Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Utvisa ligorna som rånar äldre och stjäl

Runt 100 kriminella nätverk är brottsaktiva i Sverige, företrädesvis från Litauen och Rumänien. Det borde bland annat bli lättare att utvisa dessa ligor, skriver Anna Dahlberg.
Foto: COLOURBOX

Det är helt orimligt att EU:s fria rörlighet används för att råna åldringar och dammsuga Sverige på värdesaker.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I veckan blev flera åldringar i Göteborgsområdet överfallna och rånade. Några av de äldre använde rullator för att ta sig fram. Det är svårt att ta in det utstuderat cyniska i denna brottslighet. Åldringar väljs medvetet ut som brottsoffer eftersom de är skröpliga och inte kan värna sig.

Ingen har ännu gripits för just dessa rån, men i häktet i Göteborg sitter en man och kvinna från en turnerande liga från Östeuropa som tros ha kommit över miljonbelopp efter seriebedrägerier mot åldringar.

Enligt polisen finns det ett 30-tal ligor som har specialiserat sig på att begå brott mot äldre. Flertalet kommer utifrån och ett land sticker särskilt ut - Rumänien.

- Rumänien är klart överrepresenterat. Det är lite säsongsbetonat. Just nu på hösten är det mest internationella ligor som härjar. Sedan tar de semester över jul innan nästa topp inträffar i slutet av januari. De inhemska ligorna är mest brottsaktiva från april till oktober, konstaterar Mats Wahlberg på polisens Circagrupp - en specialenhet som arbetar med seriebrott mot äldre.

Någon koppling till tiggeriet har polisen inte upptäckt. De som stjäl från äldre tjänar otroligt mycket, bor på hotell och kör runt i bil. Däremot misstänker man att det finns kopplingar till prostitution och människohandel. Polisen tycker sig se att vissa tvingas till att utföra brott för att betala av en skuld i hemlandet eller på grund av släktband.

Enligt Wahlberg utsätts de gamla sällan för våld, eftersom det skulle öka upptäcktsrisken. Men många äldre tar ändå mycket illa vid sig, speciellt när stölderna sker i den egna bostaden:

- Många blir väldigt otrygga och vågar inte gå ut ur sin lägenhet, säger Wahlberg.


100 kriminella nätverk


Äldrebrotten utmärker sig genom sin hänsynslöshet, men de utgör bara en gren på de utländska ligornas frodiga träd. Så här skriver Polisen i en rapport från 2015:

"En stor del av mängdbrotten i Sverige begås av mobila kriminella nätverk... företrädesvis från Litauen, Polen och Rumänien. De begår bostadsinbrott i Sverige och tillskrivs majoriteten av alla båtmotorstölder, lyxbilsstölder, bildelsstölder, fickstölder och åldringsbrott."

Totalt rör det sig om cirka 100 kriminella nätverk som är brottsaktiva i Sverige, enligt underrättelsetjänsten på NOA. Förr var den typiska inbrottstjuven en narkotikapåverkad pundare. Under senare år är det allt oftare yrkeskriminella som med hjälp av en förprogrammerad GPS åker på stöldturné genom landet under en vecka innan de reser hem igen.

Bostadsinbrotten har ökat med 52 procent under det senaste årtiondet. Med en uppklarning på ynka fyra procent gör det Sverige till något av ett eldorado för inbrottstjuvar. Och det är inte det enda området där Sverige ligger högt i den europeiska statistiken, påpekar Mats Galvenius, VD för Larmtjänst.

- Tar vi fordonsstölder så är Sverige helt i särklass i Norden. Vi har låga straffsatser, låg upptäcktsrisk och en bra bilpark. Samma sak med båtmotorerna. Det upplevs som väldigt riskfritt att dammsuga Sverige på värdesaker. Sverige skiljer ut sig negativt på alla punkter.

Han jämför med Finland som de utländska ligorna helst undviker. Risken att åka fast och få ett hårt straff bedöms som för stor.


Skadar tilliten


Det finns alltså inget ödesbestämt i denna utveckling. Lika lite som vi måste vänja oss vid att tiggeriet permanentas behöver Sverige resignera inför äldrerån och stöldräder.

EU:s fria rörlighet är inte till för att missbrukas av kriminella ligor som drar runt på plundrarstråt över kontinenten. Tvärtom är det extra viktigt för vänner av EU och öppenhet att visa att man tar dessa problem på allvar.

Det är också avgörande för tilliten i samhället. Äldrebrotten skapar stor otrygghet bland gamla, som nu uppmanas att misstro alla människor som de inte känner igen. Stöldturnéerna gör att tryggheten på landet upplevs som hotad. Risken är uppenbar att det vakuumet fylls av medborgargarden av olika slag.

Polisen behöver också avlastas i det akuta läge som råder. En åklagare med god insyn förklarar att såväl tiggeriet som de östeuropeiska ligorna tynger polisens redan pressade utredningskapacitet.

Så vad göra? Ett tiggeriförbud har vi redan krävt på denna ledarsida. När det gäller de kriminella ligorna måste det till att börja med bli lättare att döma till utvisning. I dag styrs praxis av en dom från Högsta domstolen som gör det i stort sett omöjligt att utvisa EU-medborgare som ägnar sig åt upprepade stölder i landet.

Om ligorna har utvisningsbeslut mot sig kan gränspolisen direkt förpassa dem ut ur landet vid en inre utlänningskontroll. Det är bara för regeringen att förtydliga lagen.


Stärk Tullverket


Regeringen måste också se till att vi maximerar användningen av EU:s nya system för passageraruppgifter (PNR-direktivet) så att det även gäller för flyglistor inom unionen. Det skulle ge gränspolisen helt nya möjligheter att upptäcka kriminella och efterlysta personer.

Tullen borde få rätt att beslagta misstänkt stöldgods och frihetsberöva personer i väntan på polis. Lagen behöver också ändras så att det blir lättare att använda spårningsutrustning för att hitta stulet gods. Skadeståndskrav måste drivas in.

Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum.

Kriminella gör givetvis kalkyler över var vinningen är som störst och risken som minst. Då kan inte Sverige framstå som en guldgruva för internationella ligor.

Vi måste anpassa oss och skicka en kraftfull signal: Kom inte hit om du vill begå brott. Det kostar mer än det smakar.



Läs också: 


Vi måste ta tillbaka gatan från gängen. Dagens flathet är förödande för förtroendet för rättsväsendet.

Låt inte grova brottslingar återvända till Sverige. Det är stötande att kriminella är välkomnas tillbaka in i landet efter bara några få år.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

0