Annie Lööf sätter fart på bidragskarusellen

Bidragskarusellen får högre fart. Staten täcker upp för minskade EU-medel och tar dessutom bredbandsutbyggnaden på annat konto.
Foto: EMIL NORDIN
Annie Lööf (C) yvs över att staten nu ska fortsätta skicka många miljarder kronor till ineffektiva landsbygdsprojekt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Mer pengar till bredband är bra. Men inte att regeringen kastar mer pengar i projektsjön på landsbygden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En av de få bra sakerna med den nya EU-budgeten var att de traditionella bidragsprogrammen minskades en smula. 

I många länder bidrar de till att öka korruptionen, men även när det inte fuskas gör projekten sällan allmän nytta. Riksrevisionen granskade landsbygdsprogrammet 2018 och slogs av ineffektiviteten.

För landsbygdsprogrammet innebär den nya EU-budgeten en bantning. Men det blir dessvärre inte mindre pengar för det. 

Centerledaren Annie Lööf deklarerar stolt att tack vare hennes parti går svenska staten in och täcker upp 2021 och 2022 så att bidragsnivån blir den samma - 5,2 miljarder kronor om året.

Landsbygdsbor är inte betjänta av fluffiga förhoppningsprojekt

Det är en olycka. Inte minst för småorterna och glesbygden. För de är inte betjänta av alla dessa fluffiga förhoppningsprojekt som ryms inom landsbygdsprogrammet.

Den senaste sju åren har Sverige fått 36 miljarder kronor av EU till programmet. Det mesta går till jordbrukares produktion, men drygt 12 miljarder har beviljats som projekt- och företagsstöd. 

Därtill har drygt en miljard kronor delats ut genom havs- och fiskeriprogrammet. 

I båda programmen finns stort och smått. Till exempel 800 000 kronor i bidrag för att bygga ett nytt smådjurskrematorium halvannan mil från domkyrkan i Västerås. 

Invånare i Bromölla, Kristianstad, Osby, Östra Göinge, Tomelilla, Simrishamn, Sjöbo och Ystad som vill resa till Luxemburg och Finland kan anmäla sig till ett projekt om cirkulär ekonomi. EU bidrar med 365 000 kronor för studiebesöken.

En man på Västkusten har beviljats 1,4 miljoner för att bygga en fisk- och skaldjursrestaurang.

Här kanske en och annan krogägare förbannar att hen inte hade en aning om att man kan få bidrag. Men det är bättre att bli arg på att stödmöjligheten alls finns.

Några som verkligen vet vilka EU-bidrag som finns är myndigheterna som delar ut dem. Sålunda har jordbruksverket tilldelat sig fem miljoner kronor 2016-2022 för att nätverka med Havs- och vattenmyndigheten.

Det är helt snurrigt. Bidragskarusellen måste stoppas.

Bredband är däremot livsviktigt för landsbygden. För att kunna arbeta, handla, få omsorg och roa sig.

Men efter Annie Lööfs insats lär den bara ge värre åksjuka. För hittills har landsbygdsprogrammets investeringskonto åtminstone haft en post som faktiskt är livsviktigt för invånare - pengar till bredbandsutbyggnad. Nu ska alltså totalnivån kvarstå, trots att bidragen till fiberkabel försvinner därifrån.

Bredbandet - så viktigt för att kunna arbeta, handla, få omsorg och roa sig på landsbygden - får en egen budgetpost. 1,6 miljarder kronor totalt nästa år, året därpå 800 miljoner.

Det är bra, men regeringen bör vara flexibel och plussa på om det behövs, alla med rimliga ansökningar måste få stöd.

Snabb internetanslutning är ett måste för att fler ska vilja bo kvar eller flytta till landsbygden. Det gynnar alla. Projektpengarna drar bara de få bidragshajarna nytta av.