Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf får sluta drömma om Tyskland

Annie Lööf efter den andra statsministeromröstningen.
Våga fler framsteg är parollen för den kommande tyska regeringen. Olaf Scholz, SPD, tvåa från vänster, blir kansler. Nr 1 från vänster är den mycket marknadsliberale Christian Lindner, FDP, som tar hand om finanserna. Utrikesminister blir Annalena Baebock från Grüne, till höger om Scholz. På bilden.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Annie Lööfs ”breda mitten” i Sverige består just nu bara av Centerpartiet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centern drömmer om Tyskland. Men det finns ingen majoritet för S, MP och C i Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiet pratar fortfarande om den ”breda mitten”.

Martin Ådahl, vice partiordförande, framhåller att uppgörelser visst är möjliga - se på Tyskland och regeringen som är på ingång.

Ach ja. Men det finns en skillnad. Socialdemokraterna, SPD, de gröna och liberalerna, FDP, har egen majoritet i sin riksdag. 

Och det är inte bombsäkert att trafikljusregeringen - röd, gul, grön - får tillträda. De 125 000 medlemmarna i Grüne ska rösta digitalt om saken fram till 6 december.

De ska ta ställning till det 178 sidor långa koalitionsavtalet som innehåller stort som smått. Miljarder euro i bidrag till klimatinvesteringar, också till vindkraft i regioner där det blåser lite. 

Vad gör man inte för att stänga kärnkraften och fasa ut kolkraften, ”idealerweise”, alltså helst före 2030?

Där finns skärpt hyreshöjningsbroms, höjd minilön till 12 euro i timmen och löfte om att inte höja pensionsåldern. Samt ett statligt bidrag till Chemnitz, som är kulturhuvudstad i Europa 2025.

Det finns förstås också förslag som inte handlar om pengar. Som att behålla fri fart på somliga motorvägssträckor och att tillåta licensierad cannabisförsäljning.

Skattenivån ska inte höjas, skuldbromsen läggas i, ändå saknas glosan ”sparen”, att spara. Bokstavsföljden dyker förvisso upp på en massa ställen, men då som del av ordet transparens.

Regeringen Olaf Scholz, SPD, hoppas att tillväxten ska vara god nog att täcka alla utgiftslöftena. 

Så blir det ofta när partier ska samsas om budgetar, och värre ju fler som deltar. Alla parter måste få igenom några av sina förslag, och stoppa sådana de tycker riktigt illa om hos andra. 

De besvärligaste frågorna lämnas därhän i hopp om att problemen ska försvinna av sig självt. 

Det är ett utslag av önsketänkande, men ändå mer realistiskt än Centerns drömmeri om en uppgörelse av tysk modell i Sverige.

För S, MP och C finns inget flertal i sikte. Knappt ens om Liberalerna skulle byta ståndpunkt i regeringsfrågan igen, och dessutom klara riksdagsspärren. 

Det är bättre med tysk grundlighet än svenska servettskisser

Naturligtvis kan man se en mittenregering i minoritet framför sig. En sådan där som Sverige hade alldeles nyss, S+MP, uppbackad av C på grundval av den 16-sidiga januariöverenskommelsen. 

Det gick, snällt sagt, så där.  Absolut ingenting talar för att ett nytt försök skulle ge ett bättre resultat. 

Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat”, som Einstein sa.

Majoritetsregeringar är i regel det bästa. Även om det finns risk för utgiftsökningar och uppskjutarbeteende, vilket det tyska exemplet visar.

Men visst finns det ändå en lärdom att dra. 

Det är bättre att regeringsbildaren förhandlar i grunden och skriver 178 detaljerade sidor än att hen kluddar ihop en servettskiss på 16 sidor med sina stödpartier. 


SD-ledaren uttrycker tankarna om den politiske vilden Amineh Kakabaveh

SD-ledaren uttrycker tankarna om den politiske vilden Amineh Kakabaveh.