Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Vad ska vi göra
med männen?

Sjung om studentens... Sex av tio studenter är kvinnor, och ser man till dem som lyckas ta examen är kvinnoandelen ännu högre. (Personerna på bilden har inget med texten att göra).
Foto: Ulf Ryd

Det ständiga fokuset på kvinnors underordning gör att vi missar en avgörande förändring - männens eftersläpning.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Varje morgon på väg till jobbet möter jag elever på väg till Kungsholmens gymnasium. De tunga väskorna gungar längsmed benen som ofta bara är täckta av nylonstrumpor, även vintertid.

För det är tjejer vi talar om. Två av tre elever på Kungsholmens gymnasium är flickor. Så ser det ut på många av Stockholms mest prestigefyllda gymnasier. På Södra Latin, exempelvis, är 70 procent flickor.

Förklaringen är att tjejer har betydligt bättre betyg än pojkar, och därför kan söka sig till de mest populära skolorna. Som SVT rapporterade i veckan skiljer det hela  10  procent i meritvärde mellan könen.


Denna skillnad fortplantar sig sedan genom hela skolsystemet. Det är inte bara vissa gymnasier som börjar likna gamla tiders flickskolor; även universitet och högskolor får alltmer karaktären av kvinnoreservat. Sex av tio studenter är kvinnor, och ser man till dem som lyckas ta examen är kvinnoandelen ännu högre.

Också framtidens arbetsmarknad tillhör kvinnorna. Inom offentlig sektor väntar enorma pensionsavgångar under åren framöver. Det råder redan brist på lärare, sjuksköterskor, förskolelärare, läkare etc och efterfrågan kommer bara att tillta. Den tjej som läser vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet i dag behöver sannolikt inte oroa sig för att bli arbetslös under sin livstid.

"Man kan inte flytta de jobben till Kina", som Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen utrycker det. Det gäller också många av de privata tjänster som kvinnor utför inom detaljhandeln och hotell och restaurang.

Så vilken slutsats ska man dra av detta? Att dagens patriarkat kommer att ersättas av ett matriarkat? Knappast. Så länge kvinnor tjänar det gemensamma och männen mammon kommer kvinnor att tjäna mindre, trots sina fina betyg och examina. Kvinnors försprång tycks dessutom hämtas in någonstans mellan diskbergen och dagislämningarna. Om inte det räcker, finns alltid glastak som försvårar kvinnornas avancemang.


Männen lär vara kvar på samhällstoppen. Däremot behöver vi börja oroa oss för männen längst ner i hierarkin. Lägger man ihop trenderna inom skolan och på arbetsmarknaden är det de lågutbildade männen som är den stora problemgruppen framöver.

Pojkarna har inte bara sämre betyg. De hoppar av gymnasiet i betydligt högre grad och vägrar sedan att läsa in betygen på Komvux. Trots att tjejerna redan gör mycket bättre ifrån sig i skolan är det dubbelt så många kvinnor som kompletterar på Komvux. "Komvux borde ju i första hand vara till för männen. Men så är det inte", säger Sven Sundin, undervisningsråd och statistikorakel på Skolverket. "De enda två utbildningsformerna i Sverige där män är överrepresenterade är särskolan och arbetsmarknadsutbildningen."

Mest påfallande är situationen i Norrlands inland och i gamla bruksorter. Medan tjejerna pluggar, drar vidare till högskolan och sedan skaffar jobb i Stockholmsregionen blir de outbildade männen kvar i avfolknings-Sverige.


De enkla industrijobben har sedan länge försvunnit. Men killarna vill varken sätta sig i skolbänken eller flytta. Det är den verkligheten som gömmer sig bakom mycket av statistiken över långtidsarbetslösa ungdomar.

Vad ska hända med dessa unga män? Risken är överhängande att de fastnar i långvarigt utanförskap och att de får svårt att bilda familj. De är "dubbelt ratade", som statsvetarprofessor Bo Rothstein har uttryckt saken (Sidan 4 4/4 2010). Varken arbetsmarknaden eller kvinnorna vill ha de lågutbildade männen.


Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att inse att dessa samhällets förlorare är extra mottagliga för främlingsfientliga och extremistiska lockrop. Med utanförskap följer också allsköns sociala problem, kriminalitet och dålig hälsa.

Har feminismen gjort oss blinda för den här verkligheten? Mycket talar för det. Vi har varit så upptagna med att kartlägga kvinnors underordning att vi har missat att de stora förlorarna i dagens globaliserade värld kommer att vara män.


Det betyder inte att kvinnokampen är obsolet eller att skolan ska läggas om för att passa pojkar på flickors bekostnad. Men vi måste få upp ögonen för den växande grupp pojkar som faller ifrån. Annars kommer problemet snart att söka upp oss. Eller som Sven Sundin uttrycker det:

"Gör vi ingenting nu så kommer det här problemet att vara akut och övermäktigt om 20 år."