Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ännu en skandalskola har stängts – på tok för sent

Slut för i dag - och för alltid. Dåliga skolor ska stängas, men helst aldrig öppnas. En stängning slår hårt mot många elever, även om det är för deras eget bästa.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tack vare en lagskärpning från 2019 har ännu en undermålig friskola förlorat sitt tillstånd. Men det behövs hårdare bandage.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått sitt tillstånd indraget. Det sker efter åtta år av återkommande, allvarlig kritik från Skolinspektionen. 

Redan 2013 fick Kunskapsljuset kritik inom vitala områden som: undervisning och lärande, trygghet och studiero, bedömning och betygssättning, pedagogiskt ledarskap och utveckling samt uppföljning av elevernas närvaro. Bland annat.

Vad fanns det ens som fungerade? El och värme?

Året därpå, 2014, återvände Skolinspektionen och konstaterade att skolan hade bättrat sig. En osannolik uppryckning! Ja, osannolik tycks vara nyckelordet. För nästa besök, 2017, ledde till kritik på 22 punkter och en total sågning: 

”Tillsynen visar att skolan i praktiken saknar de personella förutsättningar som krävs för att bedriva verksamhet i enlighet med skollagens krav.” 

Saknar. Förutsättningar. Att bedriva en skola värd namnet. 

Skälet till att Kunskapsljuset efter åtta år fick rött ljus är den nya lagen om ägar- och ledningsprövning från 2019.

Nu fick visserligen huvudmannen, föreningen Al-Noor Al-Islamia, ett viteshot om 600 000 kronor, men skolan utan förutsättningar fick ändå kravla på. 

Efter sågningen gjordes det uppföljningar med fler vitesförlägganden som följd. Sedan, år 2019, blev skolan plötsligt friskförklarad igen. Men i våras kom ny kritik. Och i torsdags drogs alltså tillståndet slutligen in för Al-Noor Al-Islamia. 

Skälet till att Kunskapsljuset efter åtta år fick rött ljus är den nya lagen om ägar- och ledningsprövning från 2019. Enligt den måste aktörer som vill starta, eller som driver, friskola vara lämpliga och kompetenta. 

Al-Noor Al-Islamia faller sålunda på att föreningen har misskött skolans ekonomi och dömts att betala företagsbot, och att en tidigare ordförande dömts för bokföringsbrott. Samt att de ansvariga saknar utbildning – inte vet hur man sköter en skola.

Där finns det märkliga förslaget att Skolinspektionen ska kunna förbjuda kommuner och regioner att driva skola.

Lagen från 2019 gör skillnad. Med den har Skolinspektionen även kunnat stänga Safirskolan – vars tidigare ägare utpekades som säkerhetsrisk av Säpo – och dragit in tillståndet för Römosseskolan, som skickade mångmiljonbelopp till Somalia och förre rektorn Abdirisak Waberi.

Det ska sägas att Römosseskolan, liksom nu Kunskapsljuset, har överklagat. Om Skolinspektionen skulle förlora måste lagstiftarna agera.

Skolor borde förstås kunna stängas snabbare av kvalitetsskäl allena; det borde inte krävas Al Capone-lösningar, som att Skatteverket eller Säpo har fått skolan på radarn. 

Regeringen har nyligen lagt en proposition om ”ökade möjligheter att stänga skolor med allvarliga brister” på riksdagens bord. Där finns lovande skärpningar. Men även det märkliga förslaget att Skolinspektionen ska kunna förbjuda kommuner och regioner att driva skola. Ett Januarikrav från L och C, applåderat av högeroppositionen. För om bara friskolor kan stängas är det orättvist, ju.

Vad det blir av lagförslaget återstår att se.

Så länge borgerligheten vurmar för friskoleföretagen på förnuftets bekostnad, och så länge fria vinstuttag lockar skojare, lär Skolinspektionens verktyg och kontrollkapacitet aldrig räcka till. Det är den bistra sanningen.