Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhäll hycklar om Försäkringskassan

Är socialminister Strandhäll utsatt för en komplott? Nej, hon rasar mot sin egen politik.
Foto: ANN JONASSSON

Socialminister Annika Strandhäll (S) rasar mot sin egen politik när det gäller sjukskrivningarna. Regeringen borde sluta ducka och stå för sina sparförslag.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Är Annika Strandhäll utsatt för en illvillig sammansvärjning? Det är lätt att tro det när man lyssnar på den upprivna socialministern i SVT:s Agenda. Hon är skakad över uppgifter om att andelen avslag kan påverka löneutvecklingen för handläggare på Försäkringskassan. Hon är också upprörd över att människor trillar mellan stolar och att otryggheten ökar inom sjukförsäkringen.

Så här ska det inte vara i Socialdemokraternas Sverige, låter hon förstå, och berättar hur hon kallar upp generaldirektörer och tillsätter utredningar för att få rättning i leden. Ungefär likadant lät det i en debattartikel i januari. Då krävde Strandhäll nolltolerans mot att människor ska falla mellan stolarna och lovade att alla sjukskrivna ska känna sig trygga, stödda och sedda. En nationell samordnare skulle visst garantera att individen hamnar i centrum.

Varför sparkar inte regeringen Begler?

Varför sparkar inte regeringen Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler om hon ignorerar sin uppdragsgivares önskemål och viker pappersflygplan av instruktionerna? En möjlig tolkning är att Begler tvärtom är rätt uppskattad myndighetschef, inte minst av finansdepartementet.

Redan på första sidan i regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan står det att myndigheten ska bidra till att sjukfrånvaron "ska ligga på en långsiktigt stabil och låg nivå". Vidare skriver Annika Strandhäll: "Försäkringskassan ska verka för att sjukpenningtalet i december 2020 inte överstiger 9,0 dagar... Samtidigt ska antalet nybeviljade sjukersättningar inte överstiga 18 000 i genomsnitt per år under 2016-2020. Skillnaden i sjukpenningtal mellan kvinnor och män ska också minska."

Är det inte just de målen som Försäkringskassan är i färd med att uppfylla? Utgifterna för sjukpenningen sjunker nu och väntas fortsätta att göra så. 

Politiken rimmar illa med retoriken i valrörelsen

Problemet för regeringen är att den förda politiken rimmar illa med retoriken i valrörelsen. Under oppositionsåren var Socialdemokraterna stenhårda kritiker av alliansregeringens "inhumana" sjukförsäkring. Med S vid makten skulle "stupstocken" - den bortre parentesen - tas bort och människor våga vara sjuka igen.

Men retoriken klarade inte mötet med verkligheten. När 9,0-målet lanserades i september 2015 hade sjukpenningtalet ökat med 70 procent på fem år och det varnades för en tickande kostnadsbomb. 

Regeringen förtjänar beröm för att den bromsade utvecklingen i tid. Problemen är bara två - att politiken inte hänger ihop och att regeringen inte står för den.

De svenska sjuktalen har svängt upp och ner i decennier, utan någon koppling till hälsoläget. Det är ohållbar situation. Därför krävs en uthållig och konsekvent politik för att få kontroll över sjukfrånvaron. Alla parter i en sjukskrivning - individen, arbetsgivaren, läkaren och Försäkringskassan - behöver ha incitament att styra mot minskad sjukfrånvaro.

Regeringen har i stället valt att göra sjukpenningen mer generös för individen samtidigt som Försäkringskassan ska åstadkomma sjunkande sjuktal. Då återstår i princip bara att öka antalet avslag och att skärpa praxis.

Den komplott som socialministern är utsatt för är signerad av henne själv.


Läs också: Smartaste tjejgänget sparar medan du sover