväckande är att S fortfarande angriper Moderaterna för problemen med fusk och exploatering inom arbetskraftinvandringen. Reformen genomfördes 2008 och S har haft snart två mandatperioder på sig att ta itu med problemen. Moderaterna har dessutom erbjudit sig att vara med och hjälpa till i det arbetet. Ändå lastar S oppositionen för att städjobbet inte har blivit gjort.

Inte ens det eskalerande gängvåldet vill de rödgröna axla det politiska ansvaret för. Gång på gång påminner regeringen om att alliansregeringen minsann drog ner kraftigt på polisutbildningen år 2010. Det var förvisso ett stort misstag, men vi talar trots allt om en regering som är inne på sitt åttonde år vid makten.

Det senaste tillskottet i genren är att utmåla det borgerligt styrda Stockholms stad som det verkliga problemet i kampen mot gängvåldet. Om bara Stockholm var som S-styrda Malmö skulle situationen vara en helt annan, låter man förstå.

Oavsett politisk fråga gäller alltså principen: Går det bra – tacka regeringen! Går det dåligt – klandra alliansregeringen eller det borgerligt styrda Stockholm.

En regering som är så ovillig att axla politiskt ansvar borde fråntas det av väljarna.


Socialministern bemöter kritiken i coronakommissionens nya rapport

Lena Hallengren intervjuas av Expressens reporter Daniel Ingmo efter coronakommissionens nya rapport om hanteringen av pandemin.