Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Tappa inte krisinsikten i svensk flyktingpolitik

PRESSAT LÄGE. Åsa Romson och MP vill lätta på asylkraven. Men migrationsminister Morgan Johansson och regeringen bör minnas sommarens akuta flyktingkris. Risken är stor för ett totalt haveri.Foto: Christian Örnberg

Krismedvetandet i flyktingfrågan ser ut att försvinna lika snabbt som det uppstod. Det är illavarslande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har bara gått några månader sedan Sverige befann sig i en akut kris med runt 10 000 asylsökande i veckan. Ändå verkar minnesbilderna redan ha bleknat. I det offentliga samtalet återgår många nu till de gamla rollerna och talepunkterna som om höstens panikläge aldrig hade inträffat.

Miljöpartiet har haft dialogkonferens om hur Sverige så snabbt som möjligt ska kunna bygga upp kapaciteten för att återgå till västvärldens mest generösa migrationspolitik. Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet attackerar regeringen för att vara för hård och hjärtlös. KD slår rentav ett slag för det gamla kravet om att världens flyktingar ska kunna söka asyl på svenska ambassader runtom i världen.

Remissinstanserna sågar regeringens skärpta flyktingpolitik. Och kritiken väller fram mot EU:s uppgörelse med Turkiet om att stoppa flyktingsmugglingen till Grekland.

Även medierna tycks ha bytt fot. De kritiska frågorna ställs nu nästan uteslutande utifrån perspektivet att regeringen och/eller EU bedriver en omänsklig flyktingpolitik. Krisinsikten är som bortblåst över hela linjen.

Förklaringen är givetvis den dramatiska minskningen av antalet asylsökande, som nu är nu nere i strax över 500 i veckan. Jämfört med toppveckorna i höstas innebär det att söktrycket har minskat med drygt 95 procent. För gruppen ensamkommande minderåriga är minskningen ännu större.

Men det är ju regeringens tvära 180-gradersvändning som har skapat detta andrum! Utan ID-kontrollerna på Kastrup och den nya flyktingpolitiken på EU:s miniminivå skulle strömmen av människor ha fortsatt mer eller mindre som i höstas med en viss dipp under vintersäsongen.

Det visar hur skört läget är. Det svenska flyktingmottagandet är helt avhängigt att människor stoppas på vägen upp genom Europa, om inte förr så på Kastrups flygplats. När Sverige tvingas till en karens i ID-kontrollerna under två veckor i juli befaras att många tusen människor ska ta chansen att resa in. Oron över denna lucka är redan stor bland myndigheter och beslutsfattare.

Eller så har Europa i praktiken stängts för asylsökande tills dess. Om detta kan vi bara spekulera i dagsläget. En annan tillkommande oro är den drygt halva miljon flyktingar som befinner sig i Tyskland men som ännu inte har lämnat in sin asylansökan där. Sverige ligger nu i öppen konflikt med Tyskland kring vad som händer om delar av denna grupp i stället väljer att ta sig norrut.

Poängen är att Sverige som ett litet land och en ledande mottagardestination är extremt sårbart för plötsliga svängningar i världens flyktingströmmar. Höstens erfarenhet borde ha lärt oss det. Vi kan inte bedriva kvartalspolitik på flyktingområdet, utan måste försöka skapa förutsättningar som är hållbara också på sikt.

Regeringen bör därför använda andrummet till att konsolidera det nya läget, inte till att släppa taget på nytt. Det finns inga reserver i det svenska mottagningssystemet. Tvärtom är läget fortfarande extremt pressat när det gäller sådant som att hitta bostäder, de långa väntetiderna i asylprocessen, krisen inom socialtjänsten och så vidare. Vi är bara i början på den historiska integrationsutmaning som höstens flyktingvåg innebär.

Här är några punkter som regeringen snabbt borde bocka av:

Förnya återvändarbidraget. Anders Ygemans (S) mål om att utvisa upp till 80 000 personer med avslagsbeslut kommer aldrig att bli verklighet så länge man bara använder tvång. Erbjud i stället extra generösa återvändarvillkor för den grupp som kom till Sverige hösten 2015 och låt även asylsökande ta del av förmånen.

Sätt fart på de medicinska åldersbedömningarna. Regeringens oförmåga att komma till skott i denna fråga är rent oförsvarlig. Här måste ett särskilt system sättas upp vid sidan av landstingen och undersökningen bör ske direkt efter ankomst till Sverige vid misstanke om felaktigt uppgiven ålder. Det brådskar att komma igång. Runt 30 000 ensamkommande från 2015 kommer att prövas enligt den gamla lagen med rätt till permanenta uppehållstillstånd och eventuell familjeåterförening.

Se över arbetskraftsinvandringen. Lockelsen att byta spår har aldrig varit större. Genom att köpa ett arbetstillstånd i Sverige kan man resa hit med flyg och ta med hela familjen direkt. I praktiken innebär detta en privatisering av flyktingmottagandet där företagare kan tjäna pengar på att erbjuda en framtid i Sverige.

Skrota förslaget om att arbete ska ge rätt till permanent uppehållstillstånd. Det leder bara till en desperat jakt på enkla jobb och skenanställningar. Om Sverige ska lägga sig på EU:s miniminivå för att kunna hantera en svår situation ska vi vara konsekventa. Att blanda in alliansens hurtfriska arbetslinje i sammanhanget är bara stötande. Skyddsskäl är skyddsskäl. Jobb är jobb.

Dra upp en krisplan. ID-kontrollerna har haft större effekt än någon hade kunnat förutse, men regeringen måste även ha beredskap för ett läge då så inte är fallet.

Det finns mer som regeringen måste ta tag i såsom att få till stånd ett återtagandeavtal med Afghanistan, se över papperslösas rättigheter och förbättra möjligheterna att fastställa identiteter. Poängen är att vi ingalunda har fast mark under fötterna ännu. Mycket arbete återstår att göra.

Därför är det så illavarslande när stora delar av det offentliga Sverige nu tycks luta sig tillbaka igen. "Tillfälliga uppehållstillstånd är inte bra för etableringen!" heter det. Nej, det är det antagligen inte för den enskilde, men avsikten är en annan. Om Sverige som enda land i EU erbjuder permanenta uppehållstillstånd riskerar söktrycket att bli så stort att integrationen havererar fullständigt.

Regeringens nya politik är inte till för att djävlas med människor, utan för att få kontroll över en situation som helt höll på att gå överstyr i höstas. Det vore en olycka om det jobbet blir halvgjort för att Miljöpartiet får vind i seglen igen.

 

Läs också:

Rätt att stoppa smuggelresorna

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.