Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna Dahlberg

Varför flörtar du inte med kvinnorna, Ulf?

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Om Moderaterna ska växa måste de börja flörta med kvinnorna och S-väljarna. Det är ett stort misstag att prioritera nya skattesänkningar framför välfärden.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

På många sätt står stjärnorna rätt för Moderaterna. I det nya partilandskapet med tre block är M numera solen som planeterna snurrar kring, eftersom SD föredrar Ulf Kristersson som statsminister framför Stefan Löfven.

Kristersson är dessutom den partiledare som väljarna har högst förtroende för. Han är en skicklig retoriker, vilket underströks under debuttalet i Almedalen på söndagskvällen Så skicklig att S har nobbat alla förfrågningar om statsministerdueller med undantag för Expressen TV i maj. 

Enligt M-kansliet har det inkommit önskemål om debatter mellan Kristersson och Löfven från Aktuellt, TV4-nyheterna, Morgonstudion, Agenda, Studio Ett och P1-morgon. Samtliga ska ha  avböjts. Det säger det mesta om rädslan på Sveavägen 68 för att Löfven inte ska bestå provet.

Även sakpolitiskt har Moderaterna hittat hem på flera centrala områden som migrationspolitiken och lag och ordning.

Valet i höst är i hög grad ett välfärdsval

Ändå lyfter det inte för Moderaterna i opinionen. En möjlig tolkning är denna: Moderaterna har återfunnit sin gamla identitet och ingjutit nytt mod i de egna skarorna. Men partiet saknar en strategi för att locka tillbaka SD-väljare och locka över S-väljare. 

Moderat classic är knappast mycket större än ett 19-procentsparti.

När Fredrik Reinfeldt lanserade Nya Moderaterna var ambitionen att göra partiet attraktivt för S-väljare. Inför valet 2006 lovade M att för varje krona som S utlovade till välfärden skulle M satsa minst lika mycket.

Den sortens budgivning mår valrörelsen bäst utan. Men valet i höst är i hög grad ett välfärdsval. Enligt SKL kommer det att behöva skjutas till 37 miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och landsting fram till år 2021 (plus tio miljarder som redan är intecknade). 

Då räcker pengarna ändå inte till fler händer, utan bara till att behålla dagens personaltäthet i skola, vård och omsorg. Så stort är det demografiska trycket från det ökade antalet äldre och den snabbt växande befolkningen. En ännu tuffare utmaning blir att klara rekryteringsbehovet.

Ekvationen går inte ihop

Ändå väljer Moderaterna att gå till val på nya skattesänkningar på drygt 40 miljarder kronor. Ovanpå ett sjätte jobbskatteavdrag har partiet nu lagt ett slopande av den så kallade pensionärsskatten, det vill säga gapet i beskattning mellan löntagare och pensionärer.

Dessutom vill Moderaterna öka anslaget till försvaret kraftigt för att på sikt nå två procent av BNP.

Även om M har en diger lista med besparingar - såsom det utmärkta förslaget om ett bidragstak - är det svårt att få ihop den långa önskelistan med de historiskt stora behoven inom välfärden fram till år 2037, då det demografiska trycket lättar igen.

Ekvationen går helt enkelt inte ihop. 

Det pressade läget inom skola, vård och omsorg var påtagligt frånvarande i Kristerssons tal med undantag för köerna inom BUP. Men om Moderaterna vill attrahera kvinnor och/eller S-väljare i valet har man inte råd att ducka i välfärdsfrågorna.

 

Läs också: Varför gömmer Magdalena Andersson (S) kostnadsbomben?