Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Välkommen till en ny skitvärld, utrikesministern

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: XINHUA/AVALON.RED / XINHUA/AVALON.RED B950
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges möjligheter att vara en moralisk stormakt är små i den nya, hårda värld som håller på att ta form, skriver Anna Dahlberg.

Sveriges möjligheter att vara en moralisk stormakt är små i den nya, hårda värld som håller på att ta form. Nästa regering måste rusta landet för sämre tider. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det brutala mordet på journalisten Jamal Khashoggi har chockat världen. Inte kan väl Saudiarabien komma undan med att tortera, döda och stycka en regimkritiker på ett annat lands territorium?

Jo, det kan kungadömet sannolikt. När de pliktskyldiga fördömandena har uttalats och upprördheten lagt sig kommer de strategiska intressena att väga tyngre. Saudiarabien spelar rollen som oljans centralbank och är världens största vapenimportör. 

Därtill har landet alltsedan 1945 varit en nära allierad med USA - först i kampen mot det gudlösa Sovjetunionen, numera i den gemensamma kampen mot Iran.

I alla sina blodiga detaljer är mordet på Khashoggi en illustration av den nya, brutala värld som håller på att ta form. Det är en värld där auktoritära stater tror sig komma undan med vad som helst. 

Kina bedriver klappjakt på medborgare på andra länders territorium och bygger militärbaser i Sydkinesiska sjön i strid med internationell rätt. Ryssland annekterar Krim, blandar sig det amerikanska presidentvalet och försöker giftmörda ryska medborgare i Salisbury.

Internationella normer väger fjäderlätt. I stället har makt blivit rätt - i fri tolkning av "starka män" som Xi, Putin, Erdogan, MBS och Duterte. Världen betraktas som ett nollsummespel där det gäller att roffa åt sig så mycket som möjligt för egen del.

Den liberala världsordningen, som har tjänat oss så väl, är i upplösning. 

Europa är försvagat och USA är besatt av att vinna

Flera rörelser driver på denna globala tyngdpunktsförskjutning. En är den minskade motståndskraften hos västvärlden. Europa är försvagat av Brexit, Angela Merkels dalande stjärna och högerpopulismens framgångar.

USA vill inte längre axla rollen som global ledare för den fria världen. Tvärtom är USA på kollisionskurs med såväl fiender som vänner. Trump tror inte på frihandel, allianser, mjuk makt eller klimatförändringar. 

Allt handlar om att vinna eller förlora - "America First". Och viktigast av allt är att vinna över Kina, som numera är föremål för en allt hätskare retorik.

I Sverige tycks vi utgå från att alla ska inse farorna med Trumps oberäkneliga ledarstil. Men i Washington DC upplever man tvärtom att Trumpdoktrinen fungerar. Kina har tvingats på defensiven, Europa börjar ta ansvar för sin egen säkerhet, mullorna i Iran är pressade och ett nytt Nafta-avtal har sett dagens ljus.

Kina flyttar fram positionerna och väst tappar mark

Just Kinas uppgång är ett annat tungt vägande skäl till den nya, hårda värld som tar form. Medan västvärlden tappar mark - ekonomiskt, teknologiskt och ideologiskt - flyttar Kina fram sina positioner i motsvarande grad. 

Kina har satt som mål att landet ska vara världsledande inom artificiell intelligens (AI) till år 2030. Under kalla kriget pågick kapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen i rymden; dagens kapplöpning mellan supermakterna sker inom AI.

Kombinationen av Kinas ekonomiska och militära muskler, innovationskraft, oändliga datamängder och strävan efter inflytande sätter den fria världen under hård press på alla plan. 

Hur ska vi klara konkurrensen? Hur ska väst kunna hålla jämna steg inom AI när Kina har hela staten till sitt förfogande medan Silicon Valley håller Pentagon på armlängds avstånd? Och hur ska västvärlden kunna vinna kampen om värderingarna när Kina erbjuder alternativa synsätt och dessutom kräver att resten av världen ska respektera dessa?

Sverige måste ta höjd för det försämrade säkerhetsläget

Det är den sortens frågor som nästa regering måste ställa sig. Sverige är ett litet och sårbart land i en värld som alltmer präglas av brutal realpolitik. 

Vårt inflytande kommer sannolikt att minska över tid och de värden som Sverige står för - frihandel, mänskliga rättigheter, internationellt samarbete, folkrätt med mera - är på global reträtt. 

Vi står dessutom rätt ensamma - utanför försvarsalliansen Nato och med en av våra främsta allierade inom EU, Storbritannien, på väg ut i kylan.

Det borde skärpa sinnena hos dem som ska ta över i Rosenbad. Sverige måste ta höjd för det försämrade säkerhetsläget och en alltmer avog omvärld. 

Till att börja med behöver Sverige rusta - i bred bemärkelse. Försvarsmakten måste få betydande tillskott framöver för att kunna lösa sin uppgift. Men det räcker inte. Säkerhetstänkandet måste också breddas.

Den finska militäroperationen i skärgårdsstaden Pargas mot ryska intressen visar att fientligt sinnade makter använder alla möjliga tillvägagångssätt för att främja sina intressen. 

Länder som Ryssland och Kina har ingen tydlig rågång mellan det civila och militära. Tvärtom kan ett företag eller en studentförening lika gärna tjäna som front för en underrättelseoperation.

Vårda allierade och likasinnade och håll ihop

Det kräver nytänkande även hos oss. "Säkerhetsglasögonen" måste vara på inom fler områden än det rent militära och stuprörstänkandet inom Rosenbad måste bort. Det som är skyddsvärt måste identifieras och tas om hand. Det kan gälla skydd av känsliga objekt, infrastruktur, register eller teknologisk forskning vid våra universitet. 

Det som betraktas som en lysande affär inom näringsdepartementet kan framstå som en akut säkerhetsrisk på förvarsdepartementet. Ett projekt som får kulturdepartementet att jubla kan uppfattas som ett lömskt påverkansförsök av utrikesdepartementet. Därför behövs funktioner inom statsrådsberedningen som förmår identifiera sårbarheter brett i det svenska samhället. 

Nästa regering behöver också lägga stor möda på att vårda allierade och likasinnade. Det är betydigt lättare att kritisera Kina om Sverige har Tyskland vid sin sida, exempelvis. 

Det är bara genom att hålla ihop som västvärlden kommer att orka stå emot påtryckningar och hävda värdet av internationella normer. Norden och EU är självklara samarbetsforum för Sverige. Men nästa regering måste också göra sitt bästa för att värna en så nära relation som möjligt till USA och Nato.

Sverige är vant vid att bli lyssnat på och spela rollen som moralisk stormakt. Det kan snart vara historia i en värld där starka män gör som de vill - och kommer undan med det.


Läs också: Snart kan vi bara drömma om USA som världspolis