Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ännu är Reinfeldt inte Göran Persson

VASST DEBATTHUMÖR. Gårdagens partiledardebatt visade att Fredrik Reinfeldt faktiskt vill vinna ett val till. Statsministerns fullständiga pulverisering av SD-ledaren var en av höjdpunkterna. Foto: Scanpix

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Beteckningen partiledardebatt är numera lite missvisande. Det faktum att Sveriges största parti inte har en partiledare med egen riksdagsplats är bara att beklaga.

Å andra sidan skulle en Löfven i talarstolen göra debatten tråkigare. Vikarien Mikael Damberg - retorikskolad i SSU - är en betydligt bättre debattör, och skulle S förlora ett tredje val i rad är det inte osannolikt att Damberg blir ny partiledare snabbare än planerat.

Vikarien Damberg har blivit varm i kläderna och stod för en av debattens vassaste repliker när han anklagade Reinfeldt för att relativisera problemet med arbetslösheten. Ja, han hade fräckheten att jämföra honom med Göran Persson 2006.

Och där finns också Socialdemokraternas stora hopp. Precis som väljarna hade tröttnat efter ett decennium med Persson vill S lansera sig som ett kraftfullt och fräscht alternativ till en trött alliansregering

Det är inte heller så att regeringen under det gångna riksdagsåret direkt har rosat marknaden med nya initiativ. Ett vänligt betyg är att regeringen har gått på rutin, medan ett ärligt är den gått på tomgång.

 

Att lansera ännu ett jobbskatteavdrag innan man har klarat av att genomdriva det man lovade i valet 2010 är allt annat än kreativt. Och hur många gånger har vi inte hört alliansens företrädare ställa regeringens jobblinje mot Socialdemokraternas "skattechock" på 30 miljarder? Annie Lööf (C) kunde inte motstå frestelsen att köra ännu ett skattechocksvarv under gårdagens debatt.

Men vi talar om en borgerlig regering som skattechockar svenska folket med världens högsta marginalskatter. Och en finansminister som tvingas göra en brandkårsutryckning med nya 3:12-regler i stället för att skrota den värnskatt som utgör grundproblemet.

Jo, det finns likheter med Göran Persson valåret 2006. Skillnaden är att alliansen lär leverera en smaskig valbudget i höst. Borg har ju flaggat för nya satsningar "på jobben". Och hur S, utan att gå ned i fullständig spagat, ska kunna kritisera regeringen för att strunta i överskottsmålet men satsa för lite på jobbstimulanser återstår att se.

 

Gårdagens partiledardebatt visade dessutom att Reinfeldt faktiskt vill vinna ett val till. Statsministern plockade fram det vassa debatthumör han oftare borde använda sig av. Reinfeldts fullständiga pulvrisering av SD-ledaren Jimmie Åkesson var en av höjdpunkterna. Åkesson - Sveriges mest förutsägbara partiledare - visade sig sensationellt nog ha lite humor när han utlovade en kram till den "fromme" Göran Hägglund.

Riksdagsterminen är slut, men sommarlovet dröjer. Nu laddar partiledarna för Almedalen. Och där kommer Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt göra sitt bästa för att utmåla avgrundsdjupa skillnader mellan sina partier samtidigt som de trängs om utrymmet i politikens smala mittfåra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!