Risken är stor att självcensuren breder ut sig inför Kinas maktspråk. skriver Anna Dahlberg.Risken är stor att självcensuren breder ut sig inför Kinas maktspråk. skriver Anna Dahlberg.
Risken är stor att självcensuren breder ut sig inför Kinas maktspråk. skriver Anna Dahlberg.
Foto: ALEXANDER F. YUAN / APFoto: ALEXANDER F. YUAN / AP
 Foto: ALEXANDER F. YUAN / AP
Foto: NG HAN GUAN / APFoto: NG HAN GUAN / AP
 Foto: NG HAN GUAN / AP
Foto: NG HAN GUAN / AP SCANPIX SWEDENFoto: NG HAN GUAN / AP SCANPIX SWEDEN
 Foto: NG HAN GUAN / AP SCANPIX SWEDEN
Anna Dahlberg

Sverige ska inte kröka rygg för Kinas diktatur

Publicerad

Det är lätt att vara moralisk stormakt så länge det inte kostar något. Inför Kinas maktspråk däremot riskerar självcensuren att breda ut sig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det började som en oskyldig annons på Instagram. Den tyska biltillverkaren Mercedes-Benz lade ut en bild på en exklusiv bil med ett citat från Tibets andlige ledare Dalai Lama: "Se på situationer från alla vinklar, så blir du mer öppen".

Den kinesiska reaktionen blev häftig och Mercedes-Benz backade omedelbart. Bilföretaget har i veckan bett förbehållslöst om ursäkt för att "ha sårat det kinesiska folkets känslor". Mercedes-Benz lovar dessutom att öka sin förståelse för Kinas kultur och värderingar - och anpassa sitt beteende därefter.

På sistone har flera utländska företag tvingats till liknande förödmjukande reträtter. Hotellkedjan Marriott, flygbolaget Delta Air Lines och klädjätten Zara har alla hamnat i skottgluggen efter att ha listat Tibet och Hongkong som separata länder. 

I Australien har det varit svårt att hitta förläggare till en kritisk bok om Kinas växande inflytande i landet. Professor Clive Hamilton har fått nej från tre olika bokförlag på grund av rädsla för den kinesiska reaktionen. Först i veckan - efter att boken har skrivits om för att minimera risken för rättsliga repressalier - har boken "Silent Invasion: China's Influence in Australia" fått en utgivare.

Tala om att bekräfta bokens tes. 

Norge hamnade i frysboxen i sex år

Även länder sätts under stark press att rätta in sig i ledet. Danmark hamnade i onåd efter att ha tagit emot Dalai Lama i maj 2009. Priset blev så högt att regeringen ett halvår senare gick ut och försäkrade att man respekterar Kinas kärnintressen. 

Norge har samma erfarenhet. Landet hamnade i frysboxen år 2010 efter att fredspriset hade delats ut till demokratikämpen Liu Xiaobo. De diplomatiska förbindelserna bröts och exporten föll. Det krävdes sex år och försäkringar om att Norge fullt ut respekterar Kinas kärnintressen och sociala system för att isoleringen skulle brytas.

Det är denna jätte som Sverige nu har hamnat i konflikt med. I måndags fördömde utrikesminister Margot Wallström gripandet av den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai. Kina svarade i sin tur med att kalla uttalandet för "oansvarigt". 

Att ta strid för att Gui Minhai ska friges kan komma att stå Sverige dyrt. Men det är i så fall ett pris som vi måste betala. Kidnappningen av Gui Minhai i Thailand år 2015 är en exceptionell händelse. Om Kina kommer undan med att använda sådana gangstermetoder finns det snart inga värden kvar att försvara.

Kinas framgångar innebär både möjligheter och hot

Kinas uppgång är sannolikt den största förändringen i vår tid. Mittens rike flyttar fram sina positioner i världen samtidigt som USA drar sig tillbaka med president Trumps goda minne.

Allt är inte mörker i denna utveckling. Kinas ekonomiska framgångssaga har lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom och varit en motor för världsekonomin i decennier. Inget annat land satsar lika mycket pengar på grön teknologi, och Kinas innovationskraft kommer att hjälpa världen att ta nya språng när det gäller artificiell intelligens, syntetisk biologi och andra tekniker i framkant. 

Men i spåren av denna ekonomiska expansion följer också politiska ambitioner. Alltsedan partikongressen i höstas har Kina gjort klart att man vill exportera sin ideologi över världen. 

Det handlar inte längre bara om att tysta kritik mot det egna landet, utan om att sprida en totalitär samhällsmodell och påverka globala normer. Ett sätt är att skapa goodwill för Kina genom att låna ut pandor, erbjuda förmånliga investeringar och ikläda sig rollen som en ansvarstagande stormakt på världsscenen, som i Davos förra året.

Men regimen har också en hel palett av påtryckningsmöjligheter till sitt förfogande. Man köper upp medier, använder mutor, inrättar Konfucius-institut vid lärosäten runtom i världen, påverkar repertoaren i Hollywood och så vidare.

Kinas växande inflytande har hamnat i medieskugga

Det speciella med Kina är att kommunistpartiet har hela samhället till sitt förfogande. Även privata företags investeringar styrs ytterst från Peking. Möjligheterna att straffa länder och andra som partiet finner misshagliga är därför oändliga.

På det sättet utgör Kina ett dubbelt demokratihot: Landet erbjuder en lockande samhällsmodell för den nya världen samtidigt som självcensuren riskerar att breda ut sig i den gamla.

Eller som Kinakännaren Ola Wong nyligen uttryckte det: "Kina är inte som Sovjet - det är allvarligare".

Det har skrivits otaliga artiklar om hur Ryssland försöker påverka opinionen i Europa. Kinas växande inflytande har däremot ägt rum i relativ medieskugga.

Detta trots att Kina siktar in sig på det politiska ledarskapet och etablissemanget inom EU till skillnad från Ryssland som har allierat sig med extremhögern. I själva verket är det "Kina som utgör den långsiktiga utmaningen mot europeiska värden och intressen", konstaterar en ny studie.

Ensam är inte stark gentemot Kina

Kinas uppgång är inget som vi kan betrakta lite avmätt från distans; den berör oss här och nu. Var och varannan vecka anländer kinesiska delegationer till näringsdepartementet. Möjligheterna är stora när det gäller alltifrån turism till investeringar och handel.

Hur många jobb är Sverige redo att offra för att värna våra ideal om mänskliga rättigheter? Den frågan kommer att bli alltmer brännande framöver. Självcensuren lurar bakom hörnet också här. 

Regeringen har vaknat alldeles för sent inför denna nya verklighet. Det behövs en strategi för att värna ägandet av samhällskritisk infrastruktur och se till att våra universitet inte aningslöst skänker bort värdefull kunskap. Men Sverige behöver också definiera var våra röda linjer går i relationen till Kina. Kidnappningar av svenska medborgare måste tillhöra sådant som vi aldrig viker en tum kring.

Ensam är inte stark. Ett litet land som Sverige behöver söka allianser för att orka stå emot trycket från Peking i skarpt läge. En given bundsförvant är Tyskland, som i veckan backade upp de svenska kraven kring Gui Minhai, och fick med sig övriga EU-kretsen.

I ett sådant läge finns det inga ursäkter för att krypa för Kina.

 

Läs också: Sverige snoozar medan Kina tar över världen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag