Är socialminister Strandhäll utsatt för en komplott? Nej, hon rasar mot sin egen politik. Foto: ANN JONASSSON
Är socialminister Strandhäll utsatt för en komplott? Nej, hon rasar mot sin egen politik. Foto: ANN JONASSSON

Annika Strandhäll hycklar om Försäkringskassan

Publicerad

Socialminister Annika Strandhäll (S) rasar mot sin egen politik när det gäller sjukskrivningarna. Regeringen borde sluta ducka och stå för sina sparförslag.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Är Annika Strandhäll utsatt för en illvillig sammansvärjning? Det är lätt att tro det när man lyssnar på den upprivna socialministern i SVT:s Agenda. Hon är skakad över uppgifter om att andelen avslag kan påverka löneutvecklingen för handläggare på Försäkringskassan. Hon är också upprörd över att människor trillar mellan stolar och att otryggheten ökar inom sjukförsäkringen.

Så här ska det inte vara i Socialdemokraternas Sverige, låter hon förstå, och berättar hur hon kallar upp generaldirektörer och tillsätter utredningar för att få rättning i leden. Ungefär likadant lät det i en debattartikel i januari. Då krävde Strandhäll nolltolerans mot att människor ska falla mellan stolarna och lovade att alla sjukskrivna ska känna sig trygga, stödda och sedda. En nationell samordnare skulle visst garantera att individen hamnar i centrum.

Varför sparkar inte regeringen Begler?

Varför sparkar inte regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler om hon ignorerar sin uppdragsgivares önskemål och viker pappersflygplan av instruktionerna? En möjlig tolkning är att Begler tvärtom är rätt uppskattad myndighetschef, inte minst av finansdepartementet.

Redan på första sidan i regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan står det att myndigheten ska bidra till att sjukfrånvaron "ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå". Vidare skriver Annika Strandhäll: "Försäkringskassan ska verka för att sjukpenningtalet i december 2020 inte överstiger 9,0 dagar... Samtidigt ska antalet nybeviljade sjukersättningar inte överstiga 18 000 i genomsnitt per år under 2016-2020. Skillnaden i sjukpenningtal mellan kvinnor och män ska också minska."

Är det inte just de målen som Försäkringskassan är i färd med att uppfylla? Utgifterna för sjukpenningen sjunker nu och väntas fortsätta att göra så. 

Politiken rimmar illa med retoriken i valrörelsen

Problemet för regeringen är att den förda politiken rimmar illa med retoriken i valrörelsen. Under oppositionsåren var Socialdemokraterna stenhårda kritiker av alliansregeringens "inhumana" sjukförsäkring. Med S vid makten skulle "stupstocken" - den bortre parentesen - tas bort och människor våga vara sjuka igen.

Men retoriken klarade inte mötet med verkligheten. När 9,0-målet lanserades i september 2015 hade sjukpenningtalet ökat med 70 procent på fem år och det varnades för en tickande kostnadsbomb. 

Regeringen förtjänar beröm för att den bromsade utvecklingen i tid. Problemen är bara två - att politiken inte hänger ihop och att regeringen inte står för den.

De svenska sjuktalen har svängt upp och ner i decennier, utan någon koppling till hälsoläget. Det är ohållbar situation. Därför krävs en uthållig och konsekvent politik för att få kontroll över sjukfrånvaron. Alla parter i en sjukskrivning - individen, arbetsgivaren, läkaren och Försäkringskassan - behöver ha incitament att styra mot minskad sjukfrånvaro.

Regeringen har i stället valt att göra sjukpenningen mer generös för individen samtidigt som Försäkringskassan ska åstadkomma sjunkande sjuktal. Då återstår i princip bara att öka antalet avslag och att skärpa praxis.

Den komplott som socialministern är utsatt för är signerad av henne själv.

 

Läs också: Smartaste tjejgänget sparar medan du sover 

 

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag