Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf vore olämplig som statsminister

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Foto: OLLE SPORRONG

En kvinnlig statsminister vore finfint. Men Centerledaren håller inte måttet som regeringschef. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Är det dags för Stefan Löfven att börja bete sig som en gentleman och låta Annie Lööf bli statsminister, för husfridens skull? 

I de banorna resonerar professor Bo Rothstein. Eftersom Centerpartiet har sagt nej till både Kristersson och en S-ledd regering finns det bara en väg ut, skriver statsvetaren i DN: Annie Lööf får leda landet. 

Det skulle innebära att Lööf belönas för att hon har lamslagit regeringsbildningen med sitt trassel av löften. Obstruktion bör inte belönas - och det är sannerligen inget bländande cv för den som vill styra Sverige att ha bundit sig vid masten, vält seglen överbord och gömt rodret.

En annan fördel med att välja Lööf, hävdar Rothstein, är att då kan Sverige "äntligen få sin första kvinna som statsminister". Professorn har rätt i att det är hög tid för en kvinnlig regeringschef i Sverige. Men genus kan inte sägas väga tungt i detta sammanhang.

Centerpartiet är inte statsbärande

Centern fick bara 8,7 procent av väljarnas röster. C är inte ett statsbärande parti. Om en ledare från det hållet ska komma i fråga som statsminister, och ses som legitim, bör hen vara synnerligen lämpad för uppdraget: en pragmatisk, kompromissinriktad person med stor politisk erfarenhet och högt förtroende i riksdagen. 

Annie Lööf är i dagsläget inte en sådan politiker. Den 35-åriga centerledaren drivs av övertygelser snarare än sval ansvarskänsla. Hon är konfrontativ och benägen att soloköra; allianskollegerna were not amused när Centerpartiet bröt linjen och röstade för gymnasieamnestin för ensamkommande.

Turerna kring gymnasielagen kan tjäna som varnande exempel. Centern hade invändningar mot regeringens första förslag - men sa blankt nej till att förhandla. När slutversionen kom fastslog Annie Lööf att lagen var ett "haveri" och krävde ett slut på "hafsiga och tillfälliga ladstiftningar". Sedan röstade hon ja. 

Hellre en ren S-regering än S-C-L-MP

Med Annie Lööf i spetsen för en C-S-L-MP-regering skulle, av allt att döma, mycket bli förvirrat men föga uträttat. Dessa fyra partier är disparata och konstellationen skulle inte få egen majoritet. Och skulle Jonas Sjöstedt ens släppa igenom en C-ledd fyrklöver efter att Lööf har börjat jämställa V med SD? 

Expressens ledarsida förordar en S-M-regering, men bättre än S-C-L-MP vore en ren S-regering. Utan små släpankare i kabinettet skulle Socialdemokraterna kunna förhandla fritt och exempelvis göra upp med Moderaterna om frågor som migration och lag och ordning. 

Tids nog kommer Sverige att få en kvinnlig statsminister. Om det krävs ett extraordinärt grepp för att dyrka upp låsningarna, har ledarsidans kolumnist, Gunnar Wetterberg, föreslagit en S-M-regering med Liberalerna som brygga, men med Cecilia Malmström som liberal partiledare och statsminister.  

Det vore i så fall en bättre lösning. 

 

Läs också:

En S-M-regering vore bra för Sverige 

Fotnot: I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av åsiktsprogrammet Ledarsnack. Denna gång med författaren Gunnar Wetterberg om skogen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!