Rättegången om dubbelmorden i Hallonbergen inleds i Stockholms tingsrätt. Justitieminister Morgan Johansson borde låta utreda anonyma vittnen. Foto: JESSICA GOW/TT & VILHELM STOKSTAD/TT
Rättegången om dubbelmorden i Hallonbergen inleds i Stockholms tingsrätt. Justitieminister Morgan Johansson borde låta utreda anonyma vittnen. Foto: JESSICA GOW/TT & VILHELM STOKSTAD/TT

Anonyma vittnen kan bryta gängens makt

Publicerad

Vittnen skräms till tystnad i en utsträckning som skapar laglösa områden. Sverige behöver utreda möjligheten att använda anonyma vittnen. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I våras skedde ett bestialiskt dubbelmord mot ett par i 40-årsåldern i Hallonbergen. Fyra män beväpnade med knivar trängde sig in i parets lägenhet och högg först ihjäl kvinnan. Sedan jagade de ikapp den flyende mannen och högg ner honom på öppen gata. 

Motivet till dådet tros vara att mannen hade bevittnat ett mordförsök i ett garage några veckor tidigare. Han skulle hindras från att vittna i rätten. Signalen fick avsedd effekt: genast ringde många andra vittnen till polisen och tog tillbaka sina vittnesmål. 

Under 2015 fick 699 huvudförhandlingar i tingsrätten ställas in för att den som skulle vittna uteblev. Det finns inget som talar för att rädslan för att vittna har minskat sedan dess. Snarare tvärtom.

Vittnesskydd inget alternativ

I Sverige råder vittnesplikt. Den som har bevittnat ett grovt brott är därmed skyldig att ställa upp och berätta om detta i domstol. Hur rimligt är det att begära detta av människor om de riskerar att bli hotade, utsatta för våld och/eller tvingas gå under jorden? 

De som avvisar idén om anonyma vittnen hänvisar ofta till att det finns ett vittnesskyddsprogram. Polisen kan ställa upp med nya identiteter, sekretesskyddade personuppgifter, flytthjälp och till och med livvaktsskydd om läget är akut. 

Men ärligt talat - hur många skulle vara beredda att riva ner hela sin tillvaro för att vittna mot gängkriminella? Det går inte att kräva den sortens hjältemod av människor. 

Då får vi acceptera en utveckling där hela områden tystnar av rädsla. Då får vi vänja oss vid att yrkeskriminella i stor utsträckning kan leva utanför lagen och gå fria på grund av sitt våldskapital. 

Utred anonyma vittnen

Moderaternas partistyrelse öppnar nu för att tillåta anonyma vittnen under rättegångar. Tidigare har även Liberalerna och Kristdemokraterna krävt samma sak, liksom Sverigedemokraterna. Det är en välkommen kursändring.

Frågan är visserligen inte enkel. Invändningarna mot anonyma vittnen är tunga. Det är en grundläggande princip i en rättsstat att den som är åtalad för ett brott ska kunna ta del av bevisningen och bemöta den. För försvaret blir det mycket svårare att ifrågasätta vittnets uppgifter och tillförlitlighet om han eller hon är anonym.

Därför är det viktigt att anonyma vittnesmål endast får användas när det rör sig om grov kriminalitet, där vittnet har skäl att frukta för sitt liv och sin frihet. Vittnets identitet måste dessutom vara känd för domstolen och bevisningen värderas lägre än vid ett vanligt vittnesmål.

Anonyma vittnen tillåts redan i flera europeiska länder som Norge, Danmark och Nederländerna. Europadomstolen i Strasbourg har dessutom gett sitt godkännande under vissa stränga villkor. 

Regeringen borde tillsätta en ny utredning för att genomlysa frågan på djupet. Såväl argumenten för som mot behöver prövas och liksom erfarenheterna från våra grannländer. Vad väntar Morgan Johansson (S) på?

 

Läs också:

Dags att ta tillbaka gatan från gängen 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag