Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Varning för ansvarslös C-politik på steroider

Centerpartisterna med Annie Lööf i spetsen vann kanske mer i Januariavtalet än vad de mår bra av.Foto: LISA MATTISSON

På område efter område ska nu Centerpartiets politik förverkligas - i snabb takt och utan eftertanke. Det bådar inte gott.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

S valde makten - och tvingas därför genomföra en liberal reformagenda. Ungefär så brukar Annie Lööf (C) beskriva essensen i Januariöverenskommelsen mellan S/MP/C/L. Ett annat sätt att uttrycka saken är att Centerpartiet har bedrivit århundradets mest skamlösa kohandel.

Löfven fick sitta kvar mot att C fick igenom en häpnadsväckande lång önskelista. 

Nu ska regeringen börja betala av - och det ska gå fort. Här finns inget utrymme för avvägningar mellan olika intressen eller ordentliga konsekvensanalyser, än mindre för att rulla tillbaka förslag. Det är full fart framåt som gäller.

Vid årsskiftet ska kapitalkravet för aktiebolag sänkas från 50 000 till 25 000 kronor. Redan i samband med den förra sänkningen från 100 000 kronor under alliansregeringen höjdes ett varningens finger från en rad tunga remissinstanser. 

Men sådana invändningar väger lätt när C ska underlätta för småföretagandet. Frågan har snabbutretts internt i regeringskansliet i en så kallad departementspromemoria (Ds 2019:6). Oron är påtaglig i flera av remissvaren.

Det ska bli ännu lättare för kriminella att driva bolag

Ekobrottsmyndigheten skriver exempelvis att kapitalkravet utgör en seriositetsspärr, som ska försvåra för kriminella och andra oseriösa aktörer att starta aktiebolag. Nu urholkas denna spärr ytterligare. 

Myndigheten konstaterar att det har blivit allt vanligare att organiserad brottslighet använder bolag som brottsverktyg. Aktiebolag drivs nämligen utan personligt ansvar. Det går dessutom att gömma sig bakom bulvaner och målvakter, och alltsedan alliansregeringen avskaffade revisorsplikten för de minsta bolagen finns heller ingen insyn.

”Detta sammantaget innebär att personer i kriminellt syfte kan driva aktiebolag anonymt, utan personligt ansvar och utan insyn från någon annan aktör”, skriver Ekobrottsmyndigheten och avstyrker förslaget. 

Även Åklagarmyndigheten varnar för att aktiebolag i än större utsträckning ska användas vid välfärdsbrottslighet och annan ekonomisk brottslighet medan Bolagsverket svalt noterar att förslaget kan leda till att ”fler startar aktiebolag utan att ha förutsättningar att driva det”.

Givet de stora problem som Sverige har med organiserad brottslighet borde dessa invändningar vara tillräckliga för att dra tillbaka förslaget. Risken för att seriösa företagare ska bli blåsta av skojare borde också dämpa entusiasmen, kan man tycka.

Reformen av Arbetsförmedlingen sker utan eftertanke

Men sådan försiktighet ligger inte för Centerpartiet. Arbetsförmedlingen ska stöpas om i rekordfart, utan någon klar idé om hur denna extremt komplicerade operation ska gå till. Just nu finns inte ens något ledarskap på plats; såväl arbetsmarknadsministern som generaldirektören är på väg ut.

Den utskällda myndigheten har fått till den 1 november på sig att redovisa hur avvecklingen ska gå till. Paradoxalt nog verkar efterfrågan på AF:s hjälp bara växa. Centern har som bekant rasat mot nedläggningen av 130 lokalkontor och kräver närvaro i alla landets kommuner. 

AF ska dessutom hantera det nya friåret liksom intensivåret samt behålla ansvaret för funktionshindrade och etableringsuppdraget för nyanlända. Det finns ingen ände på allt som Arbetsförmedlingen ska fortsätta att ansvara för. 

För säkerhets skull räknar man även med att kommunerna ska täcka upp vid behov, eftersom Centern har börjat frukta att de privata aktörerna inte kommer att visa något intresse för landsbygden. Hur detta system ska bli kostnadseffektivt står skrivet i stjärnorna.

Rut-avdraget är ingen integrationsåtgärd

Självfallet kan det finnas skäl att tänka nytt kring Arbetsförmedlingens roll och pröva sig fram med fler privata alternativ. Men det reformarbetet bör i så fall tas i små och kontrollerade steg - inte genom ett storskaligt experiment. Ett experiment som dessutom ser ut att tajmas med nästa lågkonjunktur. 

Denna ideologiska fartblindhet går igen på område efter område. Taket i Rut-avdraget ska höjas och avdraget utvidgas till att gälla även tvätt-, flytt-, hämt- och trygghetstjänster, heter det i Januariavtalet. 

Centerpartiet brukar lyfta fram Rut-avdraget som en viktig integrationsåtgärd. Men det finns inget stöd för den sortens påståenden.

Tvärtom visar en färsk SNS-studie att det är ytterst få kvinnor med flyktingbakgrund som jobbar i Rut-branschen - närmare bestämt 130 av 4 200 kvinnor med heltidsinkomst. Andelen är faktiskt mycket större i städbolag utan subventioner. Och varför i hela fridens namn behövs ett trygghets-Rut när säkerhetsbranschen redan i dag har svårt att rekrytera?

Företagaren är alltid en hjälte i C-politikens värld

I Centerpartiets föreställningsvärld är bättre villkor för företagen svaret på alla frågor. Ständigt nya avdrag ska införas och nya branscher öppnas upp för etablering. Vad förslagen kostar skattebetalarna spelar ingen roll. Inte heller om de underlättar för den organiserade brottsligheten.

Företagaren är alltid hjälte, aldrig en kriminell eller en oseriös aktör som bedriver vanvård eller ger elever undermålig undervisning. Denna blinda dyrkan försvårar för alla seriösa bolag som tvingas konkurrera mot svarta löner och fusk.

Det är olyckligt att diverse servettskisser nu ska omsättas till politik utan motfrågor. Kanske visar det sig att centerpartisterna tog hem fler segrar i Januariöverenskommelsen än vad de själva mår bra av.