Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annika Strandhäll är en belastning för regeringen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är i blåsväder efter att ha omplacerat Försäkringskassans generaldirektör. Nu anklagas hon för att ha ljugit för riksdagens konstitutionsutskott. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderatledaren Ulf Kristersson har väckt frågan om misstroendevotum mot Annika Strandhäll (S). Den 28 maj kommer frågan att avgöras i riksdagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra våren lät Strandhäll bryskt omplacera Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till en ”tjänst i regeringskansliet”, det vill säga elefantkyrkogården. Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll har blivit en belastning för regeringen. Kommer Stefan Löfven att peta henne innan riksdagens misstroendevotum? Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är rätt att rikta ett misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Hennes försvarslinjer övertygar inte.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att rikta en misstroendeförklaring i riksdagen mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), meddelade de under torsdagseftermiddagen. ”Förtroendet är förbrukat”, skrev KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1128995344522600448

Ljög ministern i KU?

Bakgrunden är det som kommit att kallas för Begleraffären. Förra våren lät Strandhäll bryskt omplacera Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till en ”tjänst i regeringskansliet”, det vill säga elefantkyrkogården. Vad som egentligen hände är fortfarande omtvistat – trots att ministern svarat på frågor om det i Konstitutionsutskottet (KU). 

Flera före detta höga tjänstemän på Försäkringskassan – däribland tidigare rättschefen – har gått så långt som att anklaga Strandhäll för att ha ljugit i KU. Det är oerhört ovanligt att lojala, regeltrogna svenska tjänstemän luftar så hård kritik offentligt. 

Enligt Ann-Marie Begler fick ministern kalla fötter när valrörelsen närmade sig. Begler hade nämligen fått i uppdrag att få ned sjuktalen – och gjort jobbet med den äran. Men när enskilda, ömmande fall fyllde tidningarna blev den förda politiken besvärlig att försvara för Annika Strandhäll. Lösningen blev att sparka generaldirektören.

Annika Strandhäll hävdar å sin sida att Socialdepartementet vid flera tillfällen framförde kritik mot hur Begler styrde Försäkringskassan. Under KU-förhöret upprepade hon dessutom flera gånger att omplaceringen av Begler skett ”i samförstånd”. Det verkar osannolikt, eftersom Begler både offentligt och i sina svar till KU har gjort klart att hon inte ville lämna sin post. 

Eftersom berättelserna går isär är mötesprotokollen högintressanta. Men i april avslöjade DN att Socialdepartementet försökt hindra Försäkringskassan att lämna ut dokumenten till journalister – genom illa förtäckta hot. Det är svårt att tolka det som något annat än en mörkläggningsoperation för att rädda det strandhällska skinnet. Det får en att undra: Vad är det de försöker dölja? Har ministern ljugit för Konstitutionsutskottet? 

Löfven kan inte behålla Strandhäll

Anklagelserna som Moderaterna och Kristdemokraterna riktar mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är väldigt allvarliga. Konstitutionsutskottet är det organ som har att granska statsråden och utöva riksdagens kontrollmakt över regeringen. Den som ljuger i KU-förhör undergräver själva folkstyret.

Men affären i sig är allvarlig nog. Strandhäll har genom sitt agerande politiserat byråkratin. Självfallet ska regeringen kunna sparka generaldirektörer som inte sköter sitt uppdrag – men att offra en skicklig tjänsteman, som följer regeringens instruktioner, av valtaktiska hänsyn är oförsvarligt.

Annika Strandhäll har blivit en belastning för regeringen. Det bästa Stefan Löfven kan göra i detta läge är att ge henne sparken redan före misstroendeomröstningen den 28 maj – lika osentimentalt som hon själv gav Ann-Marie Begler foten.

Sverige sviker hedersförtryckets offer.