Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Sverige snoozar medan Kina tar över världen

Kina vill bygga en jättehamn i Lysekil. Regeringen måste öppna ögonen inför det växande kinesiska inflytandet, skriver Anna Dahlberg.
Foto: NG HAN GUAN / AP

Runt om i västvärlden varnar man för Kinas växande maktambitioner. Även Sverige måste vakna, och stoppa de kinesiska planerna på att bygga en jättehamn i Lysekil.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var läkaren Magnus Sederholm som i tisdagens Studio Ett slog larm om Kinas planerade miljardinvestering i Lysekil. På papperet är det ett erbjudande som är svårt att motstå. Ett kinesiskt konsortium vill bygga en av Nordens största hamnar, inklusive en bro och investeringar i vägar och järnväg. Vilken kommun vill tacka nej till sådant?

Men som Fokus avslöjade i veckan är det inte vem som helst som står bakom miljardinvesteringen. Tidningen spårar pengarna till en affärsman med mycket nära relationer till Kinas kommunistparti och militär.

Det gäller att förstå det större sammanhanget. Kina genomför sedan år 2014 en gigantisk ekonomisk expansion över världen. Den nya Sidenvägen, som infrastrukturprojektet brukar kallas, får Marshallhjälpen efter andra världskriget att framstå som fickpengar. 

De massiva satsningarna suger inte bara upp kinesisk överproduktion; de banar också väg för ett växande internationellt inflytande. De gåvor och lån som järnvägarna, fiberkablarna och hamnarna paketeras i skapar beroendeförhållanden som Kina sedan kan dra nytta av. 

Ett typexempel är Pireushamnen i Grekland. Förra året köptes den upp av det statsägda kinesiska bolaget Cosco. Belöningen lät inte vänta på sig. I våras lade Grekland in sitt veto mot ett gemensamt EU-uttalande där man kritiserade Kina för att bryta mot mänskliga rättigheter.

Australien larmar om Kinas inflytande i landet

Det är vid det vägskälet som Sverige nu står. Vill vi följa Greklands exempel och låta Kina bygga en jättehamn i Sverige med allt det politiska och militära inflytande som rimligen följer av detta? Vill Sverige bli en del av Kinas geopolitiska prestigebygge eller vill vi värna vårt nationella självbestämmande?

Svaret på den frågan borde vara givet. Att vi ens har hamnat i denna trängda valsituation är häpnadsväckande. Ett skäl är det kommunala självstyret som möjliggör utländska direktinvesteringar - även säkerhetspolitiskt känsliga sådana - utan att inhämta godkännande från regeringen. Här skiljer sig Sverige från många andra EU-länder.

Men ett annat skäl är att Sverige inte tycks ha vaknat upp till den nya världen än. Den mentala kartan har inte uppdaterats. 

I andra västländer pågår en febril diskussion om det växande kinesiska inflytandet. I Australien har man lagt fram lagförslag för att hindra Kina från att försöka lägga sig i inrikespolitiken. En senator har tvingats avgå sedan det har avslöjats att han i rollen som oppositionsledare tagit emot pengar från Kina. Även universitet och medier sägs vara utsatta för påverkan.

Australiens spionchef hävdar att hotbilden "saknar motstycke". Också Nya Zeelands och Tysklands underrättelsetjänster gick nyligen ut med varningar för kinesiska påverkansoperationer och spionage.

Peking vill sprida sin ideologi över världen

Länge fanns en vision om att Kina i globaliseringens spår skulle bli mer som demokratierna i väst. Det hoppet har vid det här laget sinat. Vad värre är, ledarskapet i Peking har i stället en vision om att västvärlden ska bli mer som Kina. Att sprida den kinesiska ideologin över världen är numera ett uttalat mål.

Det är lätt att fnysa åt den ambitionen, men skrattet fastnar i halsen när man betänker den supermaktsstatus som Kina håller på att skaffa sig. Här är några fakta:

• Kinas ekonomi har redan vuxit om USA:s om man tar hänsyn till köpkraft. Runt år 2024-25 blir den röda ekonomin troligen störst även i nominella termer.

• Kina har fler och snabbare superdatorer än något annat land i världen. 

• Flera av världens ledande företag inom artificiell intelligens (AI) är kinesiska - däribland Baidu och Alibaba. Inget annat land ökar sina investeringar i AI lika snabbt som Kina och målet är att gå om USA.

• Kina står för 40 procent av världens investeringar i elbilar och har flest solpaneler i världen. 

• Landet har högtflygande planer för alla nya, heta tekniker: syntetisk biologi, AI, autonoma vapen, kvantteknik med mera, och har fler patentansökningar än USA, EU och Japan tillsammans.

Kinas växande makt är på många sätt den största förändringen i vår tid. Skiftet kommer givetvis att föra en hel del gott med sig också. Om Kina lyckas med den gröna omställningen kan klimathotet avvärjas i tid.

Men kombinationen av världsledande teknikutveckling och auktoritära ideal ställer omvärlden inför helt nya utmaningar. Vems normer och värderingar kommer att gälla? Vilka påtryckningar kan Kina utöva på den fria världen för att få sin vilja igenom?

Nyligen stod Kina värd för en internationell konferens om mänskliga rättigheter, där allt tal om politiska friheter var som bortblåst. Som sagt, skrattet fastnar lätt i halsen.

Regeringen behöver öppna ögonen

Hur förbereder sig då Sverige för denna nya värld? Inte mycket alls dessvärre. På utrikesdepartementet har man blott två handläggare som på heltid ägnar sig åt att bevaka Kina. Det finns heller ingen enhet som spanar in i framtiden, som det gör i andra länder. Kansliet för strategisk analys lades ner sommaren 2015.

När det gäller artificiell intelligens tycks hela Rosenbad ligga i dvala. I veckan kom det ut ett pressmeddelande om att regeringen vill att potentialen för AI i Sverige ska kartläggas. Snacka om offensiv.

Vi journalister behöver också idka självkritik. Kinas växande maktambitioner har hamnat i medieskugga medan vi är fullt upptagna med att analysera Trumps senaste inlägg på Twitter.

Planerna på att bygga en jättehamn i Lysekil visar dock att framtiden redan är här. Det är inte längre ett långsökt scenario att Sverige skulle hamna under press att, låt säga, förklara oss neutrala i en konflikt i Sydkinesiska sjön. Eller att tona ner vår kritik av diktaturens förtryck av oliktänkande.

Regeringen behöver öppna ögonen inför denna nya verklighet. Ja, hela Sverige måste faktiskt sluta snooza.


Läs också: Putin är inte ensam om att vilja påverka Sverige 


Rättelse: I en tidigare version påstods att det var en högt uppsatt profil i Kinas kommunistparti som låg bakom den planerade miljardinvesteringen i Lysekil. Tidskriften Fokus har dock korrigerat sitt avslöjande på den punkten till "en affärsman med mycket nära relationer till Kinas kommunistparti och militär."